Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли је циљ нанети озбиљну штету државном предузећу и грађанима Србије? Шта се крије иза решења КЗК против ЕПС Дистрибуције

15.07.2018. 11:13
Пише:
Србија Данас

Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) казнила је у два наврата ЕПС Дистрибуцију, прво са казном од 330 милиона динара, а други пут са казном од 412 милиона динара за злоупотребу тзв. Доминантности на тржишту. Овако велике казне, поред тога што су неосноване и без доказа, могле би да озбиљно наштете једном државном предузећу које добро послује

Циљ овако великих казни свакако није само озбиљно наштетити једном државном предузећу, већ и срозати животни стандард грађана Србије, јер штета која се наноси ЕПС Дистрибуцији, а која је део система ЈП ЕПС, могло би да дође до повећање цене електричне енергије која је сада најјефтинија у Србији.

Комисија, дакле, доноси непромишљене одлуке и без довољно доказа, па се поставља питање због чега и ко им је наложио да оваквим потезом ударе на Србију и њене грађане, снизе стандард грађана и изазову нови хаос у Србији?! Да ли су ти ментори, под чијом инструкциојм ради Комисија за заштиту конкуренције, тајкуни или странци којима не одговара то што је Србија постала економски стабилна земља?

Ђукановић: КЗК покушава да уништи ЕПС Дистрибуцију по налогу

Владимир Ђукановић, посланик у Скупштини Србије не види смисао у кажњавању ЕПС Дистрибуције и сматра да је циљ овакве казне или приватизовати или уништити ово државно предузеће.

ДА ЛИ КЗК РАДИ ЗА ИНТЕРЕС ТАЈКУНА? ЕПС Дистрибуција кажњена зато што послује по законима државе Србије

- Ионако плаћамо најнижу цену електричне енергије и сад замислите кад још додатно урушавате ЕПС који је срце овог система, онда неко жели да га уништи или припреми за приватизацију. У овом случају државна институција, КЗК, покушава да га уништи. Мислим да они то раде циљано и да је то просто задатак - каже Ђукановић.

Vladimir Đukanović
Владимир Ђукановић / Извор: Србија Данас

Као крајњи циљ казни које доноси КЗК је повећање цене струје и изазивање незадовољства код грађана, који би онда постали инструменти у рукама тајкуна и странаца који би преко незадовољног народа покушали да направе хаос у Србији.

- Тако исто се неретко дешавало да људима стигну астрономски рачуни за струју, а стизали су зато што је неко намерно софтверима убацивао тзв. багове, а све то како би се уништио ЕПС. Због тих багова људима стигну абнормални рачуни за струју. То се све смишљено дешава како би се изазвао револт код народа – закључује Ђукановић.

Двоструки аршини: Зашто Милоје Обрадовић и КЗК штите приватна предузећа, а кажњавају државна?!

ЗАШТО СУ УМИСЛИЛИ ДА СУ ИЗНАД ЗАКОНА?! Комисија игнорише законе и судове Републике Србије

СУМЊИВА ПОСЛА КОМИСИЈЕ ЗА ЗАШТИТУ КОНКУРЕНЦИЈЕ! Признали Косово, не поштују законе и судове, а ЕПС Дистрибуцију казнили највећом казном у историји Србије

Подсетимо, Комисија за заштиту конкуренције први пут покреће поступак испитивања повреде конкуренције против ЕПС Дистрибуције 2016. године, да би у експресном поступку, за само пет месеци, донела решење да се ЕПС Дистрибуција казни са 330 милиона динара. 

ЕПС Дистрибуција након тога улаже жалбу Врховном касационом и Управном суду. Управни суд је после поновног одлучивања донео пресуду којом је у целости поништио решење Комисије и донео одлуку да се ЕПС Дистрибуцији врати свих 330 милиона динара, али и 35 милиона затезне камате. Управни суд је, такође, Комисији вратио на поновни поступак предмет везан за ЕПС Дистрибуцију.

С обзиром на то да је суд пресудио у корист ЕПС Дистрибуције, због решења које је донела Комисија за заштиту конкуренције, оштећени су само грађани Србије, јер ће из њихових џепова морати да се плати затезна камата од 35 милиона динара. Дакле, због несмотрене одлуке Комисије и намере да се казни једно државно предузеће, по сваку цену и без довољно доказа, што је потврђено и на суду, нанета је директна штета пореским обвезницима Републике Србије који то сад морају да плате. Поред тога што су грађани Србије оштећени због њихове неодговорне одлуке, и поред решења које је донела против државног предузећа, Комисија за заштиту конкуренције решила је и да Косово призна као независну државу.

Управни суд је у пресуди, укинуо решење КЗК против ЕПС Дистрибуције и вратио предмет на поновно поступање. Комисија је била у законској обавези да се придржава свега што јој је наложио суд. Међутим, Комисија за заштиту конкуренције, на челу са Милојем Обрадовићем, решила је да не поштује законе наше државе, као ни одлуку највишег судског тела Републике Србије, па нису предузели ниједну процесну радњу коју им је Управни суд наложио у поновном поступку против ЕПС Дистрибуције. Интересантно је да само дан пре састанка са Европском комисијом, КЗК доноси ново решење којим кажњава ЕПС Дистрибуцију са 412 милиона динара, иако законски није смела да донесе решење којим је нова казна већа од претходне чиме је повредила опште процесно начело реформатио ин пеиус.