Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Србија међу НАЈМОЋНИЈИМ ЗЕМЉАМА СВЕТА: Наша земља забележила ОГРОМАН СКОК, ево на ком смо месту!

21.01.2020. 10:13
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Zastava Srbije
Застава Србије / Извор: Профимедиа

Неке земље су пале на листи, али су зато многе од њих скочиле и нашле се међу 25 највећих свестких сила.

У року од годину дана не може много тога да се промени у светском поретку, па су неке од земаља које су прошле године биле на врху листе најмоћнијих ту и остале. Сада је и за 2020. годину направљена листа и то на основи утицаја држава, као и њихове политичке, економске и војне моћи.

"Данас је симбол части": На згради Председништва застава са Давидовом звездом (ФОТО)

"Данас је симбол части": На згради Председништва застава са Давидовом звездом (ФОТО)

ДАВОС 2020.: Вучић данас на два скупа, "Мали Шенген", економска сарадња (ФОТО)

ДАВОС 2020.: Вучић данас на два скупа, "Мали Шенген", економска сарадња (ФОТО)

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ О ВЕСНИ ПЕШИЋ: ''Шта би било да је тако нешто рекао неко из СНС''

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ О ВЕСНИ ПЕШИЋ: ''Шта би било да је тако нешто рекао неко из СНС''

Списак од 80 најмоћнијих земаља на свету темељи се на одговорима 21.000 људи, а направила га је медијска компанија "УС News анд World Репорт".

На списку од 80 земаља нашле су се и Србија, Хрватска и Словенија.

Србија је заузела 44. место, за разлику од прошлогодишњег, 52. места, а описана је као "мала држава у центру југоисточне Европе, са богатом ратном историјом још од времена средњег века. Савремена Србија оличава контрадикцију модерне Европе – културно је богата, економски развијена, али је и даље вођена регионалним ривалитетом и етничком тензијом".

Што се тиче Хрватске, она се нашла на 67. месту, што је боља позиција у односу на прошлогодишње 75. место. О њој УС News пишу следеће: "Хрватска је настала на раскршћу великих историјских кретања са истока и запада. Политичке промене су јединствено уобличиле њене данашње границе, које обилазе око Босне и Херцеговине и протежу се уз Јадранско море до Италије. Њено запањујуће приобаље лагано се прелива ка Алпима, а настављајући на северозапад, до плодних равница око Дунава".

Словенија се налази при крају листе, на 73. месту, а ове земље заузеле су првих 25 позиција.

25) Египат

УС News називају Египат "једном од најстаријих и највећих цивилизација на свету", као и "центром културе и трговине". Због своје локације он се налазио на удару империја, што га је ставило у центар друштвених и религијских покрета. Позиција Египта се поправила за четири места, јер је 2019. године заузимао 29. место.

Egipat
Египат / Извор: Профимедиа/илустрација

24) Бразил

Бразил се такође много боље котира него прошле године, када је заузео 30. место. Ова земља је увек била занимљива туристима, а сада је због политичког преокрета и новог контроверзног председника Жаира Болсонара посебно интересантна. Бразил је, како УС News пишу, "гигант који заузима половину Јужне Америке и у површини и у популацији", а његова историја богата је економским потресима. Ипак, у овој земљи су и даље велики проблеми сиромаштво, неједнакост и заштита животне средине.

23) Норвешка

Норвешка је скочила са 27. на 23. место. Посебно се истиче по својој поморској култури и утицају Викинга на околне државе.

22) Сингапур

Сингапур је пао са 20. места на 22. позицију. Основан у 19. веку као британска трговачка колонија, постао је ужурбана метропола југоисточне Азије и дом једној од најпрометнијих лука. Ова земља има веома висок ниво бруто домаћег производа и низак ниво запослености, што је чини једном од најбогатијих земаља на свету.

21) Холандија

Холандија је ове године поправила своју позицију и са 26. места дошла на 21. Три велике Европске реке – Рајна, Меза и Шелда, теку кроз суседне земље, Немачку и Белгију, и сливају се у Холандске прометне луке.

Amsterdam, Holandija
Амстердам, Холандија / Извор: Профимедиа

20) Шведска

Ове године Шведска је за једно место скочила на листи, а УС News је описују као "једну од највећих земаља Европске уније".

19) Шпанија

Шпанија се са 23. места попела на 19. место "због утицаја који је широм света имала након деценија колонијализма".

18) Катар

И Катар је доживео успон ове године, попевши се са 24. места. Посебно се истиче његово богатство нафтом и природним гасом у односу на његову малу површину.

17) Италија

И италија је направила искорак на листи за једно место, јер је прошле године била 18. на листи. Њен највећи успех је што годишње привуче чак 40 милиона туриста.

16) Турска

Турска је задржала своју прошлогодишњу позицију, а описана је као раскрсница кутура и мост између Европе и Азије. Више од једне деценије била је растрзана између секуларне владе и популарног религијског покрета, што је довело у питање њену стабилност.

15) Аустралија

И Аустралија је успела да задржи своје место на листи, а нарочито се истиче да је јединствена по томе што сама за себе заузима један цео континент богат животињским и биљним врстама које се могу видети само у овој земљи.

australija
аустралија / Извор: Профимедиа/илустрација

14) Индија

Индија је скочила на листи чак за три места, у односу на прошлогодишњу 17. позицију. Она је дом 1,4 милијарде људи и друга земља на свету по броју становника, што значи да у њој живи једна шестина светске популације.

13) Швајцарска

Швајцарска је напредовала за једно место у односу на прошлу годину. Она се описује као једна од најбогатијих земаља, вековима позната по својој неутралности.

12) Канада

Канада се успешно задржала на прошлогодишњој позицији. Она је друга површински највећа земља на свету, а јединствена је по својој очуваној природи и по отвореној политици према мигрантима.

11) Уједињени Арапски Емирати

И ова држава је остала на истој позицији на којој је била и прошле године. Иако је у суштини конзервативна земља, спада у једну од најлибералнијих земаља, са уставом који дозвољава слободу вероисповести.

10) Саудијска Арабија

Ова земља је пала на листи за једну позицију у односу на прошлу годину, а УС News називају је "гигантом Средњег истока" због величине државе и истиче њену важност за муслимане, јер милиони посвећених верника годишње долазе у Меку.

9) Јужна Кореја

И Јужна Кореја је пала за једно место на листи. Тренутно је у центру пажње највише због свог конфликта са Северном Корејом.

8) Израел

Израел је одржао своју позицију, а с обзиром на своју малу површину он се показао као важан играч у глобалним питањима. Ова држава има јаку економију, знаменитости које су битне за неколико религија и затегнуте односе са многим арапским суседима.

7) Јапан

И Јапан је задржао своје прошлогодишње место, а УС News га називају "једном до најписменијих и технички најразвијенијих нација на свету".

6) Француска

Француска је остала на свом месту, а њен утицај на цео свет и у прошлости и у садашњости неизмеран је. Она је једна од најстаријих земаља на свету и данас утиче на глобални развој својом науком, политиком и развијеном економијом, али пре свега својом културом.

Pariz
Париз / Извор: Профимедиа/илустрација

5) Уједињено Краљевство

Ова острвска држава задржала се на својој прошлогодишњој позицији, а описана је као "веома развијена нација која утиче на светску економију, политику, науку и културу". Њена тежња ка изласку из Европске уније угрожава њену снагу на глобалном нивоу.

4) Немачка

И Немачка је остала на својој позицији. Ова најнасељенија земља Европске уније има једну од најјачих економија на свету и веома важну улогу у развоју друштва у целом свету.

3) Кина

Кина је задржала своје треће место. Она је дом најстарије цивилизација на свету и земља са највећим бројем становника, а сматра се и четвртом највећом земљом по површини.

2) Русија

Русија се усталила на другом месту. Она је највећа земља на свету по површини – скоро дупло је већа од Канаде и покрива целу северну Азију и велики до источне Европе. Граничи се са великим бројем земаља, а морске границе дели са Јапаном и САД.

1) САД

Америка је задржала своје прво место на листи најмоћнијих земаља на свету. УС News називају је "најдоминантнијом светском економском и војном силом" која има културни утицај на цео свет захваљујући својој филмској, телевизијској и музичкој продукцији.

ВУЧИЋ СУТРА ОЧИ У ОЧИ СА ТАЧИЈЕМ! Председник изнео своја очекивања, па поручио: "Биће занимљиво"

ВУЧИЋ СУТРА ОЧИ У ОЧИ СА ТАЧИЈЕМ! Председник изнео своја очекивања, па поручио: "Биће занимљиво"

Вучић о авио-линији Београд-Приштина: НИСМО ПРИЗНАЛИ независно Косово

Вучић о авио-линији Београд-Приштина: НИСМО ПРИЗНАЛИ независно Косово

ВУЧИЋ ИЗ ДАВОСА: Нарко дилери су нам на слободи, зашто нико не писне о Филипу Кораћу или убијенима у Атини?

ВУЧИЋ ИЗ ДАВОСА: Нарко дилери су нам на слободи, зашто нико не писне о Филипу Кораћу или убијенима у Атини?

МИ НИСМО ХРВАТИ! Буњевци у Војводини се ПОБУНИЛИ, захтевају право на АУТОХТОНОСТ И СОПСТВЕНО ИМЕ

МИ НИСМО ХРВАТИ! Буњевци у Војводини се ПОБУНИЛИ, захтевају право на АУТОХТОНОСТ И СОПСТВЕНО ИМЕ

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО О УБИСТВУ ШКАЉАРАЦА У АТИНИ: "Да нисмо РЕАГОВАЛИ то је могло да се деси у БЕОГРАДУ"

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО О УБИСТВУ ШКАЉАРАЦА У АТИНИ: "Да нисмо РЕАГОВАЛИ то је могло да се деси у БЕОГРАДУ"