Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДОЛАЗИЛИ ДИРЕКТНО СА ФРОНТА" Дачић открио: У Београду организовани тајни мировни преговори зараћених страна у Авганистану

18.08.2021. 22:17
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

Председник Скупштине Дачић је пре два дана открио да су у Београду, уз дозволу председника државе Александра Вучића, организовани мировни преговори између власти Авганистана и талибана.

Та информација изененадила је домаћу јавност. Преговори су, како се сазнаје вођени у државној дипломатској вили Министарства спољних послова. у Булевару Кнеза Александра Карађорђевића 26, у којој се и иначе обављају редовне дипломатске активности.

Црна Гора ипак најтраженија дестинација! Хотели 4* и 5* од 309€ за 7 полупансиона

Црна Гора ипак најтраженија дестинација! Хотели 4* и 5* од 309€ за 7 полупансиона

ИСТОРИЈСКИ ИНТЕРВЈУ КОЈИ ЈЕ УРАДИО ЛАЗАНСКИ! Тада му је један од највећих диктатора рекао је нешто што никад није могао да заборави

ИСТОРИЈСКИ ИНТЕРВЈУ КОЈИ ЈЕ УРАДИО ЛАЗАНСКИ! Тада му је један од највећих диктатора рекао је нешто што никад није могао да заборави

УСИЈАЊЕ У СТУДИЈУ: Шешељ оштро одбрусио Марићу - Србија никако не сме ово да прихвати! (ВИДЕО)

УСИЈАЊЕ У СТУДИЈУ: Шешељ оштро одбрусио Марићу - Србија никако не сме ово да прихвати! (ВИДЕО)

Ивица Дачић сада открива занимљиве детаље тих разговора.

- Једна ствар је посебно занимљива. Дан после једног таквог њиховог састанка у нашим просторијама, долазио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у посету. У таквим ситуацијама увек се врши контрадиверзиони преглед. Догодило се да је полицијски пас за откривање експлозива нањушио нешто око једне фотеље, столице. И онда су носили ту фотељу на преглед, то јест на форензику, где се то ради. Открили су да ту постоје неке барутне честице или честице од експлозива. А баш на том месту седео је један од преговарача, од побуњеника, талибана. То значи да су они директно са фронта долазили на преговоре - прича Дачић.

Председник Скупштине каже да му је то дан касније испричао лично руски министар Сергеј Лавров.

Када је реч о организацији ових састанака, Ивица Дачић наводи да је предлог да преговори буду у Београду дошао од представника Авганистанског савета за мир, да је потом он питао председника Србије за одобрења, а Вучић је одобрио.

Avganistan, Kabul
Авганистан, Кабул / Извор: Профимедиа

- То је све ишло овако, Авганистански савет за мир се обратио Ист-Вест Бриџу који води Јован Ковачић. Питали су нас да ли бисмо ми хтели да то логистички подржимо, хтели су да преговарају баш код нас, у Србији, јер ми нисмо ни на Истоку ни на Западу. Једино што су тражили било је да се гарантује дискреција, односно да се ништа о преговорима не објављује и да информације не цуре у медије. Ми смо то поштовали. Три пута су долазили, три пута су овде организовани преговори талибана и руководства у Кабулу и ништа нигде није процурело - објашњава Дачић.

Тражили су да се гарантује тајност

Он истиче и да то нису били тајни преговори када је реч о међународној заједници, јер су на њима присуствовали и њихови представници, укључујучи и дипломате из западних земаља.

- Били су тајни само кад је реч о јавности. Србија се није мешала у преговоре, ми смо били само домаћини. И све су стране биле задовољне нашом улогом. Касније су ти преговори настављени у другим земљама - закључује Дачић.

Председник Скупштине Србије је пре два дана рекао да је лично био домаћин делегацији талибана, као и да је, с друге стране, на видео вези, путем линка, био тадашњи председник Авганистана. Рекао је да су у Београду били представници талибана, односно поједине њхове фракције.

- Овде су разговарали три пута, али касније су то преузеле велике силе кад су виделе да ми то радимо – рекле су "ми ћемо то да урадимо у Дохи, у Катару". Резултат се види - казао је Дачић.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

Како је тада рекао, "атмосфера је била коректна и заједничка је оцена да је у то време постигнут напредак, проглашено је примирје".

Дачић је додао и да је Србија, као домаћин тих мировних преговора, себи направила добру причу са Авганистаном, у смислу да су нам захвалне и једна и друга страна, и талибани и тадашња власт у Кабулу.

- До данас нисам никад нигде причао о томе, јер смо се договорили да то буде тајна, односно да се не објављује да се не би рушили преговори - рекао је Дачић.

Србији би значило да су преговори успели

Председник Форума за стратешке студије (ФОРСТ) Невен Цветићанин није изненађен што је баш Београд био домаћин мировних преговора талибана и тадашње авганистанске владе.

- У дипломатским круговима се мање више знало за те преговоре, али они су били тајни за јавност како се не би узнемиравала и једна и друга страна. Србија је узета као неутрална земља, на средокраћи између Истока и Запада. Да је дошло до успеха у мировним преговорима то би свакако био дипломатски плус за нашу земљу. Нажалост, до тога није дошло. Касније су велике силе преселиле преговоре у Катар и Доху - наглашава за “Блиц” Цветићанин.

И председник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић наглашава да организовање тајних мировних преговора није неуобичајено у дипломатској пракси.

- Мировни преговори се воде на главној и околној сцени. Београд је био та околна сцена. Било је битно створити атмосферу за преговоре, обезбедити долазак и одлазак из земље 40 команданата разних талибанских фракција које делују у Авганистану. Важно је да је Србија препозната као земља која је прихватљива и за једниу и за другу страну у тим преговорима, али и да може да изнесе терет тих преговора. Међутим, то не говори о нашем утицају на сам ток мировних преговора. Уосталом, ти преговори на крају нису успели - апострофира Душан Јањић из Форима за Етничке односе.

}