Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Дачић поручио из Буенос Аиреса: Србија неће признати независност Косова због уласка у ЕУ

22.11.2017. 07:51
Пише:
Танјуг
Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

О спољним приоритетима Србије

Пуноправно чланство у ЕУ представља апсолутни спољнополитичцки приоритет Србије, али Србија неће признати независност Косова због уласка ЕУ, поручио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић у Буенос Аиресу.

Он је нагласио да је за Србију од посебног значаја подршка коју јој Аргентина пружа у њеним настојањима да очува суверенитет и територијални интегритет.

Ivica-Dacic
Ивица-Дациц / Извор: Србија Данас

- Ми хоћемо договор, хоћемо праведно и трајно решење, али једностране акте да морамо да признамо - то никад, па ни по цену да не уђемо у Европску унију. Пријатељима који нам помажу у свему томе у смислу политичке подршке за те наше ставове ми дугујемо велику захвалност и ја ту убрајам у Аргентину, као један од најзначајнијих партнера (Србије) - рекао је Дачић. 

Према његовим речима, односи и сарадња између Србије и Аргентине очувани су и у тешком периоду кроз који је прошла Србија, а од посебног значаја за нашу земљу је подршка коју јој Аргентина пружа у њеним настојањима да очува суверенитет и територијални интегритет. 

- Република Аргентина један је од наших најзначајнијих партнера не само у Латинској Америци, него у свету -  рекао је Дачић у високо реномираном Аргентинском савету за међунардоне односе ЦАРИ где му је уручена диплома почасног члана ЦАРИ и где се уписао у Књигу званичних гостију.

Грузија остаје при ставу да не призна независност Косова: Морају се поштовати принципи неповредивости граница

Према његовим речима, пријатељство две земље, међусобно разумевање и заједничко опредељење за очување темељних принципа међународних односа представљају чврсту базу за даље интензивирање политичког дијалога на свим нивоима, као и за развој економске и трговинске сарадње, као и сарадње на културном, научном и сваком другом плану.

Дачић је у говору на тему "Спољна политика Србије и актуелни изазови", нагласио да Србија жели да јача односе са свим државама Латинске Америке које су њени традиционални партнери и с којима има чврсте историјске везе.

Argentina, Buenos Ajres
Аргентина, Буенос Ајрес / Извор: Профимедиа

- Земље Латинске Америке и Кариба су наши пријатељи - рекао је Дачић и додао да Србија цени доследност тих земаља у поштовању међународног права, укључујући принцип територијалног интегритета и суверенитета.

Говорећи о спољној политици Србије и њеним приоритетима, Дачић је нагласио да је пуноправно чланство у ЕУ апсолутни спољнополитички приоритет Србије, те је поручио да је место целог региона у ЕУ и да без инкорпорирања Балкана заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун. 

НАЈМОЋНИЈА ЖЕНА РУСИЈЕ у Скупштини Србије послала поруку: Нећемо признати независност Косова!

- Приступ ЕУ по којем се вредновање напретка сваког кандидата врши на основу индивидуалних заслуга је добар, и напредак у преговарачком процесу треба управо да одговора напорима и резултатима које постижемо у реформском процесу. Међутим, у случају Србије, везивање напретка у преговарачком процесу за резултате у дијалогу Београда и Приштине, чиме је у наш европски процес уведен и трећи актер, представља озбиљно оптерећење за Србију -  нагласио је Дачић.

Brisel
Брисел / Извор: Профимедиа

Он је додао да је национални приоритет Србије постизање политичког решења за питање Косова и Метохије и подсетио да је председник Србије Александар Вучић покренуо иницијативу којом је отворен унутрашњи дијалог о Косову и Метохије, ради обезбеђења заједничког и трајног орживог договора по том питању. 

Као један од најважнијих приоритета спољне политике Србије, Дачић је навео очување стабилности у региону и орјиентацију свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи у свим областима "јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије".

Указао је и на бројне проблеме из прошлости којима су оптерећени односи међу земљама Западног Балкана, те на безбедносно-политичко окружење на глобалном и европском нивоу, изазове са којима се суочава ЕУ и њихов утицај на евроинтеграције региона.

Откривена тајна документа: Бин Ладен чувао слику СРПСКЕ ЦРКВЕ и мапу Косовске Митровице

Србија, додао је, чини све што је у њеној моћи да се очувају и оснаже позитивни процеси у региону.

Указао је и да Србија, поред интеграције у ЕУ, ради и на изградњи добрих билатералних односа са кључним међународним чиниоцима наводећи као пример САД, Русију и Кину.

Након уводног излагања, министар је одговарао на питања присутних која су пре свега била усмерена на спољну политику Србије у поцесу приступања ЕУ, као и према Руској Федерацији и региону.

Скупу су присуствовали представници политичког и академског живота Буенос Аиреса, као и представници дипломатског кора акредитованог у Аргентини.