Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ НИША: Поносан сам на празник који празнујемо, имамо једну заставу, тробојку и свој род кога се не стидимо (ФОТО/ВИДЕО)

15.09.2023. 18:08 19:30
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Председник Србије присуствовао је манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас приказу наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве, а затим и манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Вучић у Нишу на приказу наоружања и војне опреме: Улагаћемо огроман новац у војску (ФОТО/ВИДЕО)

Вучић у Нишу на приказу наоружања и војне опреме: Улагаћемо огроман новац у војску (ФОТО/ВИДЕО)

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО НАРОДУ: Србијо срећан Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО НАРОДУ: Србијо срећан Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)

САДА ЈЕ СВЕ КРИСТАЛНО ЈАСНО! Шолакови медији отворено на Куртијевој страни! (ВИДЕО)

САДА ЈЕ СВЕ КРИСТАЛНО ЈАСНО! Шолакови медији отворено на Куртијевој страни! (ВИДЕО)

Обраћање председника Вучића

Председник је на почетку обраћања рекао да је тешко говорити након патријарха и председника Републике Српске. 

- Тешко је говорити након патријарха и председника РС, много тога бих испричао и што не смем. Боље за вас, нас, нашу земљу, многе ствари које знам и прећутим јер своју земљу морамо да чувамо. Поносан сам на празник који светкујемо. Заједнички смо одлуку о том празнику донели. Донели смо је јер ми Срби смо увек умели да се разједињујемо, да себи погрде измишљамо или лако туђе прихватамо. Имамо једну заставу, тробојку и свој род кога се не стидимо. Позивам све грађане који живе у Србији, а нису Срби да буду поносни. Немојте нама и нашем народу да одузимате право да се зовемо поносним Србима на себе, своју прошлост, садашњост и будућност - казао је председник.

- Замислите да кажу да постоје хрватски Срби... Зашто никад није постојао српски Хрват, српски Бошњак... Нигде то нисте могли да чујете. Само сте могли да чујете да постоје неки други Срби - рекао је Вучић

Он је изјавио да у Црној Гори Срби не могу да буду у власти јер нису довољно уверљиви да ће се борити против омраженог Београда и још омраженије Москве.

- Шта ће Срби у Влади? Они могу да буду само реметилачки фактор. Тако вам је свуда. Кажу да воле Србе, али оне који не воле Београд и Србију. То су нам радили и од Павелића и пре Павелића. Нас оптужују да правимо Велику Србију, а лажу... - казао је Вучић.

Председник је истакао да на Косову и Метохији нема рањених Албанаца, али зато има седморица рањених Срба, од тога двоје деце.

- И ко је крив? Или обе стране или Срби. То се неће ускоро променити. Када ме питате одакле сам, не знам шта бих рекао. отац ми је прекодрински Србин, мама ми је староседелац из Војводине. А ја сам мало и из Ваљева, Кикинде, Зрењанина, Суботице, Пљеваља, Берана, Београда и од свуда где има српског рода. Хвала народу који данас носи српску тробојку, а где је није лако носити. На КиМ где наш народ трпи терор Аљбина Куртија - казао је председник Србије.

Каже да је добро да у Србији имамо различита мишљења по многим питањима, али да увек морамо да чувамо своју отаџбину.

- Срамота ме је било кад сам видео да има оних који су на страни Куртија, али сам знао да су наши људи на страни своје земље, да желе да сачувају мир, али да неће дати на да наш народ буде протеран са својих вековних огњишта. Наша тробојна застава је наш понос. Иза ње стојимо, уз њу се радујемо. Волели смо Југославију и била је чувена песма да "Игра рокенрол игра цела Југославија", а данас сам поносан што сви певамо "Весели се српски роде", "Лазарицу", што памтимо јунаке са Кошара! Нека живи српски народ, живела Србија! - истакао је Вучић.

Обраћање Милорада Додика

Након уприличеног културно-уметничког програма, окупљенима се обратио председник Републике Српске. 

- Ја припадам српском народу и не припадам "босанским Србима". Увек желе да разбију наше национално јединство, да ми признамо и дамо све оно што имамо да бисмо се некоме допали - рекао је Додик.

Каже да Немци не дају да Срби на овим просторима остваре оно што данас обележавају - српско јединство, слободу и националну заставу.

- Срби морају да буду јединствени, око својих институција, око Вучића. Ја сведочим овде да је Вучић учинио све да Србију постави на право место. Ми желимо да живимо са другима у миру - казао је председник Републике Српске.  

Обраћање патријарха Порфирија

- Радујем што сам поново са вама овде у Нишу, драге Нишлије, житељи царског Константиновог града, града који је стамен и камен цркве Божије у нашем народу. Овде је светлост Христовог учења засјала утврђена верношћу, јунаштвом.

Патријарх је подсетио на Чегар и ћеле кулу и рекао да они сведоче да српски народ овога краја непогрешиво разуме шта је то јединство и шта је то слобода.

- Посебно ми је драго што заједно са вама упућујем честитку целом нашем народу где год се налазио. Јер по речи песника "и свуда где је српска душа која тамо је мени отаџбина моја, мој дом и моје рођено огњиште". Зато одавде честитамо свим нашим сународницима Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Ми данас дижемо нашу заставницу тробијку у име Бога и за спасење наше, за спас нашег али и свих народа који са нама живе што јемчи двоглави орао са штитом

Почела свечаност у препуној нишкој хали "Чаир"

Празник заједно обележавају Србија и Република Српска, а свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде".

Догађају присуствују и патријарх Порфирије, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, министри у Влади Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић...

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Празник је установљен 2020. године, а први пут је свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, у присуству званичника Србије и Републике Српске. Прошле године обележен је у Бијељини.

Скуп сваке године почиње интонирањем химни Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде".

Уочи празника званичници позивају све припаднике српског народа, где год да живе, да на кућама истакну народну заставу - "тробојку". На улицама Ниша окачене су заставе Србије.

Честитку поводом празника упутили су председници Вучић и Додик.

- Србијо, срећан Дан српског јединства, слободе и националне заставе - навео је председник на Инстаграм профилу "авуциц".