Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Данас почиње Самит ЕУ и Западног Балкана: Србију представља Александар Вучић

17.05.2018. 06:32
Пише:
Танјуг
Samit EU-Zapadni Balkan
Самит ЕУ-Западни Балкан / Извор: Профимедиа

Самит се одржава у Софији

У Софији се данас одржава Самит ЕУ и Западног Балкана на којем ће Србију представљати председник Републике Александар Вучић.

Самит се одржава 15 година након оног у Солуну, када је први пут земљама Југоисточне Европе јасно стављено до знања да имају европску перпсективу, а како каже председник Европског савета Доналд Туск, данашњи скуп биће прилика да и ЕУ и регион потврде да европска перспектива остаје геостратешки избор Западног Балкана.

Donald Tusk
Доналд Туск / Извор: Профимедиа

- Сутра ћемо се састати колективно са нашим партнерима са Западног Балкана по први пут у последњих 15 година. То ће бити прилика за обе стране да потврде како европска перспектива остаје геостратешки избор Западног Балкана - рекао је Туск уочи самита. 

Јоксимовићева ОЧЕКУЈЕ УБРЗАЊЕ РЕФОРМИ: Спремни за пет поглавља, отварамо 2 или 3

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Реутерс

Како је додао, инвестиције у инфраструктуру и везе међу људима са и унутар Западног Балкана су у најбољем интересу и ЕУ и то ће бити циљ нашег самита. Председник Европског парламента Антонио Тајани такође се налази у Софији и он у први план истиче да је за ЕУ кључна стабилност Западног Балкана.

- Морамо да се бавимо Западним Балканом све више и више наредних месеци - поручио је Тајани.

Његов бриселски колега, комесар за проширење Јоханес Хан у интервјуу за Танјуг каже да ће то бити још једна историјска одредница у односима ЕУ и Западног Балкана. Према његовим речима, циљ самита је да унесе нову енергију у односе ЕУ и Западног Балкана.

Вучић ОБРАЗЛОЖИО свој СТАВ: Цркву поштујем, али на језик увреда не одговарам

johanes-han
јоханес-хан / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Боље повезивање које обухвата путеве, железницу, енергетске мреже, али и дигитално тржиште, економску интеграцију као и међуљудске контакте кључ је за остваривање пуног економског потенцијала региона - каже Хан.

Непосредно пред одлазак у Софију он је најавио да ће током самита Европска комисија представити обиман финансијски пакет који ће подржати кључне пројекте у области повезивања на Западном Балкану, ојачати регионалну сарадњу и помоћи да се Западни Балкан још чврше веже за ЕУ. 

На бројне коментаре да самит у Софији неће пружити директну подршку процесу проширења ЕУ, као и да нови нацрт буџета ЕУ до 2027. године није предвидео новац за евентуалне будуће чланице, Хан каже да "проширење остаје кључно у односима ЕУ према Западном Балкану" и да се то рефлектује и кроз Стратегију проширења и нови буџет ЕУ.

aleksandar-vucic,-johanes-han
александар-вуциц,-јоханес-хан / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вучић са Тачијем разменио неколико речи, а имао је шта да каже и Могеринијевој

Бојко Борисов, премијер Бугарске, тренутно председавајуће ЕУ, сматра да долазак лидера ЕУ у Софију на Самит ЕУ-Западни Балкан и њихово упознавање са проблемима региона представља успех, али да ипак све зависи од самог Западног Балкана.

- Уверен сам да ће Балкан постати једно од најбољих места за живот у Европи - рекао је јуче Борисов.

Bojko Borisov
Бојко Борисов / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Председник Србије Александар Вучић каже да је Самит у Софији веома је важан, јер је то први пут после 15 година да се организује на овакав начин, од 2003. у Солуну, те да је у Софији присутно много људи и из региона и из Европе.

Статут ЗСО се УСАГЛАШАВА са правним експертима: Приштина НЕМА МАНДАТ да се меша у рад

EU
ЕУ / Извор: Профимедиа

- Ту сам могао да видим нешто што није увек повољно по нас, иако смо показали да имамо много пријатеља - и Себастијана Курца, Виктора Орбана, Бојка Борисова, Румуне, и Тајанија из Италије... Показало се да имамо много пријатеља који јесу за проширење, што се пре свега односи на Србију и Црну Гору, али има много оних који су против проширења, из различитих земаља и то људи у Србији треба да знају - рекао је председник.

Истакао је да су представници Србије били веома поштовани.

- Рекао сам да их не молимо ни за шта. Сви остали су, чини ми се, кукали и молили - погледајте нас, примите нас. Ја сам рекао - то је ваша одлука - подвукао је председник.

Словаци ОДЛУЧНИ: Не намеравамо да признамо Косово

Bugarska, Sofija, parlament
Бугарска, Софија, парламент / Извор: Профимедиа

Вучић је и јуче, првог дана боравка у Софији, имао бројне билатералне састанке а очекује да ће разговарати и са британском премијерком Терезом Меј и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Припрема за одржавање Самита, на којем учествује и лажна држава Косово, обележило је и то што је Шпанија заузела чврст став да је за званични Мадрид, који Косово не признаје, неприхватљиво учешће уколико се Косово представи као држава.

Шпански премијер Маријано Рахој упозорио је да неће сести за сто где буде седео и председник Косова.

Бугарска зато Самит организује по такозваном Гимних формату који подразумева присуство свих учесника, без назива и обележја земаља или региона, а у нацрту декларације која би требало да буде усвојена, тренутно се не помиње нити једна држава Западног Балкана. Шпанија ће ипак бити представљена нижим дипломатским званичником, најављено је у Бриселу.

Вулин обишао касарну Књаз Михаило: "Сваки војник сада има два комплета униформе и нове чизме"

Marijano Rahoj
Маријано Рахој / Извор: Реутерс

Петер Пелегрини, премијер Словачке, која такође не признаје Косово, изјавио је да од његове државе "нико не тражи да призна Косово" и да "Словачка не намерава да ништа мења" по том питању, али да на Самиту у Софији "не би био добар сигнал уколико би протекао у другачијем формату од оног са 28 лидера".

Словачки медији преносе да је Пелегрини то казао говорећи о ставу Маријана Рахоја. Већ се кују и први планови и за будућност, а хрватска министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић изјавила је да Загреб жели да током председавања Европском унијом 2020. организује састанак на врху ЕУ и Западног Балкана (Загреб самит 2) на којем би проширење Уније требало да се врати у први план.

Један од резултата данашњег Самита могло би да буде потписивање изјаве о укидању роминга.

- Идеја је се на самиту у Софији потпише изјава земаља Западног Балкана са ЕУ о укидању роминга, што би представљало спремност Уније и региона да се уђе у тај процес - каже министар трговине, туризма и телекомуиникација Расим Љајић.