Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Пријем поводом Дана Војске Србије: Одговорићемо Хрватској реципрочним мерама (ВИДЕО/ФОТО)

23.04.2018. 12:04 21:21
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Главни задатак војске је да чува слободу

Председник Србије Александар Вучић приредио је данас пријем поводом Дана Војске Србије, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Он је у свом обраћању јавности истакао да се Војска Србије представља у најбољем светљу.

- Стотину година је прошло од краја Првог светског рата када су погинули знани и незнани, сви вредни поштовања. Данас пред војском Србије нису само празновање и синдикални захтеви. Пред њом је обавеза да буде снажан одвраћајући фактор уколико би неко само помислио да изврши агресију на Србију - рекао је председник истичући да су српски војници понос земље.

Откривена МАСОВНА ГРОБНИЦА на Косову: Код Ђаковице тела 20 Срба?

- Војску имамо да би нам помогла у очувању мира и стабилности. Војска увек мора да буде спремна да одговори на сваки од изазова - подсетио је Вучић.

Он се захвалио војсци што је увек уз народ и истакао да је неопходно да армија увек буде спремна да одговори на претње.

Тренутак за ПОТПУНИ ОБРТ: Србија мудром дипломатијом истерује на чистац Америку и ЕУ

- Позвали смо и оне који су некада водили војску. Желим да им се захвалим на печату који су оставили и да им се захвалим што помажу млађе колеге. Знамо кроз шта смо све прошли и пре 19 година, и пре 25, затим у Првом, Другом светском и Балканским ратовима... Зато војска мора бити спремна да одговори на сваки изазов - рекао је напомињући да војска није ту да би неко примао плату, већ да би се чувала слобода земље, као њена највећа вредност.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Уједно, председник је рекао да држава издваја 600 милиона евра за војску, што је мало у поређењу са војскама великих земаља, али, приметио је, то није мало новца и поручио да ће се издвајати и више јер то сада може да се уради због спроведене фискалане стабилизације и суфицита земље. 

Председник је најавио повећања примања представницима војске за око 20 одсто.

Он је на конференцији за новинаре прокоментарисао забрану уласка министру вулину у Хрватску.

- Волео бих да је то случајно и да неко у Европској унији не уводи вербални деликт. Та реакција може да буде исхитрена и нервозна. Што се нас тиче, ми ћемо покушати да градимо боље односе - поручио је председник.

Aleksandar Vulin, Ljubiša Diković
Александар Вулин, Љубиша Диковић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Он се упитао значи ли та забрана да је Србима забрањено да говоре о најстрашнијим злочинима над српским становништвом истичући да је могуће пописати жртве Јадовна, Јасеновца и других, па направити музеје Холокауста, те да се истовремено не бежи од признања злочина који су Срби починили према другим народима, што Србе чини јединственим народом у Европи.

- Са друге стране, господин Звиздић у јеку изборне кампање показује мишиће. Није иста, нити слична ситуација у БиХ и Рашкој као што господин Звиздић поручује, али ја му желим да по Новом Пазару гради вртиће и школе, као што ми то чинимо по Босни и Херцеговини - рекао је председник истичући да није паметно правити уставно-правне једнакости тамо где их нема, те да би било пожељно да регионални лидери буду пажљивији када дају запаљиве изјаве.

Такође, казао је да је народ у Нишу одабрао кога је желео, као и да ће у тај град одлазити.

Забрана уласка Вулину антицивилизацијски чин, чини односе још горим

- Идем да разговарам са људима које су истерали из фабрика. Ти који су паре украли ће мени, који сам довео шест фабрика у Ниш, да кажу: "Иш одатле". Не одазивам се на "иш". Битно ми је шта мисле грађани Ниша, не Јанковић и Ђилас.

Председник је истакао да је Србија мала земља која жели да буде део ЕУ, али која мора бити крива што је слободарска, те да јој је као таквој лако подизати нацистичке симболе.

- А Срби су под том заставом убијани и куршумом и ножем. Ако приметите, у осуди усташког покрета, осуђује се само злочин, а pokkret никад - рекао је у одговору на питање новинара.

Ђурић честитао дан студентима на КиМ: Останите чувари српског идентитета

Он је оценио стање у "Ер Србији" - неупоредиво бољим него што је стање у ЈАТ-у и рекао да је стање у српском буџету такво да смо и даље у суфициту.

- Имаћемо суфицит до краја године, у то немојте да имате никакве сумње. Биће бише од 501 милиона евра суфицита у буџету - прецизирао је председник.

Подсетио је да је снажно осудио поступање Војислава Шешеља у Народној скупштини.

Vojislav Šešelj
Војислав Шешељ / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

- То се дешавало и када је Федерика Могерини била овде - рекао је додајући да је његовомишљење да је реч о понашању које приказује мањински однос према Хрватском народу, подсетивши да он ни партија на чијем је челу нису у Влади.

Ипак, каже, да то не оправдава реакцију усташким симболима која је потом уследила.

На питање о "тихој трци" између Србије и Хрватске о томе која ће се боље наоружати, новинару из суседне Хрватске рекао је да Србија не учествује ни у каквој трци нити да може да се трка са земљом која је чланица НАТО.

Шаиновић о Хагу: Њихова "правда" нека им иде на душу, они знају да је Харадинај злочинац

- Можемо само да сачувамо национални понос и достојанство - рекао је Вучић истовремено се захваливши на ограђивању од усташког поздрава и признању палим српским жртвама, што је хрватски новинар учинио у програму уживо.

У наредном периоду у вези са ситуацијом на КиМ рекао је да очекује да ће бити тешко.

- Зато што код Албанаца не постоји воља за компромисом. Нисам сигуран колико српско друштво разуме да смо изгубили у сукобу '99, да смо имали катастрофалну политику 2004, 2005, па 2008. године и тако даље. И сада плаћамо цех. Оно што људи морају да разумеју да морамо да сречимо одлив становништва, јер џаба вам територија, ако нема ко да је насели - истакао је председник.

Амбасадор Норвешке у Београду изазвао дипломатски СКАНДАЛ: Подржао Харадинаја и Тачија и својом изјавом нарушио интегритет Србије

Новинарима је на питање о реципрочним мерама Влади Хрватске, која је забранила посету министру Вулину, одговорио да о појединостима треба питати српску Владу, али потврдио да ће реакције бити.

- Они нису задовољни оним што нико није видео, а што смо сви осудили. Шта је још требало да урадимо - упитао је Вучић.

Уживо из председништва пратите на приложеном видео-снимку: