Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ко каже да су скупштинске седнице досадне? Или како је холидеј упристојио српску опозицију

09.05.2024. 15:30
Пише:
Србија Данас
skupština Srbije
скупштина Србије / Извор: Танјуг/Марина Јанчевић

Седница Скупштине Србије на којој је изабрана нова Влада, 18. по реду од поновног успоставља вишестраначја, на челу са Милошем Вучевићем (који је тринаести председник владе од 1991. године), била је неуобичајено мирна, али не и незанимљива.

У два дана трајања и укупно око 20 сати рада, током којих је мандатар Вучевић прочитао обиман и садржајан експозе, а затим је уследела и расправа - није било сулудих перформанса и дивљаштва, на које смо већ навикли од српске опозиције и који су постали део уобичајеног скупштинског фолклора.

Мало је вероватно да су опозициони посланици утихнули јер су се упристојили, да су постали конструктивни или се сетили лекција о лепом понашању, већ је сва прилика да су били мирни јер су желели да се седница што пре заврши како би могли да оду на већ окрњени "холидеј" и да искористе шта се искористити може од празника који су ове године тако лепо "палИ" па су се спојили Први мај и Ускрс.

Викање, добацивање, свеопшта галама, прилажење столу председавајућег, лупање о клупе, али и скакање по тим истим клупама, па онда дување у вувузеле и пиштаљке, гађање колега ролнама тоалет папира, лабављење кравате у најбољем хулиганском маниру и физичко насртање - овог пута су изостали.

Али, верујемо да се од тога није одустало и да ћемо још гледати овако понашање опозиције, које сваког месеца из својих зарада финансирамо сви ми, грађани Србије. Понашање на које су, претпостављам, веома поносни грађани који су за њих гласали.

Вероватно се сваки грађанин чији су глас добили одушеви када види у пленуму од зоре трештеног Ћуту како виче на председавајућу или Миливојевића како се сакрио испод посланичке клупе, сигурно је да се свака грађанка која је за њих гласала зарумени од поноса и одобравања када схвати да Мариника предано и посвећено сатима прави буку и лупа дебелим пословником о сто, заборавни Лазовић као у "Дану мрмота" на свакој седници чита један те исти говор, а крајње пацифистични представник коалиције "Србија против насиљ" Бора Новаковић директно у ТВ преносу, залеће се на колегу посланика Миленка Јованова...

За то су гласали кад су заокружили број испред имена коалиције "Србија против насиља" или како се већ та групација на којим изборима зове и како ли се већ спаја и раздваја, свађа и мири, омасовљује и осипа, мења агрегатна стања.

Све то се дешава у истој сали Народне скупштине у којој се налази плочица са именом нашег нобеловца, књижевника, новинара и дипломате Иве Андрића, који је био народни посланик од 1950 до 1953. године, али у којој су кроз историју седели и многи други угледни грађани, представници народа. Сетимо се такође да су најистакнутији народни посланици опозиције били доктори филозофије, права, економије, а данас су их вероватно на неизмерну радост "грађанштине" и "интелигенције" која је за њих гласала, заменили средњошколци, несвршени студенти, па чак и народни посланици који у биографији крију коју су средњу школу завршили.

Неочекивано мирну седницу први је нарушио, опет сасвим очекивано, дежурни реметитељ скупштинског реда и мира Бора Новаковић који није могао да се суздржи, те је пришао Милошу Вучевићу док је говорио и махао испред њега одштампаном фотографијом, покушавајући да га прекине. Новаковићу је, затим, пришао Радослав Милојичић Кена и поцепао му папир. Председница Скупштине Србије, Ана Брнабић изрекла је Новаковићу меру удаљења из сале, а потом Милојичићу, као и Срђану Миливојевићу који је такође пришао говорници и у покушају да се придружи Новаковићу у његовим чудним активностима.

Наравно, било је ту уобичајеног добацивања, упадања у реч, прекидања, на моменте и викања, као и бруталне злоупотребе повреде Пословника... Али за сваку похвалу је то што није било гурања, комешања и покушаја физичког напада, као и јадних и бучних перформанса са навијачким реквизитима, чиме смо избегли да пошаљемо у свет мучну слику из српског парламента какву смо до недавно слали.

Драган Ђилас и Зоран Лутовац оштро су протествовали због тога што морају да раде током првомајсих празника а Ђилас се чак потрудио да запрети посланицима и министрима и да им у мафијашком маниру поручи "да ће почети да прича оно што зна појединачно о сваком од њих", Владимир Пајић из Грађанске демократске партије упозорио је да кандидати за министре заваљени леже на посланичким клупама, али ипак најурнебеснији део седнице био је када је Александар Јовановић Ћута сам рекао да је један портал објавио његова слике како спава на седници!

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/Пеђа Вучковић

Александар Јовановић: Јуче излазе фотографије, ја се спремам за седницу, а испада да спавам, ко су ове особе горе на галерији, по ком основу је њима дозвољено да седе и да фотографишу народне посланике?

Ана Брнабић: Молим Вас само за мир у сали, зато што ја заиста ово желим да чујем. Занима ме шта човек каже. Изволите.

Александар Јовановић: Да ли сте чули шта сам рекао?

Ана Брнабић: Нисам Вас чула, молим вас поновите.

Александар Јовановић: Нисте ме чули?

Ана Брнабић: Неко вас је сликао да спавате...

Александар Јовановић: Не само мало. Да не буде да злоупотребљавам пословник пошто ћете ми одузети од времена посланичке групе.

Ана Брнабич: Сад Вам гарантујем да нећу. Молим Вас само ми реците неко Вас је сликао да спавате?

Александар Јовановић: Значи, госпођо Брнабић нисам спавао, не спавам на седницама, ја Вас питам... Само мало, је л могу да наставим?

Ана Брнабић: Разумем да сте буновни, разумем да сте се пробудили, али хајмо полако...

Они који су пратили седницу видели су да ни овога пута нисмо успели да избегнемо очигледну употребу алкохола и наступање неколико посланика у пленуму под дејством жестоких пића, што је показа Радослав Милојичић.

-Неколико пута рекао сам да ћу затражити да уведемо алко-тест. Молим будућег министра полиције да то радимо, јер шетајући се по сали за послаником Ћутом познатим као "вињак ефендија", нашао сам и ово желим да му вратим шта је његово. Дођите слободно, узмите вињак и пустите нас да радимо озбиљне ствари и да завршимо седницу на миру - рекао је Кена показујући флашу вињака на шта му је председница Брнабић изрекла још једну опомену јер није смео да унесе алкохол у салу.

-Ако и јесте Ћута сакрио, Ви сте показали - констатовала је Брнабић.

Иначе, Ћута је најгласнији народни посланик иако се баш и не разуме у скупштинска правила и ток дискусије. Занимљиво је да је сам за себе у медијима говорио да "не пије ракију на дневном нивоу, већ само кад је на терену или понекад ујутру звекне једну", такође, објаснио је да је "децу учио да ходају и возе бајсеве у кафани "Голф" у Кошутњаку, а да ће кад дође на  власт донети закон "да родитељи требва обавезно да воде љубав најмање два пута дневно да би нам се рађало више деце".

Ништа мање упечатљив није био ни Радомир Лазовић, такође уживалац алкохолних пића, посебно пива, ако је веровати речима посетилаца кафића у Косовској улици, током скупштинског заседања у поподневним чласовима, а чије говоре не могу да слушају ни његови најближи сарадници, већ их камера хвата како праве гримасе у крајњој досади. Овог пута остаће упамћен вероватно по једином што смо од силне монотиније успели да запамтимо - причи "о толико затрованом ваздуху, да у Србији од тровања годишње премине 15.000 људи".

Током другог дана седнице, интересантан је био и дијалог Сандре Божић и Маринике Тепић, која је у говору поменула да "ових дана Звонко тражи храну за муфлоне у својим ловиштима", на шта је Божић сугерисала да се врати на тему, јер "не причамо о муфлонима и не причамо о лову". 

Оба дана седнице обележиле су и традиционално жестоке реплике шефа посланичке групе "Александар Вучић Србија не сме да стане" Миленка Јованова, који је са једнаким жаром одговарао и десној и левој страни опозиције. Реагујући на излагање Александра Јовановића, рекао је мандатару: "Господине Вучевићу, био је обиман и садржајан експозе који сте прочитали, али ни реч нисте рекли о борби портив алкохолизма, али као што видите и скупштина пати од алкохолизма. Дакле, скупштина пати, а неки болују и то видите и сами. Људи који једноставно нису у стању ни Црвенкапу да слушају до краја и да је разумеју, сада говоре о вашем експозеу..."

Јованов је открио и бруку Небојше Новаковића из Демократске странке, изневши да је овај пред странцима оговарао Србију, али и шефа своје странке Зорана Лутовца, за кога је рекао "да, осим што не поседује лидерске способности, има и лошу комуникацију са члановима и да није за политику, јер ништа не разуме".

Milenko Jovanov
Миленко Јованов / Извор: Printscreen/YouTube/Milenko Јованов

Здравку Поношу је поручио да је отпустио из војске 33.000 људи, али да је зато зграбио за себе војни стан на Врачару, који је купио на 480 рата од по 3.600 динара, а посланику Милошу Јовановићу да је најгори лицемер и лажов на политичкој сцени, посебно када говори о идентитету и српском народу, јер његови одборници у Новом Саду нису гласали за изградњу цркве посвећене страдалима у рацији.

Мирославу Алексићу одговорио је да је некада у Трстенику толико снисходљиво хвалио СНС да га је било непријатно слушати, а Драгану Ђиласу да нема права да говори о Косову и Метохији човек који је на органима своје странке дао налог да се на форуму Западни Балкан потпише декларација која се залаже за што бржи улазак тзв. Косова у ЕУ...

И најзад, нова Влада Србије је изгласана, посланици су завршили рад и упловили у празнике, а скупштинска сала остала је празна. До неке нове седнице. Не знамо да ли ће се услишити жеља дела народних посланика да се установи обавезан психијатријски преглед или алко-тест пре уласка у салу, али једно је сигурно - камере у сали остају. А док је камера у сали и грађани могу да виде како се понашају они који их представљају и они за које су гласали.

Као што би рекао горепоменути Ћута: "Јесмо ли у програму? Јесмо? Идемо онда."

Ко каже да су скупштинске седнице досадне?