Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НИСМО ТУ САМО ДА СЕРВИРАМО КАФУ" Ко води главну реч у дијалогу Београда и Приштине?

11.06.2021. 14:22
Пише:
Танјуг
vučić i lajčak
вучић и лајчак / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Лајчак сматра да је главна одлука на Београду и Приштини

Учесници у наставку дијалога Београда и Приштине, идуће недеље, чуће од ЕУ да две стране саме одлучују о параметрима, агенди и исходу којим се иде у тим разговорима, најавио је данас изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак. Лајчак је, у оквиру дискусије на Евроспком форуму Вахау, на тему Западног Балкана, рекао да је ЕУ посредник у дијалогу, који осигурава само да договор буде у складу са европским вредностима.

КУРТИ ПОДНОСИ ИЗВЕШТАЈ О ДИЈАЛОГУ СА БЕОГРАДОМ: Којим ће путем кренути Приштина?

КУРТИ ПОДНОСИ ИЗВЕШТАЈ О ДИЈАЛОГУ СА БЕОГРАДОМ: Којим ће путем кренути Приштина?

"ИСУС МРЗИ СРБЕ" Поруке мржње упућене Србима на Космету, на вратима православног храма УЗНЕМИРУЈУЋИ ГРАФИТ (ФОТО)

"ИСУС МРЗИ СРБЕ" Поруке мржње упућене Србима на Космету, на вратима православног храма УЗНЕМИРУЈУЋИ ГРАФИТ (ФОТО)

ПРИШТИНСКО ЛУДИЛО У СВОМ НАЈБОЉЕМ ИЗДАЊУ: Користе пресуду Ратку Младићу како би минирали дијалог и тужили Београд за ГЕНОЦИД

ПРИШТИНСКО ЛУДИЛО У СВОМ НАЈБОЉЕМ ИЗДАЊУ: Користе пресуду Ратку Младићу како би минирали дијалог и тужили Београд за ГЕНОЦИД

- Тај процес има везе са европским процесом. Ми нисмо ту само да сервирамо кафу, већ да осигурамо да се два партнера приближе ЕУ - објаснио је он.

Косовска министарка спољних послова Доника Гервала-Шварц рекла је да је битно да се води дијалог, а не тријалог и да Приштина жели да ЕУ буде у том процесу неутрални посредник.

- Желимо да будемо контректни и да у Бриселу разговарамо о међусобном признању. О томе говори и председник САД Џозеф Бајден, као и немачка канцеларка Ангела Меркел када прича о исходу процеса дијалога - подвукла је она. Гервала-Шварц каже да идуће недеље представници Приштине путују у Брисел да би разговарали управо о међусобном признању.

- То се може постићи ако оба партнера дијалог схвате озбиљно. Ако то није случај не треба путовати у Брисел и наставити досадашњу дипломатију сликања, јер то није водило никаквим резултатима - указује она додајући да ипак сматра да су пред нама "добра времена".

Навела је да не треба говорити о границама, већ, како каже, вредностима и то европским и додала да се у дијалогу до сада нису постигли никакви споразуми у корист грађана.

- Видели смо да се говорило о историјским споразумима из Брисела, иако у њима није било ништа историјско - рекла је Гервала-Шварц.

Са тим се није сложио Лајчак, који је подсетио да пре Бриселског споразума Косово није могло да учествује под својим именом у међународним форумима, а то сада чини, уз звездицу.

Додао је и да Косово није имало ни међународни позивни број, није могло само да убира порезе, да су захваљујући Бриселском споразуму укините паралелне структуре на северу.

- Дијалог је пут за решавање проблема и зато је потребан и у будућности. Идуће недеље имаћемо први сусрет новог косовског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића. Очекујемо да се усагласе око напретка процеса - објаснио је Лајчак.

Рекао је да се процес мора завршити нормализацијом односа Београда и Приштине.

Гервала-Шварц, на то, је одговорила да је Косово и пре Бриселског споразума имало своје име, небитно да ли је сада звездица поред.

Лајчак у клин, Гервала-Шварц у плочу

Подсетила је да Косово сутра обележава 22 године од завршетка "рата", што је за Приштину, додаје, важна годишњица.

- Није НАТО интервенисао на Косову због кршења људских права, већ зато што се спроводио геноцид. Тај геноцид спроведен је не само на Косову, већ и у БиХ - тврди она.

Гервала-Шварц, уз то, оцењује да је, како каже, само Косово проблем у региону, онда би БиХ имало бољу европску персопективу него данас.

- Веома смо обазриви у вези предлога по узору на БиХ који би донели потпуну блокаду. Ако желите да нас уплашите онда причајте само о РС - поручила је она.

Лајчак је рекао да нико, 2003. након Самита у Солуну, није ни помислио да ће 18 година касније и даље земље региона бити изван ЕУ.

- Статус кво не доприноси напретку на путу приближавања ЕУ - нагласио је Лајчак.

Балкан најевропскији регион

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг указао је да је процес приближавања Западног Балакна изгубио на динамици и да се мора радити како би се вратио елан, јер је то геополитичка потреба.

- Није могуће у потпуности превазићи све раздоре у свим земљама Западног Балкана, а ако се повучемо доћи ће на наше место други, и то није оно што би хтели. То је најевропскији регион - подвукао је он.

Истакао је да је у европском интересу да земље Западног Балкана постану чланице.

- Најважнији геополитички циљ ЕУ мора бити приближавање Западног Балкана. Треба да престанемо да причамо само о Блиском Истоку. Западни Балкан је наш задатак - поручио је он.

Шеф словеначке дипломатије Анже Логар рекао је да је Западни Балкан предворје ЕУ, и да нико не жели да испред куће простор припада неком другом.

- Зато смо се одлучили да у приоритете председавања ЕУ уврстимо неформални Самит о Западном Балкану у октобру, који би требало редовно да се одржава-  подвукао је он.

Претходно је гувернерка аустријске покрајине Доња Аустрија Јохана Микл-Лајтнер поручила да ЕУ без Западног Балкана није комплетна и поручила да поглавља морају бити отворена и одрађена.

- Тиме подстичемо заједништво, уклањамо егоизме и стварамо пријатељства у Европи - закључила је она.