Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЂИЛАС ТРАЖИ НОВЕ ИЗБОРЕ ЈЕР ЈЕ ИЗГУБИО? На састанак са Вучићем није донео НИЈЕДАН АРГУМЕНТ, овако је бранио став!

12.04.2022. 10:07
Пише:
Србија Данас/Информер
Aleksandar Vučić i Dragan Đilas
Александар Вучић и Драган Ђилас / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковиц/Саса Дзамбиц

Шеф државе разговарао са Драганом Ђиласом на његов захтев. Лидер ССП није донео ниједан доказ или аргумент због којег би требало поново ићи на биралишта.

Лидер опозиционе коалиције Драган Ђилас састао се јуче на лични захтев са председником Србије Александром Вучићем и том приликом поновио захтев да се опет, пре краја ове године, одрже избори у Београду.

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО РАСИМОВ ЛЕКАР: Познато какво је тренутно Љајићево стање након несреће

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО РАСИМОВ ЛЕКАР: Познато какво је тренутно Љајићево стање након несреће

Прелиставање дневних новина за 12. април 2022. године

Прелиставање дневних новина за 12. април 2022. године

БРУТАЛАН ОДГОВОР ВУЛИНА ЗАГРЕБУ: "Кад нас ви учите шта су европске вредности, онда сам забринут и за нас и Европу"

БРУТАЛАН ОДГОВОР ВУЛИНА ЗАГРЕБУ: "Кад нас ви учите шта су европске вредности, онда сам забринут и за нас и Европу"

Ђилас, међутим, током састанка који је трајао нешто више од сат времена није изнео ниједан конкретан аргумент због кога би требало поново ићи на биралишта. Сва његова аргументација свела се, како се сазнаје, на то да би изборе требало поновити зато што је опозиција остала у "тесној мањини"!?!

Председник Вучић саслушао је Ђиласове захтеве и поручио да ће свој одговор саопштити до краја недеље после консултација с руководством СНС.

Без сагласности

Састанак шефа државе и лидера дела опозиције окупљене око ССП одржан је у Председништву на Андрићевом венцу у 17 часова. Сусрет са председником Србије Александром Вучићем тражио је Драган Ђилас због, како је рекао, "политичке кризе у Београду".

Чекајте бре

Драган Шутановац, бивши лидер ДС

Пре више месеци Ђилас је одбијао да разговара са парламентарцима ЕУ, писао је писма западним амбасадорима и учио их политици, а сад разговара са Вучићем. Једном је извесно погрешио, по мени још пре више месеци.

Ђилас се након састанка обратио новинарима и рекао да је Александру Вучићу изнео захтев да се у Београду нови избори одрже пре краја године.

- Вучић ме је саслушао, рекао да ће разговарати са својим страначким колегама и да ће до краја недеље саопштити свој став. Једино нови избори у Београду, у другачијим условима и другачијој атмосфери, могу осигурати да се воља Београђана поштује - рекао је Ђилас новинарима испред Председништва.

Додао је да су се он и председник државе сложили да је легитимитет веома важан да би нека власт функционисала.

- Искрено, ми данас нисмо имали велики степен сагласности о ономе о чему смо причали, осим да ће пред Србијом бити великих изазова. И још једна ствар око које смо се сложили јесте то да власт мора да има легитимитет - рекао је Ђилас, који је поручио да ће наставити да се бори за прихватање опозиционих жалби на изборни процес.

Међутим, како се сазнаје, Ђилас на састанку с Вучићем није представио никакве аргументе или доказе за своје тврдње о некаквим неправилностима на биралиштима.

Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Осим приче и тих некаквих захтева, Ђилас ништа друго није донео на састанак. Председник га је стрпљиво саслушао, али није ту било некакве сагласности... Вучић ће, како је и најавио, разговарати са својим страначким колегама и саслушати њихово мишљење. Ипак, чињеница јесте да је листа СНС у Београду освојила велику већину гласова грађана и да може формирати власт у главном граду - каже добро обавештени извор.

СНС има већину

Скупштина Београда има 110 одборника, а за власт је неопходно најмање 56 одборника. Према прелиминарним резултатима Градске изборне комисије (ГИК), најбољи резултат на локалним изборима постигла је владајућа Српска напредна странка - 48 мандата у Скупштини града Београда. Ђиласова коалиција "Уједињени за победу Београда" освојила је 26, а коалиција "Морамо" 13 одборничких места. Социјалистичка партија Србије узела је осам мандата, коалиција НАДА седам, а по четири мандата Заветници и коалиција Двери/ПОКС.

Градска изборна комисија одбила је 85 приговора на гласање, а избори ће бити поновљени у суботу, 16. априла, на четири бирачка места.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Реутерс

Александар Вучић, који је 3. априла освојио други председнички мандат са око 60 одсто гласова бирача (три пута више од Ђиласовог председничког кандидата Здравка Поноша), пре неколико дана је најавио да ће изаћи у сусрет захтеву Драгана Ђиласа за разговор са њим.

- Морамо да разговарамо, сви себе морамо да мењамо и показујемо веће поштовање једни према другима. Ја сам увек спреман да разговарам иако сматрам да су Ђиласови захтеви за поновно одржавање избора у Београду максималистички - рекао је Вучић пре састанка.

Мој угао

Милан Антонијевић, правник

Овај разговор је позитиван корак, јер се од 2019. говори о потреби дијалога власти и опозиције. Не може се свако питање решити једним састанком, али треба да се групације странака врате за сто.