Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЂИЛАСОВА ПРЕВАРАНТСКА ШЕМА БОГАЋЕЊА: Гулио кожу с леђа родитељима мале деце, сад лаже пензионере!

31.10.2023. 09:16
Пише:
Курир
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Њему треба веровати само кад узима. То уме и воли. Не кад каже да ће дати!

Намерава ли Драган Ђилас да заиста сваком пензионеру у Србији, ако гласају за њега па победи на изборима, поклони по 150.000 динара?

- Њима је то узето, а све што се неком узме, мора да се врати - рекао је лидер пробриселске опозиције.

Свака реч, свако слово, свака тачка на и у овом предизборном обећању је лажна, и то ћемо сада показати.

"САМО ПОГЛЕДАЈТЕ РЕЗУЛТАТЕ" Вучић у неколико минута оголио неспособност бившег режима (ВИДЕО)vucic

"САМО ПОГЛЕДАЈТЕ РЕЗУЛТАТЕ" Вучић у неколико минута оголио неспособност бившег режима (ВИДЕО)

"СРБИЈА ЋЕ МУ ПОДИЋИ СПОМЕНИК КАКАВ ЗАСЛУЖУЈЕ, УЋИ ЋЕ У ИСТОРИЈУ" Вучић открио детаље последњег разговора са покојним ПасторомAleksandar Vučić i IÅ¡tvan Pastor

"СРБИЈА ЋЕ МУ ПОДИЋИ СПОМЕНИК КАКАВ ЗАСЛУЖУЈЕ, УЋИ ЋЕ У ИСТОРИЈУ" Вучић открио детаље последњег разговора са покојним Пастором

ВУЧИЋ НАПРАВИО ПАРАЛЕЛУ СРБИЈЕ СА БИХ ПО ПИТАЊУ ВИСИНЕ ПЛАТА Огроман преокрет у задњих десет годинаvučic

ВУЧИЋ НАПРАВИО ПАРАЛЕЛУ СРБИЈЕ СА БИХ ПО ПИТАЊУ ВИСИНЕ ПЛАТА Огроман преокрет у задњих десет година

Али прво да рашчистимо ово у вези са "узимањем".

Актуелна власт од претходне, коју је чинила баш странка Драгана Ђиласа, у наслеђе је добила и девастиран пензиони фонд. Редовна исплата пензија била је озбиљно доведена у питање и привремено смањење пензија био је неопходно, као што за тешког болесника хируршка интервенција понекад представља једини пут ка оздрављењу. Да је таква одлука била исправна, доказ је што су после тога пензије наставиле да расту, и сада су увелико надмашиле ранији ниво. Са тенденцијом даљег раста... Ово је истина коју пензионери знају и која се сама потврђује сваког месеца.

Кад Драган Ђилас, дакле, данас дође и каже пензионерима да им је неко "узео" пензије, то је исто као кад би на Калемегдану пришао пензионеру са штапом, одмерио га погледом и казао: "Ја ти не би' уграђивао вештачки кук!"

Али нико не спори да све што је неко некоме стварно узео мора да се врати. И враћа се. Само што не враћа онај ко је туђе паре ставио у свој џеп, него сви ми остали.

Да подсетимо заборавне...

У мају 2016. године Први основни суд донео је пресуду у корист родитеља који су поднели тужбе против градске управе Града Београда због незаконитог обрачунавања цене вртића. Најкраће речено: родитељи су плаћали већи износ од законом прописаних 20 одсто од економске цене, па су месечни рачуни у Београду износили 8.700, а потом и 9.700 динара. Реална цена била је између 4.500 и 5.000 динара, па је суд пресудио да Београд врати родитељима у просеку по 150.000 динара! Само до априла 2016. стигло је преко 5.000 тужби!

Градоначелник у време кад је родитељима мале деце скидана кожа с леђа био је Драган Ђилас. Али кад су пресуде стигле на наплату и кад је буџет Града трпео свакодневни притисак (реч је о 35 милиона евра укупно) да тај новац исплати, Ђилас је већ био опозиционар. И дан-данас се врше плаћања по том основу!

У извештају Савета за борбу против корупције Верице Бараћ, Драган Ђилас је један од главних ликова. Ту се констатује да је он користио своју позицију градоначелника да својим фирмама обезбеди послове са градским институцијама, које су то великодушно плаћале.

- Чланица Ђиласове "Мултиком групе", штампарија "Биг принт", имала је директну пословну сарадњу са предузећима која се финансирају из буџета Града Београда, док је Драган Ђилас био и градоначелник Београда и сувласник "Мултикома". Та фирма је пружала услуге и Скупштини града Београда, градској општини Нови Београд, већини београдских позоришта, Туристичкој организацији града Београда, Библиотеци града Београда, Културном центру града Београда, Дому омладине, Дому здравља Раковица, па Историјском, Педагошком, Народном музеју и Музеју историје Југославије, САНУ... - пише у извештају.

Шема је проста, и судећи по Ђиласовом богатству, врло ефикасна: као градоначелник од родитеља узмеш паре и убациш их у буџет града, из буџета, као, тим парама "финансираш културу", а онда их "култура" пребаци твојој штампарији! А после паре родитељима враћамо сви ми...

Толико о узимању и давању и Ђиласовој озбиљности!

Њему треба веровати само кад узима. То уме и воли. Не кад каже да ће дати!

Али да читаоце подсетимо на једног другог преваранта који је уочи избора просипао истоветна обећања.

Елем, у кампањи 2008. године тадашњи гувернер НБС Млађан Динкић и некадашњи шеф Микија Г17 Алексића, обећао је после избора сваком пунолетном Србину акције у вредности од 1.000 евра.

- Има само једна препрека која ме може зауставити да ове акције не вреде на тржишту, а то је ако, не дај боже, Николић победи. Ако се то деси, акције неће вредети ништа. Ако Тадић победи, ја вам гарантујем да ће свако добити по хиљаду евра - рекао је 25. јануара 2008. Динкић уочи другог круга председничких избора.

Тадић је победио, а неки аналитичари сматрају да је овај Динкићев штос знатно допринео томе. Грађани су, наравно, добили шупаљ нос до очију!

Све се то, уосталом, зна. Али заборавило се да је тада Динкићев саветник и стручњак за политички маркетинг био Игор Авжнер. Сада исти посао ради за Здравка Поноша.

А Понош га је, кад се ставио под Ђиласову команду, овоме донео у мираз.

Па се Ђилас сетио да обећа по 150.000 динара.

Ето... толико о искрености обећања.