Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Људи не могу ни да замисле шта нам је урађено '99. године: Др Грујичић открила алармантне последице НАТО бомби

12.10.2017. 13:57
Пише:
Андријана Нешић
Danica Grujičić
Даница Грујичић / Извор: Фото: Приватна архива

Обољевамо од рака 3 пута више него остали народи, а до сада нам нису дали да говоримо о томе

Више од стотинак стручњака различитих профила предложило да се формира координационо тело и национална лабораторија како би се испитало да ли су НАТО бомбе, које су на Србију падале пре 18 година, оставиле трајне последице и по здравље становништва, али и по нашу животну средину. Међу тим стручњацима налази се и начелник Центра за неуроонкологију Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије, проф.др sc.med. Даница Грујичић са којом смо разговарали због чега је важно оснивање једне такве лабораторије, о свим болестима које су настале као последица НАТО бомбардовања, о војницима са КиМ који су тешко оболели након НАТО бомбардовања, али и томе на који начин спречити кобне последице настале због осиромашеног уранијума који је током бомбардовања бачен на Србију.

Међу покретачима сте за оснивање националне лабораторије за испитивање последица НАТО агресије. Због чега та лабораторија није покренута до данас и због чега је важно њено оснивање?

Заиста не могу да разумем зашто није основано тело које ће испитати све последице НАТО агресије 1999. То говори о неодговорности државе према својим грађанима. Али боље и сад него никад. Мислим да су сада у великој мери ви, медији, допринели покретању ове приче јер последњих годину дана заиста не постоји медиј који није причао о стравичним последицама бомбардовања. Јавност доста бурно реагује на ову тему и мислим да је све то допринело да се сада уђе у преговоре око формирања координационог тела. Људи не могу ни да замисле шта је овде урађено 1999 године. То није само прича о осиромашеном уранијуму (ОУ), много веће последице су оставили отрови и хемија који су отишли у воду ваздух и земљу. Затим подаци о страдању свих околних земаља. Национална лабараторија управо има задатак да испита све те последице и да прецизно математички докаже шта је овде урађено 1999. године. То је једини одговорни приступ према држави и грађанима. Можда сви ми који  тврдимо да су последице стравичне грешимо, али нека то докаже наука и математички прецизни подаци. То је оно чега се плаше сви који негирају последице. Као што видите у задње време од када је покренута прича да ће се формирати координационо тело њих више нема у јавности.

Шта ће бити циљ националне лабораторије и шта ће све она моћи да уради?

Да би јавност разумела, Национална лабараторија не значи зидање неке нове зграде и прављење не знам ни ја чега. Национална лабараторија треба да буде само кровна организација која ће окупити све лабараторије у држави како би се тачно знало шта може која лабараторија да испита. Наравно потребно је обезбедити и једну покретну лабараторију која ће моћи директно на терену да ради испитивања. Национална лабараторија би требала да испита све оно што је отровано, воду ваздух и земљу и како се то одразило на живи свет. Поред лабараторије желимо да испитамо и проверимо све податке у здравству везане за све врсте болести које се повезују са бомбардовањем. Дакле кроз координациноно тело би требали да буду укључени биолози, физикохемичари, хемичари, лекари, ветеринари... итд. Један мултидисциплинарни приступ који ће моћи свако у својој области да докаже шта је овде урађено.

Раније сте изјавили да број оболелих од карцинома код нас сваке године расте за два одсто и да је то повезано са бомбардовањем. Које још болести су настале као последица НАТО бомбардовања? Можете ли нам дати неки пример.

Заиста је велики број болести који се радикално повећао, а по дубоком убеђењу свих нас на то је велики утацај имало бомбардовање. Ту су системске болести, паталошке трудноће, деформације код деце, аутоимуне блосте, стерилитет... Нпр. стерилитет код мушкараца је повећан за 100% у последњих у периоду после бомбардовања. Оно што је запањујуће то је да број оболеле деце до 17 година од малигних болести далеко већи од свих у Европи. Поготово јер деца немају ризике које имају старији (гојазност, неактивност, лоша исхрана, пушење итд). Ово је нешто што ћемо посебно тражити то је да се посебно прати тај узраст оболелих.

Пуковник Милутин Филиповић, некадашњи командант Приштинског гарнизона, недавно је изјавио да на стотине официра и војника умрло је од најтежих болести од последица НАТО бомбардовања. Зашто се до сада ћутало о томе?

То што је урађено са војницима је једна од највећих срамота државе после бомбардовања. Они су лечени и контролисани на ВМА која је фантастично радила свој посао. Међутим они су праћени само 4 године, а зна се да се леукемија и лимфоми јављају после 5 - 7 година а малигне болести после 15 година. Изговор државе је био да нема новца за даље праћење војника. А за шта онда има новца ако не за лекарско контролисање оних који су бранили ту државу?! Зашто се ћутало не знам. Постоје људи који су о томе причали одмах после бомбардовања, али је истина да се последњих годину дана та тема на прави начин третира у јавности и да су заиста скоро сви медији отворени за ову тему и то управо из стручног угла без неке политизације или сензационализма.

Да ли сте се Ви, као лекар, сретали са тим оболелим официрима или војницима? Каква су ваша искуства по том питању?

Нисам, осим као са цивилима. За војнике је задужен ВМА и они феноменално раде свој посао. Али доста информација сам добила од својих колега из целе Србије и имате заиста велики број војника који су оболели. Радује ме обећање Министарства одбране да ћемо добити сву документацију на увид и да неће бити државне тајне тако да ћемо моћи најпрецизније да добије увид у то колико су војници страдали. Навешћу вам један случај који нема везе са војницима. Пљачковица, брдо поред Врања гађана је ОУ тачније предајтник РТС. Измерена доза зрачења после бомбардовања износила је 236 000 бекерела по килограму, а природна доза зрачења уранијума и з природе је 10 до 50 бекерела по килограму! Екипа водовода из Врања од 8 људи је ишла да рашчисти тај простор и да потави нови репетитор. Од њих осам, седам је преминуло од рака, а једини који је преживо  се лечи од рака тренутно. То је недавно потврдио и тадашњуи директор водовода у Врању. Ако ОУ и зрачење нису опасни, тешко је поверовати у чињеницу да се сви људи који изложени разболели. Нажалост имамо превелики број таквих случајева. А поготово код војника који су били на КиМ.

Да ли постоји неки начин да се спусти стопа оболелих од карцинома који настаје као последица бомбардовања или је то незаустављиво?

Наравно да постоји, то су редовни и превентивни прегледи, рашчишћавање терена, чишћење воде, земље и ваздуха. Мого веће улагање у здравство и савремену технологију како би људи били што лакше и брже излечени. Листа чекања не сме да постоји. Дакле главна ствар је у превентиви и у раном откривању болести. Зато ћу се залагати за  накнаду штете за бомбардовање и тужбу против НАТО када координационо тело дође до прециних и непобитних доказа које наука не може да оспори. Нажалост погинуле и умрле не можемо да вратимо али будућим нараштајима можемо да омогућимо нормалан живот.