Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СВЕТ НА ИВИЦИ ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА" Ђорђе Милићевић за СД: Пред Србијом су велики притисци (ФОТО)

10.06.2022. 17:57
Пише:
Србија Данас/М.С.
Đorđe Milićević
Ђорђе Милићевић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Са председник посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић разговарали смо о свим горућим темама у нашој земљи.

Ових дана све се чешће говори о рату између Русије и Украјине и на његов утицај, како на политичко стање, али и на живот грађана у Србији, као и о томе да ли ће Србија моћи да се избори са свим притисцима које добија због неувођења санкција Русији, али и раду, као и саставу нове Владе Србије и циљевима који су пред њом. О овим, али и другим темама, говорио је за портал SrbijaDanas.com председник посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић.

"НЕМАЧКА ЈЕ НАШ НАЈВЕЋИ ТРГОВИНСКИ ПАРТНЕР" Вучић о економској сарадњи Београда и Берлина

"НЕМАЧКА ЈЕ НАШ НАЈВЕЋИ ТРГОВИНСКИ ПАРТНЕР" Вучић о економској сарадњи Београда и Берлина

ВУЧИЋ: Шолц оштро и отворено тражио да се придружимо санкцијама Русији

ВУЧИЋ: Шолц оштро и отворено тражио да се придружимо санкцијама Русији

"ИМАО САМ ОТВОРЕН РАЗГОВОР СА ОЛАФОМ ШОЛЦОМ" Вучић се огласио на Инстаграму - ово су детаљи разговора са немачким канцеларом (ФОТО)

"ИМАО САМ ОТВОРЕН РАЗГОВОР СА ОЛАФОМ ШОЛЦОМ" Вучић се огласио на Инстаграму - ово су детаљи разговора са немачким канцеларом (ФОТО)

Како сте задовољни радом прошлог састава Владе Србије с обзиром на то да сте имали добре односе са СНС-ом? Хоће ли се Ваша добра сарадња наставити и сада, са формирањем новог састава Владе и који ће бити њен главни циљ?

- Када уопште говоримо о саставу и формирању нове Владе Републике Србије, то није битно питање које се код Социјалистичке партије Србије помиње као некакав проблем. Пре свега зато што, у тренутку када је Србија суочена изузетним изазовима и великим притисцима, није ни логично да размишљате о неким персоналним решењима и да размишљате о саставу Владе, већ о томе шта можете да учините и урадите и на који начин можете да дате свој допринос у реализацији заједничких циљева.

- Када кажем да то никада није представљало проблем, да то питање никада није било проблем за Социјалистичком партијом Србије, управо мислим на то да ми никада са Срспском напредном партијом, нити су председници наших странака, Александар Вучић и Ивица Дачић, разговарали кроз неку математику или прерасподелу ресора у смислу шта коме треба припасти, нити кроз некакав вид уцењивачких преговара, већ смо само гледали да дефинишемо заједничке циљеве које треба реализовати и остварити. Десет година смо заједно у коалицији, делили смо заједно вредности и одговорности и поносни смо на све оно што смо урадили за тих десет година па самим тим сматрамо и да су грађани то на прави начин вредновали и оценили како на председничким, тако и на парламентарним изборима. Ми смо рекли да сматрамо да је у најбољем интересу Србије да се та сарадња настави и оног тренутка када смо разговарали са представницима и председником Српске напредне странке Александром Вучићем непосредно пред парламентарне, председничке и градске изборе у Србији ми смо врло јасно рекли да је важно да владајућа коалиција има заједничког председничког кандидата, да је важно да то буде Александар Вучић као гарант заједничке политике, стабилности и политике континуитета. 

Đorđe Milićević
Ђорђе Милићевић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- Тек након тога смо анализирали начин на који ћемо комуницирати и учествовати на парламентарним изборима где је заједнички договор био да идемо са одвојеним листима да би дошли до максимизације изборног резултата, што смо и постигли, што се види након завршеног изборног циклуса, те смо и тада рекли да желимо да дамо свој допринос у реализацији циљева Владе Републике Србије. На питање шта је то што по мом мишљењу што у овом тренутку очекујем од нове Владе јесте што бржи наставак ка Европском путу, очување територијалног интегритета и да у наредном периоду имамо један успон, стабилизацију, један наставак просперитета напретка и развоја. За све ово нам је потребна политичка стабиолност и политика континуитета. За све ово сматрам да је у најбољем интересу грађана Србије да се настави сарања између Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије. Наравно, то ће у многоме зависити и од Српске напредне странке и од председника Александра Вучића који су победници ових парламентарних и председничких избора и видећемо након тога како ће све изгледати. Ово је јасан став СПС-а још од пре саме изборне кампање.

Када смо код формирања новог састава Владе Србије, која ће, како је и најавио председник Републике Србије Александар Вучић бити формирана крајем јула, можете ли нам рећи да ли је заиста било неких неформалних разговора о томе ко ће бити министар ког ресора?

- Таквих разговора није било. Председник СПС Ивица Дачић недавно је говорио о томе и рекао да све што прочитате у новинама, то се дефинитивно неће десити, није било разговора и није ни логично да у овом тренутку разговарате о неким персоналним решењима. Па чекајте, читац свет се налази на ивици Трећег светског рата, Србија се налази под огромним притисцима, бројним изазовима, треба обезбедити енергетску стабилност, треба обезбедити стабилност када је реч о робним резервама, треба одржати фискалну консолидацију... Па ко је спреман да на све то разговара о ресорима?! Дакле, апсолутно је небитно ко ће шта да ради. Најважније је да размишљамо ко може шта да уради како бисмо заједно реализовали те циљеве. Убеђен сам да ће нова Влада Републике Србије моћи све циљеве и да реализује и да је због тога апсолутно небитно ко шта ради, важно је само колико и шта ћемо урадити у периоду пред нама. Па нисмо разговарали о томе хоће ли неко бити део које власти и хоће ли неко имати овај, или онај ресор, не! Ми смо разговарали најпре о заједничком председничком кандидату где смо добили потпуну сагласност, као гаранта политичке стабилности и континуитета одабрали смо заједнички председника Републике Србије Александра Вучића, а након тога смо разговарали шта је то што можемо да заједно урадимо до краја мандата, а Социјалистичка партија Србије је ту да то све подржи, помогне и покуша да на најбољи могући начин реализује.

Све се гласније говори о великој светској економској кризи као и притисцима на нашу земљу, од стране Запада, због неувођења санкција Русији. Хоће ли Србија моћи да задржи своју тренутну ситуацију и држи се закључака донетих на седници Савета за националну безбедност, и поред тога остати у традиционално добрим односима са пријатељском Русијом и Кином?

- У тренутку када се свет налази буквлано на ивици Трећег светског рата, у тренутку када имате две стране у рату које неће да чују једна другу и не могу да се договоре, ви имате једну малу држави у Европи, како по површини, тако и по броју становника, у коју могу доћи и министар спољних послова Русије, како је најављено, али и немачки канцелар Шолц, то јесте тешка позиција, али је једина могућа исправна и најисправнија позиција. Нажалост, министар спољних послова Русије отказао је своју посету, на шта је, на време, и упозорио наш председник државе, да до ових компликација може доћи, сада и сведочимо да су се компликације и догодиле. Компликације тог типа биле су видљиве још од пре пар дана укидањем ваздушног простора Црне Горе, Северне Македоније и Бугарске, дакле, они су онемогућили долазак министра спољних послова, док немачки канцелар Олаф Шолц долази. Међутим, Немачка је наш велики пословни партнер, немојте заборавити да ми у Србији имамо највећи број компанија и инвестиција баш из Немачке. Са друге стране, када говоримо о увођењу санкција Русији, врло је интересантно то да је амбасадор Федерације Русије, Александар Боцан-Харченко, разговарао са Александром Вучићем и када му је рекао да је отказан долазак Сергеја Лаврова, имали сте некакве протесте испред Председништва који су били блиски НАТО организацијама и ткз. НАТО опозицији који су имали ставове да Србија треба да буде чланица НАТО, да Србија треба да уведе санкције Русији, а да не причамо и о њиховом ставу о Косову и Метохији... Зато мислим да, када говоримо о санкцијама Русији, мислим да том питању не треба приступати ирационално, у смислу да Србија треба да сагледа своје интересе, пре свега своје националне интересе, а то је да постане пуноправни члан ЕУ и да сачува свој територијални интегритет и самосталност. Зато заиста сматрам да је државни врх Србије у овом тренутку нашао најбољу могућу меру и најбољу могућу опцију и пут, а то је, осудити напад на територијални интегритет, да то нисмо урадили нарушили бисмо своје принципе и подржати све резолуције на ту тему, али не ићи даље и увести рестриктивне мере, односно санкције Русији зато што је Русија наш традиционални пријатељ и партнер.

- Немојте да заборавите, да није било Русије, Србија би данас била геноцидна држава, а Срби геноцидан народ, јер, Русија је та која је уложила вето Савету безбедности УН када је Велика Британија покренула иницијативу на ту тему, све остале иницијативе су биле "copy-paste" онога што је урадила Велика Британија. Дакле, ми смо свакодневно изложени великим притисцима и врло често слушамо или о независности Косова, или о санкцијама Русији... И ко зна какви нас притисци тек чекају, али у свему томе увид морају имати и званичници ЕУ када разговарају са председником Србије. Морају имати на уму специфичност и посебност која се мора придавати Србији и њеном народу. Ми имамо председника који не води рачуна само о свој, и о рејтингу своје политичке странке, већ и о свом народу. У контексту када говоримо о уласку Србије у НАТО, па чекајте, већина чланица ЕУ је у НАТО које су бомбардовале Србију и начиниле јој велике жртве и штету, па какво је онда мишљење грађана Србије о томе, то је оно о чему брине наш председник. Са друге стране, када је реч о територијалном интегритету и суверенитету, одлично, многи говоре о томе, али се тога нису сетили пре 23 године када је и бомбардована Србија, а данас исти ти говоре о многим резолуцијама из Савета безбедности УН, одлично, а где је ту резолуција 1244 УН-а?! Дакле, мислим да је ово најисправнија политика коју у овом тренутку води државни врх под вођством председника Србије Александра Вучића, а биће, сигуран сам, још више притисака, још више изазова али већ 100 и нешто дана трају притисци, а наше руководство не мења своју политику и одлуке. Једина смо држава у Европи која је задржала курс самосталност, а ваљда је суштина у вођењу државе прво у томе да останете самосталан и да одржите самосталност. Једна мала држава остаје уз свој поносни народ, остаје поносна држава која никога није угрозила и повредила, као и то да није ни на један начин подстакла сукобе који се дешавају, већ је све време говорила да рат није решење и да у рату нема победника и да једино оружје које треба користити јесте дијалог, јер се само тиме може доћи до компромиса и то је једини исправан пут, а ја сам убеђен да ћемо на том путу и истрајати.

 

Đorđe Milićević
Ђорђе Милићевић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

 

Шта очекујете од доласка немачког канцелара Олафа Шолца у Београд?

- Без обзира на све притиске, отказивање посете министра спољних послова Сергеја Лаврова и долазак Олафа Шолца, сигуран сам да ће председник Србије Александар Вучић донети најбољу могућу одлуку за наше грађане и нашу државу. Никада Србија није бежала од разговора. И ја сам рекао, треба разговарати и са једном и са другом страном. Вођени су разговори и прошле недеље са комесаром ЕУ за проширење и Виолом фон Крамон која је коначно дошла да не подржава опозицију већ да, као известилац ЕУ парламента за Косово и Метохију, да званично дође да поразговара са председником државе. Они су показали своје ставове, председник Србије Александар Вучић показао је свој став, видите, ми смо држава која има свох председника, руководство и своје институције и свој став. Они су саопштили свој став, председник Србије став наше државе а ја сам сигуран да је тај став и сада, и да ће заувек бити у најбољем интересу грађана Србије, као и себично чување своје самосталности зато што је то једини најбољи интерес грађана Србије. Не постоји "или-или" ми морамо да сарађујемо са свим странама, зато не видим никакав проблем у разговору, треба разговарати, али Србија има свој јасан став. Никакав притисак на Србију неће довести до мењања њених принципа и ставова. Ми сада имамо председника и државно руководство које размишља о својим грађанима, а не о сопственом рејтингу.

Како је и најавио председник Републике Србије Александар Вучић, чека нас тешка зима какву нисмо видели још од Другог светског рата због сукоба Русије и Украјине. Какав је Ваш коментар на сам сукоб који траје у поменутим земљама и шта чека Србију?

- Негативних коментара ће увек бити, од тога да морамо увести санкције Русији, да постанемо чланице НАТО, да признамо Косово и да тиме решавамо све... Па не, ако све признамо и учинимо како кажу изгубили смо своју државу, свој идентитет и своју самосталност. То је оно у шта сам убеђен да неће дозволити председник Србије и државно руководство. На почетку сам рекао да је врло важно обезбедити енергенте и робну резерву. Наравно да криза у Украјини утиче на Србију, ми нисмо увели ванредно стање, али криза утиче на нашу земљу. Ја верујем, пре свега, и сматрам да је одлична вест договор председника Србије и председника Русије око гасног аранжмана око плаћања и снабдевања гасом. За Србију је одлична вест да је председник Александар Вучић у разговору са председником Русије Владимиром Путином омогућио 2,2 милијарде кубика гаса, недостаје нам још 800 милиона али ћемо кроз разговоре са Гаспромом доћи и до тога и да ћемо имати цену која је у овом тренутку три пута мања у односу на остале земље у Европи, док ће у зимском периоду бити чак и 10 пута мања. Када говоримо о робним резервама, па чекајте, да ли је Србија издвојила 4,3 милијарде динара за робне резерве? Па није то представа за јавност, то су чињенице. Дакле, Србија је јака и економски стабилна. Мере фискалне консолидације које су започете 2014. године омогућују да дођемо до стабилности и зато је важно да такав континуитет и одржимо. Прошли смо и период короне, па је ли Србија била једина земља у односу на наше комшије која је целокупни терет преузела на себе?! Јесмо ли били једина држава у Европи и свету која је у периоду корона омогућавала једнократне помоћи, повећавала плате и пензије, није заборавила своје грађане на Косову и Метохији и прегура један тежак период, а да поред свега тога заузме једну позицију, повољну, за ово што нас сада чека. Зато верујем да ће и нова Влада Србије успети да превазиђе сваки притисак и ситуацију. Не могу да будем превелики оптимиста као поједине политичке партије, јесте потребан озбиљан рад, посвећеност и енергија, у шта ја не сумњам када је реч о новој Влади Републике Србије.

Đorđe Milićević
Ђорђе Милићевић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

 - Када је реч о крају сукоба између Русије и Украјине и тога шта чека наше грађане, чини ми се да ни једна, ни друга стране не причају о томе и не желе да саслушају једна другу, што је у старту лош знак. У рату нема победника, као што сам већ рекао, дијалог мора бити једино компромисно решење, рат апсолутно није решење. Да ли ће се наставити притисци на Србију?! Да, хоће! Ми сваког дана слушамо о једној врсти притисака, па о другој врсти притисака, али ми свему томе одолевамо, зато грађанима Србије могу да поручим да сам потпуно убеђен да ће председник држава и будућа Влада очувати и заштити самосталност у вођењу државе и политике, што је изузетно важно. Убеђен сам да председник и будућа Влада неће дозволити да нам било ко ту самосталност одузме, а будуће генерације ће овај период памтити као период стабилизације и успона. СПС је спремна, као и њен председник Ивица Дачић да дамо свој допринос.