Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Драги средњошколци, СПРЕМИТЕ СЕ ДОБРО: На крају школовања чекају вас ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ!

14.10.2017. 09:21
Пише:
Србија Данас/Блиц
Srednjoškolci
Средњошколци / Извор: Профимедиа

Почните са припремама већ сада

Пријемни испити на већини факултета у Србији биће укинути, а средњошколци ће на крају школовања полагати општу матуру, предвиђено је Предлогом закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању.

Јутро свеже, дан топао: Очекује нас пролазно наоблачење

ПРВИХ 100 ДАНА ВЛАДЕ: Премијерка представља резултате рада

Ministarstvo prosvete
Министарство просвете / Извор: Србија Данас

Како кажу из Министарства просвет, очекује се да предлог закона у којем се налазе ове измене, већ крајем месеца буду на дневном реду Скупштине Србије, али ће се, како је раније саопштено, велика матура први пут полагати 2021. године, док ће две године раније бити урађена као проба.

То би значило да ће генерација средњошколаца која је сада кренула у први разред, према предложеним измана закона, бити прва која ће полагати матуру на крају школовања, односно моћи ће да упише факултет без полагања пријемног испита.

- На основу положене опште матуре, ученик може да се упише у високошколску установу без полагања пријемног испита, осим испита за проверу склоности и способности, у складу са законом којим се уређује високо образовање - наводи се у члану 61. овог предлога, који је Влада Србије усвојила у понедељак.

Како је саопштило Министарству просвете, нов концепт државне матуре треба да унапреди квалитет средњег образовања и омогући проходност ученицима на следеће нивое образовања.

Како ће изледати само полагање, односно, који предмети ће бити на тесту, зависи од тога коју средњу школу ученик похађа, тако да је предлогом закона предвиђено неколико "врста" те матуре - општа матура, стручна и уметничка матура, завршни испит средњег стручног образовања и специјалистички и мајсторски испит. Евко како ће то изледати.

За 100 дана Влада Србије урадила много добрих ствари

Srednja škola
Средња школа / Извор: Профимедиа

Општа, стручна и уметничка матура

Овим изменама предвиђено је да се општа матура полаже након завршене гимназије и четврте године средње стручне, односно уметничке школе. Након положене матуре, ученику се издаје документ којим он може да упише високошколску установу без полагања пријемног испита, осим испита за проверу склоности и способности.

Стручном и уметничком матуром проверавају се усвојена знања и вештине у оквиру одговарајућег занимања, а ученици који желе да наставе образовање у истој научној, стручној или уметничкој области на струковним или академским студијама то могу учинити без полагања пријемног испита.

Међутим, уколико жели да упише студије из неке друге области он мора да положи одређене предмете опште матуре, које утврди високошколска установа.

Коначно излази на видело ИСТИНА о ПОСЛЕДИЦАМА БОМБАРДОВАЊА: КРВАВИ трагови НАТО-а по Србији

Fakultet
Факултет / Извор: Србија Данас

Дуално образовање и трогодишњи стручни профили

- Кандидат након завршеног трогодишњег средњег стручног образовања по дуалном моделу има право на полагање стручне матуре или опште матуре уколико је савладао програм за стицање компетенција потребних према програму матуре - наводи се у предложеним изменама закона.

Међутим, како се даље објашњава, кандидат ово право стиче најмање две године након завршеног средњег образовања.

Ученици трогодишњег средњег стручног образовања полажу завршни испит.

Спречено КРВОПРОЛИЋЕ у Новом Пазару: Турски пучисти спремали напад на Вучића и Ердогана, има УХАПШЕНИХ

Fakultet
Факултет / Извор: Србија Данас

Како би то изгледало у пракси

Како кажу у Министарству, начин на који би се велика матура реализовала описан је у Концепту завршних испита у средњем образовању.

Општа матура састоји се од обавезног и изборног дела. Тако ће ученици полагати српски, односно матерњи језик, онима који имају математку дуже од две године други предмет биће математика, док ће се трећи бирати са Листе општеобразовних предмета, а то могу да буду: физика, хемија, биологија, историја, географија, страни језик и српски као нематерњи језик. Они који математику немају последње две године средње школе, са Листе ће бирати и други предмет.

Изборни део опште матуре подразумева да ученици полажу и додатне испите, уколико желе да прошире своје могућности при упису, а могу полагати било који предмет са Листе обавезних предмета и листе страних језика, који нису полагали у оквиру обавезеног дела.

Премијерка искрено о 100 дана Владе: Задовољна сам резултатима, спремна за нове изазове

Нивои знања и вештина

Како се наводи у Концепту, испити би се правили на два нивоа, од којих "Б" ниво подразумева основни и средњи стандард који полажу сви ученици, а "А" напредни стандард, који полажу само они који га унапред пријаве.

Високошколске установе саме постављају услове за конкурисање, тако да оне као критеријум могу захтевати и напредан ниво знања на одређеном испиту, односно положен "А" тест.

На Дан ослобођења Београда демонстрирамо нашу ВОЈНУ МОЋ: Увек ћемо бити спремни да се бранимо

Стручна и уметничка матура

Након завршетка четворогодишње средње стручне школе, као обавезни се полажу српски и математика, за оне који имају математику у последње две године, односно предмет са Листе за оне који је немају. Као трећи предмет, полаже се стручни испит, који подразумева и теоријско знање и матурски практичан рад.

Уместо стручног дела, они који полажу уметничку матуру имају и уметнички испит, из стручног и теоријског дела. Они који желе, могу да полажу и додатне испите са Листе, али нису у обавези да то чине.

Трогодишње средње стручно образовање

Завршни испит у трогодишњем средњем стручном образовању састоји се из писане теоријске припреме за израду практичног дела и практичног испита. Испитну комисију у том случају чине наставници главних стручних предмета и један екстерни члан, представник послодаваца.

Ђаци који након завршене трогодишње школе желе да упишу високошколске установе, морају да надокнаде четврту годину школовања редовним или ванредним похађањем наставе четвртог разреда образовног профила који је потребан за упис на жељени факултет, у складу са законом.

Председник Вучић најавио: Храбро ћемо предложити народу решење за Косово, без празних речи

Бодовање

Према актуелном моделу, општи успех из средњег образовања се бодује са максимално 40 поена, док пријемни испит доноси максимално 60 бодова.

Уколико би испити са опште матуре заменили пријемни испит, онда би они доносили укупно 60, а високошколске установе би одређивале које испите са опште матуре би узимали као замену за пријемни, услове за конкурисање, као и да ли ће кандидати бити у обавези да полажу додатни испит за проверу посебних склоности и способности.

100 ДАНА ВЛАДЕ: Ево шта је урађено до сада

Предности

Као разлози који оправдавају увођење система државних матура наводи се то што постојећа пракса није стандардизована, доводи ученике у вишеструко неповољну ситуацију - они морају да донесу одлуку о томе шта ће уписати и пре него што знају да ли ће имати довољно поена, а онима који планирају да полажу пријемни на више факултета, увећавају се обавезе, уложено време и трошкови.

Такође, ученици који живе далеко од универзитетских центара сада су у неповољном положају, јер морају да путују и имају додатне трошкове, а самим тим мање им је доступна припремна настава.