Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДРУГОГ ПУТА ОСИМ МОЛИТВЕ И ПРАШТАЊА НЕМАМО" Патријарх Порфирије поручио: Ми смо упућени једни на друге (ВИДЕО)

16.10.2022. 21:04
Пише:
Танјуг
patrijarh Porfirije
патријарх Порфирије / Извор: Фото: Танјуг

Позвао је све да упале свећу за пострадале православну браћу и сестре, али исто тако и за све невино пострадале Хрвате римокатолике.

Упућени смо једни на друге, , упућени смо на то да делимо исти простор и једни другима смо потребни, на литургији се миримо са Богом, са собом, са другим људима, поручио је данас патријарх Српске православне цркве Порфирије након што је освештао обновљени Саборни храм Светог Николаја Мирликијског у Вуковару наглашавајући да је то важно знати увек, али нарочито данас у том граду.

Патријарх Порфирије је указао да је посебно важно знати то у Вуковару јер ту, како каже, још увек нису залечене ране ратних патњи и губитака многих жена, мушкараца, многе вуковарске деце.

"ДОШАО САМ ДА НАСТАВИМ ТРАДИЦИЈУ КОЈУ СУ НАШИ ПРЕЦИ ДАВНО ЗАПОЧЕЛИ" Митрополит Јоаникије служио у Сретењском манастиру у Москви

"ДОШАО САМ ДА НАСТАВИМ ТРАДИЦИЈУ КОЈУ СУ НАШИ ПРЕЦИ ДАВНО ЗАПОЧЕЛИ" Митрополит Јоаникије служио у Сретењском манастиру у Москви

"ХРИШЧАНСКА ВЕРА НАС ЗБЛИЖАВА, АЛИ И ОБАВЕЗУЈЕ" Беседа патријарха Порфирија у Вуковару (ВИДЕО)

"ХРИШЧАНСКА ВЕРА НАС ЗБЛИЖАВА, АЛИ И ОБАВЕЗУЈЕ" Беседа патријарха Порфирија у Вуковару (ВИДЕО)

ТЕНЗИЈЕ ЗБОГ ПОСЕТЕ ПОГЛАВАРА СПЦ: Патријарха Порфирија чувале јаке полицијске снаге, данас служи свету литургију - очекује се обраћање верницима и грађанима

ТЕНЗИЈЕ ЗБОГ ПОСЕТЕ ПОГЛАВАРА СПЦ: Патријарха Порфирија чувале јаке полицијске снаге, данас служи свету литургију - очекује се обраћање верницима и грађанима

- Овде још увек нису у потпуности обновљени и излечени односи међу људима, његовим грађанима. Данас смо отворили срце овог храма и своја срца да бисмо – и кад нас било људи или околности обесхрабрују – молитвом видали своје ране изазване страдањима и губицима, али исто тако саосећали са ранама и страдањима наших суседа и комшија - поручио је патријарх СПЦ.

Порфирије указује на то да се у молитви морамо сећати својих жртава, али исто тако поштовати и жртве наших суседа и комшија.

- Природно је и логично да се свако сећа својих жртава и да их поштује, али онај који поштује жртве другог, једнак је ономе ко се жртвује за другог, за ближњег. Такви су нам узор, а они који чине насиље над беспомоћним људима, било у рату или у миру, достојни су сваке осуде и презира - указује патријарх Порфирије.

Каже да се морамо молити за сваког пострадалог, за сваку невину жртву у том граду и за сам град Вуковар јер су, како појашњава, молитва и хришћанско праштање једини пут исцеливања рана свих.

Позвао је све да упале свећу за пострадале православну браћу и сестре, али исто тако и за све невино пострадале Хрвате римокатолике.

Наглашава да су пред Богом сви људи исти, без обзира којој вери и народу припадају.

- Бог не обраћа пажњу на то да ли се неко зове Мате или Матеј, Јосип или Јосиф, Иван или Јован, него као свога препознаје само онога који има чисто, смирено и милостиво срце и који твори мир - указује Порфирије.

Поглавар СПЦ наводи да када се у молитви поред својих жртава сећамо и страдалих суседа, Хрвата католика, "обрадоваће се тамо на небу и наши ближњи јер ће, како каже, видети да смо озарени Христом разумели трагику историјских сукоба".

- На то нас обавезује сам Христос - поручио је.

Патријарх се помолио за све пострадале.

- Непрестано палим воштаницу мога срца за страдале у Глини, Јадовну, Груборима, Вариводама, Паулином Двору, у Воћину, Медаку… Једнако се молим и за оне пострадале у Овчари, Шкабрњи, Ловасу, Широкој Кули, Баћину, Сотину и многим другим стратиштима. Молим се и за све нестале, без обзира ком народу припадају, од 1991. до 1995. године у страшном и несретном рату на овим просторима. Другог пута осим пута молитве и праштања немамо - указује.

Додаје да је истинска и искрена молитва једини лек рањенима и истиче да као деца Божја, као они који верују Господу Христу, не може препустити онима који имају полуге моћи од овога света да нам решавају питања нашег живота, да нам уређују међусобне односе, одређују прошлост, садашњост и будућност, без обзира да ли су те полуге политиколошке природе или долазе из других сфера моћи.

- У најмању руку се може рећи да су циљеви тих полуга различити од циљева Јеванђеља, а то значи од смисла наше хришћанске вере. Ми смо упућени једни на друге, упућени смо на то да делимо исти простор и једни другима смо потребни", наводи.

Додаје да када не прихватамо план и намеру Божју о себи и другом човеку, тада не препознајемо своје вечно назначење и другог као свог вечног ближњег, па зато неретко видимо другог као непријатеља и супарника.

Позвао је све да својом вером, надом и љубављу будемо већи од, како наводи, почињеног зла које нас је све понизило, те без осветничких мисли, препуштајући се правди Божијој, чувамо чисто сећање на све недужне жртве, лечимо рањене душе, градимо поверење и разумевање међу појединцима и народима и тако постављамо чврсте темеље бољој и праведнијој будућности за сваког појединца и сваки народ.

- Свестан сам да је ово што говорим само почетак пута који називамо помирењем и желео бих да тога будемо свесни сви, а дозволите да кажем, нарочито ми, представници Цркава и влада. Није ни храброст, а камоли мудрост, бити против тог пута помирења. Тај пут је потребан овом граду, али и ширем простору који је оптерећен тешким теретом сећања и неизмирења - поручио је поглавар Српске православне цркве Порфирије.