Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРЖАВНИЧКИ ПОТЕЗ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Синоћ је учинио још један у низу уступака опозицији 

09.12.2021. 14:38
Пише:
Душан Марић
aleksandar-vucic
александар-вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Реагујући на одлуку председника Србије да не потпише Закон о експропријацији и најаву да ће Скупштина Србије, већ сутра, изменити тек усвојени Закон о референдуму, опозициони портали су затрпани насловима и ликујућим изјавама лидера некадашњег ДОС-а да је то пораз Александра Вучића и ироничним коментарима да ће он и тај пораз прогласити за своју победу.

Међутим, кад председник државе, било који председник и било које државе, изађе у сусрет захтевима свог народа, кад послуша глас својих грађана, па таман то били и његови политички противници, то никако не може да буде његов пораз. Јер, као што је синоћ и сам нагласио, Вучић није председник само оних грађана који гласају за њега и његову странку, већ свих грађана Србије. И има уставну али и моралну обавезу да води рачуна и о њиховим ставовима и интересима.

Како год то некоме изгледало, ово јесте победа председника државе. Он је учинио оно што политичари тог нивоа, који воде народе и државе, чине ретко и нерадо: победио је себе, победио је своју сујету, издигао се изнад личних и страначких интереса и себе и своју функцију ставио у службу смиривања политичке ситуације у Србији, у службу помирења у српском друштву.

И није то први пут. Председник републике је само у последње две године зарад смањења тензија у српском друштву, зарад избјегавања сукоба, повукао више сличних потеза. У исто време док га је опозиција оптуживала да је диктатор и фашиста, не ретко га поредећи са Хитлером, он је тој опозицији чинио уступке каквим се може похвалити мали број председника држава.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Пре нешто више од годину дана били смо сведоци вандалског упада опозиције у зграду телевизије Србије са моторним тестерама и покушаја њених лидера да преузму вођење и уређивање програм телевизије. То је био школски пример покушаја државног удара. Покушај државног удара је тешко кривично дело против уставног поретка. За сличан прошлогодишњи покушај у Вашингтону, присталице Доналда Трампа су од америчких судова осуђени на затворске казне од више стотина година затвора.

Да ли је у Србији неко процесуиран због покушаја државног удара, да ли је против неког од организатора подигнута оптужница? Није. Чак су амнестирани и учесници који су у тим догађајима починили бројна друга кривична дела, од разбијања улазних врата зграде телевизије, напада на службена лица, малтретирање запослених у телевизији и напада на полицајце, уз наношење тешких телесних повреда. 

Уочи прошлих избора председник државе је учинио нови, још већи уступак опозицији. На његову иницијативу, изборни цензус је смањен са пет на три одсто. На тај начин, опозиционе странке, од којих ниједна у то време није имала подршку пет одсто бирача, су добиле  шансу да уђу у парламент. Да добију своје посланике и себи обезбеде финансирање из државног буџета.

Следећи значајан уступак опозицији председник државе и владајућа СНС учинили су одмах након формирања садашње владе. Саопштили су да је њен мандат орочен и да ће опозиционе странке већ после годину дана добити нову прилику да се боре за освајање парламентарног статуса и власти у Србији. 

izbori
избори / Извор: Профимедиа

"Диктаторски" и "фашистички" режим ни ту није стао у чињењу уступака политичким противницима. Пре неколико месеци уважен је захтев да владајућа СНС и њен председник са опозицијом воде преговоре о предизборним условима. И, са аспекта суверенитета земље, врло проблематичан захтев да се ти преговори воде уз посредовање Европске уније.

У току тих преговора, држава је пристала да чак и оне опозиционе странке које нису парламентарне имају своје представнике у Републичкој изборној комисији и тако у пуном капацитету учествују у предизборним радњама и изборном процесу. 

На крају, председник републике је јуче донео одлуку да не потпише Закон о експропијацији земљишта, уз образложење да Влада треба да изради нови предлог закона. А да се пре тога спроведе јавна расправа, како би се у предлог закона унела најбоља решења која предложе грађани и стручњаци из те области.

Истовремено, Скупштина Србије ће сутра изменити и тек усвојени закон о референдуму. Све предложене измене иду у прилог грађанима али, објективно гледано, пре свега у прилог политичким противницима садашње власти. Укључујући и то да ће приликом покретања било какве иницијативе бити ослобођени плаћања таксе за оверу потписа.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Опозиција може да прича шта хоће, то је легитимно, може да настави да до у бескрај понавља тврдње да је у Србији заведена диктатура, и то је легитимно али само у овом чланку наведене чињенице показују колико су те оптужбе бесмислене и некоректне. 

Најновија истраживања јавног мнења, по којима на нивоу Србије Александар Вучић и СНС имају подршку и до шестдесет одсто бирача, док ДС, ССП, Народна странка и све остале странке и странчице настале распадом некадашњег ДОС-а заједно не могу да добаце до подршке десет одсто бирача, показују да је, без обзира на сву халабуку која се дигла око противзаконитог блокирања саобраћајница, бесмислености тих и других оптужби на рачун председника републике свесна и огромна група грађана Србије.