Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЂУРИЋ: ОДНОСИ СА САД НА НАЈВИШЕМ НИВОУ У НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ

24.05.2023. 11:26
Пише:
а.е.
Đurić
Ђурић / Извор: Фото: Амбасада Србије у Сједињеним Америчким Државама

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић за портал USerbiaDaily о односима две земље, плановима за будућност и темама очекиваног стратешког дијалога Србије и САД.

  • Недавно сте изјавили да би 2023. година могла да буде позитивна прекретница у односима Србије и САД. Какво је, према Вашем мишљењу, тренутно стање и шта можемо да очекујемо у наредном периоду?
  • За последњих десет година смо изградили и настављамо да градимо једну снажну политичку и економску арматуру односа Србије са САД, а сваки наш напор и успех додатна је цигла којом учвршћујемо ту нашу грађевину. Не морам посебно да истичем да су односи са Америком један од наших националних и стратешких државних интереса, те да у том смислу имамо један систематичан  приступ и јасно зацртан план. Не бих желео да откривам детаље, али врло брзо нас очекује још једна у низу добрих вести у сарадњи са Америком, а, како ова година буде одмицала, биће их све више и више.

    • Када можемо да очекујемо почетак стратешког дијалога Србије и САД? Које ће теме бити од највећег значаја на самом почетку разговора? 

    Већ увелико разговарамо о датуму отпочињања стратешког дијалога као несумњиво потенцијално кључне нове платформе разговора са Америком, којом ћемо додатно продубити сваки аспект обострано препознатих области даље сарадње. Међу њима свакако примат имају економија, енергетика, информационе технологије, безбедност и наменска индустрија, али и научно-просветна и културна сарадња.

    • Споменули сте могућност визне либерализације, да ли сматрате да је то оствариво у наредним годинама или је потребно више времена? 

    Апсолутно је оствариво у будућности и то је један од највећих мотива и задатака на којима интензивно радимо по налогу, у свакодневној консултацији са и уз неизмерну подршку председника Вучића и наше Владе. Управо то јединство и садејство свих наших извршних и законодавних органа власти кључно је за остварење једног тако важног циља.

    • На основу Вашег боравка у САД, да ли Вам делује да је у Америци промењен став и парадигма према Србији? Какав је њихов тренутни политички став о Србији?

    Парадигма о Србији је драстично промењена на боље у последњој деценији. Испуњава ме задовољством и поносом да својим америчким саговорницима преносим успехе Србије и са њима долазим до нових идеја за даље унапређење наше билатералне сарадње. Готово свакодневно од њих добијам афирмације позитивне слике о Србији као унутрашње и спољнополитички стабилном актеру, партнеру од поверења и значајном фактору у читавом региону, и једној вишестрано перспективној земљи која има још много тога да покаже и докаже шта може. 

    • Конгрес српско-америчког пријатељства и агенција Фактор плус недавно су спровери истраживање које је показало да се однос грађана Србије према САД мења набоље, али да тај процес тече прилично споро. Шта је према Вашем мишљењу потребно урадити да би се позитивно утицало на став грађана, да ли је могуће да се ти односи врате на ниво на којем су били у највећем делу прошлости?

    Дубоко сам уверен да је то могуће и лично дајем све од себе заједно са колегама из Амбасаде и генералних конзулата у Чикагу и Њујорку да приближим Србију Америци, као и Америку Србији. Данас се налазимо у једној новој ери односа са Америком, односа који су у последњих десетак година прешли огроман пут и достигли ниво који не памтимо у новијој историји. И то је тек почетак. Велике ствари су пред нама, и верујем да ће се још снажнијом сарадњом са САД, а посебно закључењем нових споразума - међу којима је у перспективи и онај о визној либерализацији – створити нове прилике за повезивање, за заједничке привредне, научне, културне и академске пројекте, за размену знања, искустава и кадрова, као и зближавање наших народа у сваком могућем смислу.

    • У истом истраживању, 41,1 одсто испитаника очекује да САД помогну развој српске економије, 29 одсто очекује да Америка подржи српске интересе у дијалогу са Приштином, а њих 17,9 одсто очекује да САД подрже компромис прихватљив и за Србију и за Косово. На који од ових резултата гледате као најреалнији и по ком питању можемо да очекујемо највећу подршку САД Србији?

    Америчка подршка Србији као економском мотору Западног Балкана, како нас је назвала министарка трговине САД Ђина Раимондо, одавно се не доводи у питање. Сигурно је да је Америка у самом врху наших најзначајнијих међународних економских партнера, о чему сведочи и континуирани раст билатералне робне размене из године у годину. С друге стране, не би требало да имамо илузије да ће решење питања Косова и Метохије бити могуће без активне улоге САД, које све више негодују због учесталих неконструктивних потеза Приштине и увиђају да је Београд тај који је истински отворен и спреман за разговор, док друга страна не престаје да чини све да наруши атмосферу дијалога.

    • Све већи број америчких компанија улаже у Србији? Да ли у САД Србија ради на томе да „привуче“ још додатних инвестиција? 

    Уз ризик да оставим утисак несубјективности, морам да кажем да сам поносан на рад свог тима у Амбасади у последње две и по године, којем свакако припада један део заслуге за повећање америчких инвестиција и присуства компанија из САД у Србији. Други, суштински део тог успеха наше земље лежи на Андрићевом венцу и у Немањиној, где председник Вучић, премијерка Брнабић и наша Влада марљиво, неуморно и предано раде на постављању и јачању темеља Србије као инвестиционе дестинације, и без чијег залагања, подршке и садејства ми као земља не бисмо овде у Америци били препознати као привлачно и постојано тржиште за улагања.

    • Наша земља истиче се у ИТ сектору, најбрже растућој индустрији данашњице. Колико је то препознато у САД и да ли постоји могућност за додатну сарадњу и размену искустава младих инжењера?

    У Америци са великим поштовањем гледају на узлазну путању којом се креће сектор ИКТ услуга у једној малој земљи каква је Србија. Када саговорницима пренесете да смо у прошлој години остварили извоз овог сектора у вредности од 2,7 милијарде евра, што је раст од 45% у односу на 2021. годину, а да је раст ИКТ извоза само у јануару ове године износио 34%, не можете их оставити равнодушним или незаинтересованим за даље проширење билатералне сарадње у овој, у садашње време посебно важној, индустрији. Наши резултати говоре сами за себе и директна су последица једне добро конципиране, промишљене и стабилне унутрашње политике коју води наш државни врх предвођен председником Александром Вучићем, а чији се плодови рефлектују и на нашу спољну политику. Управо зато смо данас у ситуацији да се 65% укупних директних страних инвестиција у овом делу света реализује у нашој земљи, што је чињеница коју нико не може да пренебрегне. У нашој Амбасади у Вашингтону свакодневно интензивно радимо на јачању постојећих механизама сарадње и изналажењу нових начина за повезивање са Америком како бисмо допринели даљем расту извоза и развоју нашег целокупног ИКТ сектора, као и отварању нових шанси за рад, афирмацију и сарадњу наших ИТ стручњака и компанија са њиховим америчким хомолозима.