Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Енглеска се враћа на Балкан, ако је икада и одлазила: Шта доноси нова политика ИМПЕРИЈЕ према Србији

19.01.2018. 10:10
Velika Britanija, Srbija
Велика Британија, Србија / Извор: СД/илустрација

Све већи интерес за наше просторе

Председавајући Одбора за међународне односе Дома лордова Дејвид Хауел за „Експрес” објашњава да је у интересу Велике Британије да се што више укључи у дешавања на западном Балкануи да је то њихова препорука влади.

Енглеска се враћа на Балкан, ако је икада и одлазила. Ово је у најкраћем суштина најновијег извештаја Одбора за међународне односе Горњег дома Парламента Британије о ситуацији на западном Балкану. Након што се недавно огласио амерички Атлантски савет који за Балкан и Србију има велике планове, јавност је заталасала вест да се енглеска аристократија, упркос Брегзиту, поново напрасно занима за наше здравље. Дом лордова има контролну и саветодавну улогу, али и те како њихово мишљење утиче на политику владе Велике Британије. То најбоље показује део извештаја у коме се наводи да ће Британија остати она сила која обезбеђује безбедност у овом региону, а све под паролом заштите демократије и владавине права, као и цитати премијера који је сагласан са њиховим ставом. Да оправдано можемо очекивати да ће мишљење лордова постати окосница британске спољне политике у наредном периоду показује и прича да је ових дана у Београду боравила саветница британске премијерке Терезе Меј.

Ekspres
Експрес / Извор: Експрес

У фокусу анализе су им били, поред Србије, БиХ, Македонија, Косово, Црна Гора и Албанија. Док се многи питају да ли је Велика Британија, а посебно МИ6, одлазила са ових простора, други страхују да ће нам Лондон сад потурити и трећу столицу. Или је њихова учтива понуда само још један ногар америчке хоклице. То се посебно види у делу извештаја који се односи на утицај међународне заједнице у региону. Док Америку и ЕУ, коју су они узгред недавно напустили, виде као легитимне заинтересоване стране за стабилност на Балкану, Русију и даље оцењују као неког ко мрси конце. Како они сматрају, Америка је одиграла кључну улогу у окончавању рата у БиХ, званична Москва је за њих и даље „малигни елемент” на овим просторима. Као земље с утицајем се спомињу још и Кина, Турска, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

Енглеска шапа

- Ова иницијатива је део важне платформе преговора о Брегзиту и треба да покаже да влада заиста одласком из ЕУ не напушта Европу. Велика Британија не врши свој утицај само преко ЕУ. Забринути смо јер би Брегзит могао негативно да утиче на њену улогу у региону. Верујемо да је Велика Британија и даље добро позиционирана -нарочито кроз улогу безбедносног провајдера -да играју значајну улогу у промовисању демократије, владавине права и напретка у земљама западног Балкана, као и у спречавању насиља или избијања рата. УК треба да настави са одржавањем тренинга и саветовања обавештајних агенција у региону, које се баве борбом против тероризма - наводи се на почетку њиховог извештаја.

Они анализирају ситуацију на Балкану и подсећају да је овај регион током 20. века претрпео низ озбиљних конфликата, као и да је у многим сегментима и даље у сенци ратова деведесетих.

- Док су многи суседи напредовали, политичка нестабилност, међуетничке тензије и конкурентски утицај трећих земаља успорили су напредак у правцу регионалног помирења и веће сагласности са остатком Европе. Регион пати од ауторитативног лидерства, слабих демократских институција и од организованог криминала и корупције. Ови фактори чине да овај регион буде од великог и континуираног значаја за Велику Британију и то прилично независно од наших промењивих односа са институцијама ЕУ. Имамо значајне интересе у подржавању стабилности и просперитета у региону и то не само да бисмо избегли понављање трагедија и ужаса деведесетих, већ и као део наше шире посвећености и стабилности у Европи. После одлуке о Брегзиту, постојала је бојазан да ће западни Балкан за Британију бити на дну списка приоритета, а у званичним изјавама владе више пута је изражена подршка континуираном ангажману у региону.

Харадинај назвао америчког амбасадора ЧОБАНОМ: СКАНДАЛ у Приштини, чека се реакција САД

Међутим, ова намера мораће да буде праћена делима када Британија напусти ЕУ. Зато поздрављамо одлуку Велике Британије да буде домаћин самита земаља западног Балкана 2018. године. Репутација Велике Британије у региону за њену дипломатску, безбедносну и меку моћ остаје висока. Зато позивамо владу да искористи овај самит и подржи стабилност, демократију, владавину закона и просперите на западном Балкану. Британија мора наставити да спроводи одржив, координиран и конзистентан ангажман заједно са својим међународним организацијама и партнерима. Тако је и премијер Британије у свом говору у јануару 2017. рекао да Британија има велику улогу у западном Балкану где игра и где ће наставити да игра активну улогу у промовисању европског просперитета, стабилности и безбедности и да планира да повећа ниво ангажовања. Став владе био је да ће Велика Британија остати добро позиционирана и глобално утицајна билатерално, мултилатерално и кроз ад хок заједничке иницијативе да ће остати главни глобални дипломатски, одбрамбени, развојни и трговински актер - наводи се у уводном делу извештаја у којем се потом западни Балкана оцењује као „извор нестабилности унутар Европе”.

- Регион и даље пати од наслеђа ратова деведесетих. Неки политички лидери остварују циљеве тих ратова различитим политичким и дипломатским начинима, укључујући и позиве на цртање нових граница и сецесионизам. Било који такав поступак би био регресиван, опасан и дестабилизујућ за регион, а напредак не може да се узима здраво за готово. Без одрживог, координисаног и конзистентног ангажмана међународних партнера у региону постоји ризик да функционисање демократије и владавине закона стагнира или иде уназад. Овакво ангажовање мора имати регионални став - сагласни су лордови.

London, Velika Britanija
Лондон, Велика Британија / Извор: Профимедиа

Када је реч о евроатлантским интеграцијама, истиче се да Србија тренутно не жели да се придружи НАТО иако је од бомбардовања прошло 18 година, али и да пуноправно чланство није једини ниво сарадње коју Србија може имати са Алијансом, што би опет по њиховом мишљењу „могло побољшати мир и стабилност региона”.

Свакако један од најзанимљивијих и најобимнијих делова извештаја је онај који говори о утицају других земаља на регион, посебно када је реч о утицају Русије, коју називају „малигном”.

Руска моћ

- Стабилност у региону такође је угрожена утицајима треће стране земље. Постоји озбиљна забринутост да је улога Русије у региону да квари и нарушава сваку блиску интеграцију са Западом. Утицај Русије у региону била је тема на којој смо добили највећи број доказа. Др Анди Хокхај, Универзитет у Варвицку, написао је да би Велика Британија и друге земље требало да буду забринуте због „пораста руског утицаја” и мешања на западни Балкан, јер овај утицај многи сматрају малигним. Русија тражи могућности да искористи разлике и игра на противзападну карту, користи тај модел у својим односима како би подривала западни модел и његова достигнућа у региону. Интерес Русије у региону је да задржи НАТО. Сведоци су се усагласили да Русија региону ипак није пружила алтернативну перспективу за постизање стабилности и просперитета у поређењу са чланством у ЕУ и НАТО - примећује се у извештају и додаје да посебан утицај Русија има у Србији и то по питању Косова.

Balkan
Балкан / Извор: Профимедиа

Русија је више пута ставила вето на признање Косова у УН. Међутим, након што је процес нормализације односа између Србије и Косова пребачен из УН на ниво ЕУ, Русија губи политички значај за Србију. Утицај Русије у региону је фактор који посебно забрињава јер успорава напредак ка демократизацији друштва, док обим руских ометања и даље може бити предмет расправе, те њихов потенцијал за дестабилизацију региона не треба потцењивати.

Председник Вучић и комесарка ЕУ Корина Крету закључили да је НАЈВАЖНИЈЕ да СИТУАЦИЈА буде СТАБИЛНА

Председавајући Одбора за спољне послове Горњег дома Парламента лорд Дејвид Хауел од Гилфорда у ексклузивној изјави за „Експрес” каже да је најважнији закључак њиховог извештаја управо то да ангажман на западном Балкану и даље мора бити у интересу Велике Британије.

– То значи да морамо – заједно са ЕУ, САД и другим међународним партнерима – наставити да подржавамо пут региона ка већој стабилности, напретку и владавини права. То подразумева, на пример, сарадњу у борби против организованог криминала, корупције, трговине људима, подршку цивилном друштву и промовисање трговине и инвестиција. Уверени смо да расте забринутост због тога што се Велика Британија донекле искључила из овог региона након Брегзита и што смо дозволили да нам то не буде при врху приоритета. Верујте, један сведок је рекао да би порука Великој Британији требало да буде „молим вас, вратите се”. Зато се надамо да ће наш извештај помоћи да западни Балкан буде део спољнополитичких приоритета Велике Британије – каже лорд Хауел, додајући да је њихов извештај заснован на разговору са широким спектром људи, који добро познају овај део света.

Опширније прочитајте у штампаном издању Експреса