Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕПИСКОП РЕМЕЗИЈАНСКИ СТЕФАН: Запад нам спрема зло! УЈЕДИНИМО СЕ, НА УЛИЦИ СЕ НЕ РЕШАВА СУДБИНА НАРОДА

14.07.2020. 22:42
Пише:
Србија Данас/Српски Телеграф
Vladika Stefan Šarić
Владика Стефан Шарић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Телевизија Храм

Никада не смемо ставити потпис којим се признаје независност

Слике насиља, каменовања у Београду језиве су. Страшне! Не смемо да будемо једни против других, улица нас неће ујединити. Медији и други актери труде се да направе што већу сензацију. Чуо сам да је доста страних новинара дошло како би извештавали из Србије што опет говори да се спрема неко зло. Није добро то што се дешава.

Највећи летњи попусти и посебни поклони познатих овог месеца у Променади

Највећи летњи попусти и посебни поклони познатих овог месеца у Променади

"Марш у п*зду материну" Миливојевић брутално отеран са протеста испред Централног затвора, прошао горе него Ђилас (ВИДЕО)

"Марш у п*зду материну" Миливојевић брутално отеран са протеста испред Централног затвора, прошао горе него Ђилас (ВИДЕО)

Јеремић демантовао Н1: "Ово је лажна вест, лансирана да би нанела штету"

Јеремић демантовао Н1: "Ово је лажна вест, лансирана да би нанела штету"

Овако упозорава владика Стефан (Шарић) који је викар српског патријарха Иринеја.

Епископ је позвао демонстранте, поготово оне младе, које је иначе подржао владика Григорије, да се окупе око Храма Светог Саве и помогну у сређивању светосавског платоа "да нешто добро урадимо, па онда, ако треба, да заједно укажемо на проблеме који нас муче".

Улога Ђиласовог кума у СПЦ

Млађан Ђорђевић, кум Драгана Ђиласа, помиње се као организатор протеста, али се о њему говори као о човеку који је утицао на избор и постављења владика.

- У време када је он био саветник бившем председнику Борису Тадићу, ја сам био у Босни и нисам ништа о томе знао. Када сам дошао у Србију, врло брзо сам чуо за њега и важило је да "са њим треба бити добар". Шта је то значило - до данас ми није јасно.

Говорећи о Космету, владика је истакао да је, када је патријарх Иринеј рекао да се председник Србије лавовски бори за Косово, тек данас јасно колико су те патријархове речи биле мудре и колико је важно да Црква подржи напоре наших преговарача.

Кажете да страхујете да се спрема зло. На шта то упозоравате?

- Очито је идеја западних моћника да на Балкан пребаце жариште свега онога што је лоше, да оправдају своје тезе и пласирају да је стање такво да где год се налазе Срби, било у Београду, Бањалуци, Подгорици или Приштини, влада хаос и да смо ми, Срби, за све криви.

Неке владике попут Григорија подржавају демонстрације. Истичу да су и сами били на улицама деведесетих.

- Не подржавам такав начин борбе, није улица место на ком се решава судбина нашег народа. Ако смо деведесетих били наивни, данас на то немамо права. Да бисмо постигли резултате, сматрам да треба да радимо више. И појединачно и у заједници.

Мислите на странке које су бојкотовале изборе?

- Људи желе више пажње и то је проблем и у Цркви. Добар је свештеник само онај који улази у дом верујућих. Често шетам око Храма и виђам усамљене баке и деке, шетају кучиће. Нема унучића, нема деце, одселили су се. Карантин и без карантина. Такво стање рађа незадовољство. Баш као и код учесника ових протеста. Незадовољство, пре свега, самим собом, па онда породицом, доводи до прибегавања ономе што сада видимо да се дешава на улицама. Све то квари душу.

Изградња Храма је ваша главна брига. Како доживљавате текстове у којима се наводи став владике Григорија, и то баш у време када је држава издвојила милијарду динара за завршетак изградње, да новац треба усмерити у болнице, а не у цркве?

- Завршетак Храма је задатак Архијерејског сабора, не само вршиоца дужности старешине Храма. То је и заједничка мисија свих нас. Некако, када сте ту, свакодневно у Храму, учествујући у процесу изградње и када сте у контакту са свим тим људима, трудите се да гледате очима којима би гледао и Свети Сава. Можда то звучи нескромно, али Свети Сава је био миритељ и зато сви морамо да размишљамо као он. Основни задатак треба да нам буде да миримо браћу. Овде, са Врачара, то се најбоље види. Видимо да држава много улаже у болнице, у здравство. У време Немањића болнице и цркве су биле једно. Болнице су отваране око цркава и манастира... У самом окружењу Храма налазе се бројне болнице и са свим тим центрима имамо изванредну сарадњу. Свака болница има духовника, има капелу и бар једном годишње у свакој од њих служи или патријарх или ја.

Говорите помирљиво, међутим одговор СПЦ и патријарха је био врло оштар. Из патријарховог кабинета поручили су да се Григорије није бринуо о болницама када је куповао хотеле, винарије, ергеле... Очигледно да Црква има податке о сваком бизнису владике Григорија.

- Саопштење је јасно и прецизно. Патријарх је желео да се на Сабору о свему дискутује, а не у медијима. Иницијатива Владе Србије је од пре четири године и тада је договорено да се помоћ завршетку изградње Храма Светог Саве одвија у четири етапе. Ово што је држава издвојила недавно јесте по том плану. Готово одмах након трансфера цео износ је утрошен на авансе, заостала дуговања и на све оно што је требало са циљем да Храм буде завршен. Наш храм ће окупити све Србе и, надам се, неће бити само туристичка атракција већ духовни препород и лечилиште сваког човека.

Хоће ли се Синод и Сабор СПЦ бавити овим порукама владике Григорија?

- Треба разговарати о свим текућим проблемима, то је право место за разговор. Свако треба да каже шта мисли. Надам се да ћемо убудуће бити много мудрији.

Многи се позивају на патријарха, кажу уз његов благослов иду у литије, на улице...

- Наш патријарх подржава свако добро дело и спреман је да за добро уложи свој допринос. Нажалост, то многи покушавају да злоупотребе обраћајући се за благослов стално, а нису у стању ни да се окупе и организују на начин на који би требало. Зато је права прилика да се сви окупимо на слави града Београда. Сабрани у братској литији, уједињени истом вером и љубављу, са заједничким циљевима који теже једино ка добром, у свим узрастима и свим профилима, организовани на најлепши могући начин, то је слика коју треба да покажемо свету. И што је важније, не само свету већ првенствено нама самима. И не само да прикажемо већ да применимо.

Григорије је, уз митрополита Амфилохија, најгласније негодовао што је патријарх одликовао Вучића. У то време рекли сте да је Синод донео једногласну одлуку, да су неки по ходницима шапутали, а да су у медијима износили неслагање. Јесу ли се сада по том питању смириле страсти?

- То је био патријархов предлог и одлука Синода била је једногласна. О неким важним стварима одлуке Синода морају да се поштују. Послушност је важнија од поста. Свако ко ради супротно је у искушењу да пропадне. Жао ми је што је тада Матија Бећковић рекао да је одбио да говори на Академији. Одговорно тврдим да и није био позван да говори. Жао ми је што је испало тако, Бећковић је један од најумнијих Срба.

Због изјаве да се Вучић лавовски бори за Косово патријарха су многи критиковали.

- Патријарх и председник Вучић често разговарају. После једног јако тешког, али и охрабрујућег разговора, патријарх је похвалио председника изјавом како се он лавовски бори за Косово. Видело се да му је тиме дао велику подршку. То се показало као добро. У последњих осам година многи су говорили да ће Србија признати Косово, али то се није десило. Мада се неки с тим не слажу, али мислим да се не сећају какво је стање било пре десет година. Став СПЦ је познат, Косово је наша светиња, никада не смемо ставити потпис којим се признаје независност.

"ШТА БИ РЕКАО КРАЉ НИКОЛА?" Дачић одговорио на оптужбе црногорског шефа дипломатије

"ШТА БИ РЕКАО КРАЉ НИКОЛА?" Дачић одговорио на оптужбе црногорског шефа дипломатије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО РЕАЛНО? Новица Тончев се свети мештанима који нису гласали за СПС на изборима (ВИДЕО)

ДА ЛИ ЈЕ ОВО РЕАЛНО? Новица Тончев се свети мештанима који нису гласали за СПС на изборима (ВИДЕО)

БРНАБИЋ ОДГОВОРИЛА ЗЕЛЕНОВИЋУ: Прекините да износите лажи, боље је да се сви боримо против заједничког непријатеља

БРНАБИЋ ОДГОВОРИЛА ЗЕЛЕНОВИЋУ: Прекините да износите лажи, боље је да се сви боримо против заједничког непријатеља

Ђилас преко Љубинкиног Спутњика подрива Вучићев ауторитет у иностранству: Циљ уништавање БРАТСКИХ ВЕЗА са Путином

Ђилас преко Љубинкиног Спутњика подрива Вучићев ауторитет у иностранству: Циљ уништавање БРАТСКИХ ВЕЗА са Путином

МАРКОВИЋ ПОРУЧИО ОБРАДОВИЋУ: Власт се осваја подршком на изборима

МАРКОВИЋ ПОРУЧИО ОБРАДОВИЋУ: Власт се осваја подршком на изборима