Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈАСНЕ ПОРУКЕ ИЗ БРИСЕЛА: Вучић "Србија је независна земља, неће Хрватски премијер и председник да воде нашу политику"

24.06.2022. 07:43
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Српски председник учествовао је на самиту ЕУ - западни Балкан у Бриселу, одакле је поручио да верује у европску будућност региона, те да се заједнички може много тога урадити

Председник Александар Вучић јуче је присуствовао Самиту ЕУ - западни Балкан у Бриселу, одакле је поручио да Србија чврсто седи на својој столици и да води искључиво своју политику!

"ДО ЈУЧЕ ЕУ НИЈЕ БИЛА ВОЈНИ САВЕЗ" Вулин о одлуци да Украјина добије статус кандидата: Ако је услов за напредак РАТ, онда нека хвала

"ДО ЈУЧЕ ЕУ НИЈЕ БИЛА ВОЈНИ САВЕЗ" Вулин о одлуци да Украјина добије статус кандидата: Ако је услов за напредак РАТ, онда нека хвала

"ЕУ ДВОЛИЧНА ПРЕМА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ" Док једни добијају зелено светло, Србији се поново затварају врата испред носа

"ЕУ ДВОЛИЧНА ПРЕМА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ" Док једни добијају зелено светло, Србији се поново затварају врата испред носа

БУДУЋНОСТ ЈЕ У НАШИМ РУКАМА! Вучић послао снажну поруку грађанима: Важно је да слушамо једни друге (ВИДЕО)

БУДУЋНОСТ ЈЕ У НАШИМ РУКАМА! Вучић послао снажну поруку грађанима: Важно је да слушамо једни друге (ВИДЕО)

Вучића су пред почетак скупа дочекала питања хрватских медија о томе како гледа на поруке тамошњих званичника да Србија више не може да седи на две столице, па им је он дао јасан одговор:

- Србија седи на својој столици. И нису ваш премијер и ваш председник ти који ће да воде политику Србије, већ грађани Србије преко свог руководства. Честитам им на томе што би волели да воде политику Србије, јер то показује наш значај и желим им све најбоље.

Да нас чују

Иако без круцијалних одлука, бриселски самит јуче је био прилика и да председник Србије јавно поздрави предлог о стварању европске политичке заједнице, који је иницирао француски председник Емануел Макрон, с којим је Вучић имао и састанак у четири ока на маргинама самита.

- Србија је данас дала велику подршку отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Опет се ништа није догодило. Ово је неопходно јер су обе земље урадиле све. Хвала свима који су подржали нашу земљу. Више од 20 лидера нас је слушало неколико сати и захвалан сам и Макрону на иницијативи за нову политичку заједницу. То је једини начин да ми будемо саслушани, да нас европске колеге чују. Захвалан сам и Едију Рами и Димитру Ковачевском, јер су били фер према Србији, показали су поштовање - изјавио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ИнстаграмПринтсцреен/будуцностсрбијеав

Незаобилазна тема било је и неувођење санкција Русији, а председник Србије није крио да трпи притиске због тога.

- Хрватски медији су апострофирали да постоји велики притисак на Србију због руског питања. Ја то не кријем. Ја сам био један од последњих говорника. Чак 2.629 чланака одштампано је у европским медијима о Србији након руског напада како Србија угрожава цео регион западног Балкана и мир у БиХ, на Косову, али онда се ништа није десило. Да ли сте икада чули извињење због тих измишљотина? Ја морам да бринем о нашим националним интересима - поручио је Вучић.

Сами да се бринемо

Како је нагласио, у обавези је да се понаша у складу са закључцима Савета за националну безбедности и захвалан је онима из ЕУ који су желели да нас чују.

- Мислим да ћемо бити у стању да заједно решимо потешкоће, као што је ова која је наметнута Северној Македонији. Хтели смо да се бринемо сами за наш регион, то је била идеја. Неко је рекао да је то била Путинова идеја, а ја никада са њим нисам причао о томе. Зашто би то било потребно? Никоме то није било потребно, осим нама. На крају желим да се захвалим европским колегама јер су показали стрпљење. Знам да је данас велики дан за њих. Схватам да су Димитар и Еди више исфрустрирани него ја, али мислим да до септембра ствари могу да се окрену набоље. Ми ћемо спровести реформе за то време у области права и других области - рекао је Вучић.

Говорећи о односу Србије и ЕУ, он је навео да је у прва четири месеца наша земља повећала трговинску размену са Унијом за 30 одсто.

Председник Србије је пред почетак самита поручио и да су "прошла времена када независне и слободне државе неко може да уцењује".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

- Ми смо овде дошли код пријатеља. Верујем у европску будућност и Србије и региона. Заједно ћемо се са нашим пријатељима из региона борити за ту европску будућност, али поштујући себе. Заједнички можемо много тога да урадимо - нагласио је председник.

Он је поновио став да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али и да подржава и територијални интегритет Србије, а што, како напомиње, није став многих држава.

Еди Рама није крио љутњу

ЕУ није здрава, у Унију ћемо у следећем веку

Упркос очекивањима, на самиту су изостале конкретне одлуке у вези са западним Балканом, пре свега она о додели статуса кандидата Северној Македонији и Албанији. Албански премијер Еди Рама није крио љутњу због таквог исхода, па је подсетио да Северна Македонија чека 17 година на отварање преговора са ЕУ о чланству, а Албанија осам.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Реутерс

- Од једне заједничке визије и заједнице, ЕУ је постала инструмент за појединачне чланице да стопирају нешто. Прича са Бугарском је срамота. Једна држава намеће нешто своје, а осталих 26 не могу да ураде ништа о томе. Има доста навода да је (председник Русије Владимир) Путин болестан, али не могу да кажем да ова кућа овде делује здраво - рекао је Рама, па наставио у сличном тону и на заједничкој конференцији с Вучићем и Ковачевским:

- Мислим да ћемо стићи у Европу, надам се пре наредног века, али најкасније тада. До тада ћемо наставити с реформама и, ако се ништа не догоди, да то буде њихова грешка, а не наша... Замислите да Француска или Италија промене име да би ушле у ЕУ - рекао је Рама подсетивши на случај Северне Македоније.

О Шолцу и Косову

Коментаришући ранију изјаву немачког канцелара Олафа Шолца да очекује да Србија призна Косово, председник је кратко одговорио:

- Ја сам њему рекао да ми то не очекујемо.

Састанак лидера ЕУ и шест партнера са западног Балкана трајао је скоро четири сата, после чега је Вучић, осим с Макроном, имао састанак и са аустријским канцеларом Карлом Нехамером.