Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО КАКО СУ ДВЕ "МОРАЛНЕ ГРОМАДЕ" ЈЕРЕМИЋ И ТАДИЋ ИЗДАЛИ КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Глупо питање бивше власти помогло лажној држави

05.05.2022. 10:49
Пише:
Србија Данас
Vuk Jeremić i Boris Tadić
Вук Јеремић и Борис Тадић / Извор: Фото: Profimedia/Printscreen/twitter/detektor лажи

Председник Вучић се грчевито бори за Косово и Метохију, а ситуација у којој се сада налазимо датира још из времена власти бившег председника Србије Бориса Тадића

Председник Србије Александар Вучић састао се јуче у Берлину са канцеларом Немачке Олафон Шолцем, а глава тема разговора био је дијалог Београда и Приштине.

Настављамо разговор о напретку у дијалогу са Приштином, мислим да неће бити лак, то сам рекао и Шолцу, али даћемо све од себе да пронађено компромисна решења, али она не могу бити само наша жеља – поручио је председник Србије.

Председник Вучић се грчевито бори за Косово и Метохију, а ситуација у којој се сада налазимо датира још из времена власти бившег председника Србије Бориса Тадића.

ВУЧИЋ ИЗ БЕРЛИНА НАКОН САСТАНКА СА БЕРБОК: Тешки разговори у Немачкој, боримо се за бољу позицију Србије

ВУЧИЋ ИЗ БЕРЛИНА НАКОН САСТАНКА СА БЕРБОК: Тешки разговори у Немачкој, боримо се за бољу позицију Србије

ПОЧЕО САСТАНАК ВУЧИЋА И БЕРБОК: Овим разговорм завршава се посета председника Берлину

ПОЧЕО САСТАНАК ВУЧИЋА И БЕРБОК: Овим разговорм завршава се посета председника Берлину

ЛАЈЧАК ОБЈАВИО ФОТОГРАФИЈУ НА ТВИТЕРУ: Радна вечера са Вучићем и Куртијем (ФОТО)

ЛАЈЧАК ОБЈАВИО ФОТОГРАФИЈУ НА ТВИТЕРУ: Радна вечера са Вучићем и Куртијем (ФОТО)

Скупштина лажне државе Косово 17. фебруара 2008. једнострано прогласила независност аутономне покрајине Косово и Метохија од Републике Србије.

Две године касније, 2010. под вођством Тадића, сада лидер Народне странке, а пре 12 година министар спољних послова Вук Јеремић захваљујући погрешно постављеном питању помогао је лажној држави у својој намери!

Погрешно постављено питање

Наиме, 2010. године је Међународни суд правде донео Саветодавно мишљење о Декларацији о независности Косова. Тадашња власт у Србији је, предвођена Борисом Тадићем, преко Генералне скупштине Уједињених нација, Међународном суду правде упутила питање: “Да ли је акт независности Косова по међународном праву?“, уместо: “Да ли је сецесија дела територије по међународном праву?“.

Последица погрешно постављеног питања је катастрофална, јер је овај потез суштински разорио позицију Београда и нашу борбу за Косово и Метохију. Највећа одговорност је свакако на Јеремићу, који је тада био министар спољних послова. Албанци су га славили као хероја, што доказује насловна страна листа “Експрес” из 2010. године, на којој су уз фотографију Вука Јеремића, на српском језику, написали: “Хвала, Вуче”.

Подсетимо, захтев упућен од Генералне скупштине УН био је да Међународни суд да мишљење о једнострано проглашеној независности Косова.

Председник Међународног суда правде Хисаши Овада рекао је да се суд изјаснио да је надлежан за то питање. То, према његовим речима, није значило да суд треба да се бави питањем последица, посебно не тиме да ли је Косово постигло државност.

Међународни суд правде је утврдио да једнострана декларација о независности Косова није повредила међународно право, зато што то право не садржи забрану таквих декларација, саопштио је председник суда Хисаши Овада.

Naslov
Наслов / Извор: Фото: Printscreen

Овада је, износећи саветодавно мишљење, саопштио да расправа о праву на самопредељење или “нужну сецесију” од постојеће државе нису у домену расправе пред Међународним судом правде, јер излазе изван оквира питања које је поставила Генерална скупштина УН.

Американци потврдили да је Вук помогао косовским Албанцима

Пре две године, часопис Нешенел интерест писао да је Београд погрешио код формулације захтева пред Међународним судом правде.

Београд је начинио стратешку грешку када је, после самопроглашења косовске независности, затражио од Међународног суда правде (МСП) да донесе пресуду о легалности те унилатералне одлуке, уместо да од суда затражи да разматра да ли је легално то што се Косово отцепило од Србије, пише Нешенел интерест.

Да је МСП одлучио да је Косово сецесијом од Србије прекршило међународни закон, велике европске силе нашле би се у екстремно незгодном положају да морају да бране поступак који је недвосмислено проглашен нелегалним по међународном праву, писао је тада амерички магазин.

С друге стране, да је суд прогласио косовску сецесију легалном, то би “‘срушило бране” за многе друге сецесије земаља у свету, додаје амерички лист.

Тако је, како наводи Нешенел интерест, грешка Србије довела до тога да је избегнуто да се суд изјашњава о кључном питању легалности сецесије, већ је заузео најобазривији могући став, тврдећи да нема кршења међународног права у самом декларисању независности, осим ако га експлицитно забрањује Савет безбедности УН.

Грешку Тадићеве и Јеремићеве власти плаћамо и данас, а председник Вучић свим силама се бори за очување српских интереса.