Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕУРАЦТИВ СРБИЈА У БРИСЕЛУ ОРГАНИЗОВАО ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈУ О БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ У ЕУ: "Србији је место у Европској унији"

04.07.2023. 19:15
Пише:
Промо
euractiv
еурацтив / Извор: Фото: Промо

Данас је ЕУРАЦТИВ Србија у седишту ЕУРАЦТИВ-а у Бриселу организовао панел-дискусију под називом "ДА, АЛИ...: Визија будућности Србије у ЕУ".

Након уводног излагања Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије, у сегменту ЕУРАЦТИВЕ ТАЛКС разговарала је са новинаром ЕУРАЦТИВЕ-а о напретку Србије на европском путу.

ПАКЛЕНИ ПЛАН ПРИШТИНЕ - ОТКРИВЕН ТАЈНИ СПИСАК СРБА ЗА ХАПШЕЊЕ На северу Космета спрема се АНТИСРПСКА АКЦИЈА

ПАКЛЕНИ ПЛАН ПРИШТИНЕ - ОТКРИВЕН ТАЈНИ СПИСАК СРБА ЗА ХАПШЕЊЕ На северу Космета спрема се АНТИСРПСКА АКЦИЈА

"ЕУ НИЈЕ СРЕЋНА, СПРЕМНЕ САНКЦИЈЕ И ЗА СРБИЈУ" - Након разговора са Куртијем, огласио се Лајчак са ШОК ИЗЈАВОМ

"ЕУ НИЈЕ СРЕЋНА, СПРЕМНЕ САНКЦИЈЕ И ЗА СРБИЈУ" - Након разговора са Куртијем, огласио се Лајчак са ШОК ИЗЈАВОМ

НЕВЕРОВАТАН ОБРТ НА СВЕТСКОЈ СЦЕНИ! Турска и Египат потврдиле гласине

НЕВЕРОВАТАН ОБРТ НА СВЕТСКОЈ СЦЕНИ! Турска и Египат потврдиле гласине

У панел-дискусији о процесу проширења ЕУ и следећем поглављу за Србију у контексту њеног приступања Европској унији говорили су Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције Републике Србије, Герт Јан Копман, генерални директор за суседство и преговоре о проширењу (ДГ НЕАР) из Европске комисије и Владимир Билчик, известилац Европског парламента за Србију. Догађај је окупио велики број амбасадора, европарламентараца, представника Европске комисије, али и think танк организација, као и невладиног сектора.

Председница Владе Ана Брнабић објаснила је околности у којима смо од 35, отворили 22, а затворили 2 поглавља до сада. Истакла је да су се механизми и технике за приступање ЕУ два пута променили.

ana brnabić
ана брнабић / Извор: Фото: Промо

- Француска је препоручила нову методологију, коју смо усвојили, па смо почели да причамо о кластерима, како би грађанима било лакше да схвате о чему се преговара и шта се ради. Сада имамо 6 кластера, два су отворена и надамо се још једном до краја године. То је технички сложен посао - истакла је Брнабић.

Такође, она је нагласила да процес приступања посматра у смислу три кључна стуба: реформе државне управе, стуб владавине права и економија.

- Србија се променила у великој мери захваљујући процесу приступања Европској унији. Оно што земље морају да разумеју, тај пут је битан колико и само одредиште. По мом мишљењу, ми смо прошли кроз огромне промене, јер нисмо желели само да одрађујемо посао. Променили смо се економски захваљујући великим инвестицијама ЕУ, што када је реч о инфраструктури, што када говоримо о енергетици. 

Нагласила је да се нада да ћемо у наредном периоду затворити кластере и да на процес коначног приступања нећемо чекати 10 година, али да није само до нас већ до сваке чланице која мора да да свој глас.

- Морају да примете промене које смо ми спровели, а ми морамо да достигнемо одређене стандарде. Верујем да ће ЕУ бити комплетна само када у њу уђе Западни Балкан - закључила је Брнабић.

Након уводног обраћања Ане Брнабић и њеног интервјуа, одржана је панел-дискусија у којој су учествовали Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције Републике Србије, Герт Јан Копман, генерални директор за суседство и преговоре о проширењу (ДГ НЕАР) Европске комисије, као и Владимир Билчик, европарламентарац и известилац ЕП за Србију. 

ana brnabić
ана брнабић / Извор: Фото: Промо

- Проширење Европске уније је поново актуелно, постоји историјска могућност коју земље региона треба да искористе. Председница (Урсула фон дер Лајен, прим. аут.) је изнела план о проширењу о којем нисмо много разговарали, али треба да дискутујемо јер је јако битно и због економске ситуације. Не постоји бољи тренутак да разговарамо о изазовима које доноси проширење - рекао је Копман на почетку панела, а са њим се сагласио и Билчик.

- Проширење јесте на нашем дневном реду и то у веома озбиљном смислу. Расположење широм Европске уније се променило и руска агресија у Украјини је променила све. Од прошле године имамо три нова кандидата за приступање - Украјину, Молдавију и Босну и Херцеговину. Кључне ће бити реформе, усаглашеност, не само у смислу санкција, већ усаглашеност политика и свакако, дијалог између Београда и Приштине", изјавио је Билчик.

Министарка Мишчевић се осврнула на изјаве саговорника.

- Добро је што је проширење поново актуелно, али чекали смо ово 20 година. Након 20 година, ми нисмо исти. Спремни смо да довршимо процес прдружења Европској унији, са акцентом на сам процес и владавину права - рекла је Мишчевић и одговорила на питање публике како Србија еволуира на путу ка ЕУ:

- Увек су присутна две елемента који доказују напредовање у смислу процеса интеграција било које земље. Један је ниво реформи, што подразумева не само оно што смо урадили по питању усвајања закона у складу са ЕУ, већ и оно што смо урадили по питању изградње капацитета за имплементацију тих закона и како можемо да пратимо све постигнуто, тј. како ти закони и институције које имплементирају ЕУ регулативу заправо доносе резултате. Други елемент за процену интеграције Србије је број отворених кластера, а поготово број затворених поглавља, у чему сви ми са Западног Балкана немамо велике резултате - два у Србији, три у Црној Гори. То нам тек предстоји, у складу са новом методологијом. Наравно, постоје јасни задаци у вези са приступањем, на путу ка чланству - а то је владавина права, најбитнији елемент, као и усклађивање са спољнополитичком безбедношћу, које је јако важно - објаснила је министарка.

euractiv
еурацтив

Билчик је истакао да је у последњих 12 до 16 месеци више могућности за придружење, што се не дешава сваке године.

 - Увек смо имали успоне и падове, када је у питању проширење, али оно је сада опет актуелно. Србија има проблем са јавним мњењем. Делимично се слажем са Тањом Мишчевић, процес траје и многи, укључујући политичаре у региону, су изгубили поверење да ће се придружење десити. То веровање треба да се врати и треба нам подршка јавности, јер без тога, важне реформе се неће спровести - закључио је Билчик.