Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕСРАМНИ ЗАХТЕВИ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Жестоко притисли Србију "Одрекните се Русије и Кине!"

24.03.2023. 07:09
Пише:
Србија Данас/Информер
eu srbija
еу србија / Извор: Профимедиа

Европски парламент тражи да наша држава што пре уведе санкције Русији, али и да се одрекне великих и стратешких инвестиција руских и кинеских компанија.

Европска унија још једном је од Србије затражила да се зарад 'европске перспективе' одрекне великих и стратешких инвестиција из Русије и Кине!

Европски парламент је у извештају о Србији за 2022. годину, о којем европосланици треба да гласају у мају, навео да је 'разочаран' одлуком наше земље да не уведе санкције Русији и да је 'веома забринут' због повећаних кинеских инвестиција. Другим речима, званичници ЕУ од Србије траже да политички зарати са званичном Москвом и руским председником Владимиром Путином, али и да се одрекне великог новца који су кинеске компаније уложиле у РТБ 'Бор' и Железару у Смедереву или који су спремиле за изградњу брзе пруге Београд - Будимпешта?!

РУСИЈА И СРБИЈА ПРОДУБЉУЈУ САРАДЊУ: Састали се министар Гашић и руски амбасадор у Београду, пао договор

РУСИЈА И СРБИЈА ПРОДУБЉУЈУ САРАДЊУ: Састали се министар Гашић и руски амбасадор у Београду, пао договор

ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Председник Вучић ће сутра у Сомбору одати почаст жртвама бомбардовања

ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Председник Вучић ће сутра у Сомбору одати почаст жртвама бомбардовања

ШОК У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ! Вучићевић иде у затвор на шест месеци: "Да ли је то мени забрањено да мислим?!" (ВИДЕО)

ШОК У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ! Вучићевић иде у затвор на шест месеци: "Да ли је то мени забрањено да мислим?!" (ВИДЕО)

Забринути за Србе

Европосланици у овом документу 'изражавају жаљење што се Србија није придружила европским санкцијама против Русије и што је склопила велики број међувладиних уговора са Кином'.
 

- Поздрављамо чињеницу да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине. Са друге стране, изражавамо жаљење што се није придружила европским санкцијама против Русије, као и жаљење због опадања подршке грађана евроинтеграцијама. Позивамо Србију да се удаљи од антидемократских режима. Изражавамо дубоку забринутост због присуства стратешких инвестиција Русије преко малигних трећих страна - пише у извештају, у којем Европљани траже да се, осим од Русије, дистанцирамо и од Кине.

Ivica-Dačić
Ивица-Дачић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Забринути смо и због Кине и њених растућих политичких, економских и еколошких процеса у региону и због броја пројеката закључених услед међувладиних договора. Повећава се удео инвестиција Кине у Србији, као и увоз, а планиран је и договор о слободној трговини са том земљом. Страни фактори, пре свих кинеске компаније, у могућности су да злоупотребе ниске социјалне и еколошке стандарде. Забринути смо и у вези са повећаном зависношћу од војне и одбрамбене технологије из Кине - наводе европосланици у овом документу.

Коментаришући све ове наводе, шеф дипломатије Ивица Дачић каже да је Србија стратешки опредељења за европске интеграције.

- Србија без преседана поштује принципе међународног права, односно територијални интегритет и суверенитет сваке државе, па и Украјине. Али Србија не уводи санкције Русији због својих интереса, који су, између осталог, и заштита суверенитета и територијалног интегритета. Тачно је да Србија није увела санкције Русији, али је тачно и да је обим спољнотрговинске размене Србије и Русије смањен, а у неким западним земљама које су и увеле санкције Русији обим размене је повећан - истиче Дачић.

Подршка Мирославу Лајчаку

Европски парламент потврдио је своју пуну подршку специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, позивају Србију и 'Косово' да дијалогу приступе 'у духу компромиса, како би се постигао договор о нормализацији односа'. Обе стране се позивају на скору и пуну имплементацију свих релевантних договора, укључујући и формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Miroslav Lajčak
Мирослав Лајчак / Извор: Профимедиа

'Забринути' због напада на Србе, али ипак укидају визе Албанцима!?

У нацрту извештаја Европског парламента о лажној држави 'Косово' за 2022. годину изражава се жаљење због многих препрека за повратак присилно расељених лица током сукоба и наглашава да су политичка воља и одрживо финансирање кључни за стварање адекватних услова за одржив повратак. Европосланици 'жале' и због честих напада на Србе, али са друге стране поздрављају 'дуго очекивани споразум о либерализацији визног режима за грађане Косова, који би требало да ступи на снагу најкасније до 1. јануара 2024. године'!?!

Већа корист од ЕУ

Дарко Обрадовић из Центра за стратешку анализу, на другој страни, оцењује да Србија много више користи има од ЕУ него од Кине и Русије.

- Овај захтев Европског парламента требало би схватити пре као препоруку, а не некакву оштру замерку. Рецимо, српска пољопривреда извезе више у Европску унију него цела Србија у Кину и Русију. А кинеске 'инвестиције' су у целој Европи спорне и без секундарних ефеката које изазивају... - наглашава Обрадовић.
 

Мој угао

- Наши несрећни пријатељи на Западу су се заплели у сопствене кучине. Имају проблем са Русијом, коју желе да закуцају за зид као кршитеља међународног права, па им се жури и хоће да им што пре помогнемо и одрекнемо се Косова - изјавио је Владислав Јовановић бивши шеф дипломатијел.