Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Европски скандали Јунајтед Групе: Шолак у Бугарској преко Москве!

04.12.2023. 15:35
Пише:
Србија Данас
Dragan Šolak
Драган Шолак / Извор: Србија Данас

Групација Драгана Шолака дала је више од милијарду евра руским државним компанијама и проруским тајкунима из Бугарске, а предмет је званичних оптужби за стварање монопола, скривене куповине оператера и гушење медијског тржишта.

Све аквизиције компанија које су Јунајтед Група и Драган Шолак обавили у Бугарској биле су преко руских људи или директно од особа, које су убрзо завршавале под санкцијама САД. Бар за један велики посао званично одобрење је морало да дође из Москве, а у све је умешана тешка корупција.

"ТАЈ ЧОВЕК ЈЕ ОДМАХ ДАНАС ИСКЉУЧЕН ИЗ СТРАНКЕ": СПС се извињава председнику Вучићу због певања погрдних стихова (ВИДЕО)slavlje

"ТАЈ ЧОВЕК ЈЕ ОДМАХ ДАНАС ИСКЉУЧЕН ИЗ СТРАНКЕ": СПС се извињава председнику Вучићу због певања погрдних стихова (ВИДЕО)

ИТАЛИЈАНСКЕ ЗАСТАВЕ ПОСТАВЉЕНЕ ПО ПРОЦЕДУРИ: И званично потврђено из Генералног секретаријата Владе Републике Србије (ФОТО)zastava

ИТАЛИЈАНСКЕ ЗАСТАВЕ ПОСТАВЉЕНЕ ПО ПРОЦЕДУРИ: И званично потврђено из Генералног секретаријата Владе Републике Србије (ФОТО)

"Толико о инвентивним програмима" Вучић одговорио на увреде из редова СПС (ВИДЕО)Aleksandar Vučić

"Толико о инвентивним програмима" Вучић одговорио на увреде из редова СПС (ВИДЕО)

Тврдње газде Шолака, његове пословно-криминалне хоботнице познате по називу Јунајтед Група и њихових медија попут Н1 и Нове о сопственој проевропској и прозападној оријентацији обична су лаж. Једини циљ им је згртање новца и моћи, у ту сврху направиће дилове и са црним ђаволом, а све пароле о легитимном бизнису и борби за слободне медије заправо су лицемерје, које служи да прикрије праву природу њихових операција.

У овој години маска за маском је падала са нимало лепог лица Шолакове хоботнице: од чврстих доказа да је један од њених најважнијих “пипака” брачни пар Волфрам и Марија Куони, познати као “банкари Кремља” и на мети међународних истрага, преко свакодневних скандала које Јунајтед Група прави у Грчкој, где никоме не пада на памет да јој дозволи бахаћења и изигравање жртве (као што константно ради у Србији), до Бугарске и Северне Македоније.

Када на то додамо да су, приликом усвајања медијских закона у Србији, за лансирање гомиле лажних оптужби против директног конкурента Телекома, покушали да се сакрију иза Европске комисије, која је на крају морала да их практично демантује, као и да оператери у власништву Јунајтед Групе на скоро свим тржиштима земаља екс-Ју бележе пад, лако се дође до закључка да је ова година за газду Шолака и сараднике била баш серија несрећних случајева.

И док конкурентски Телеком Србија гради савезништва са најјачим западним имена и постаје оператер у ЕУ и САД, на светло дана су изашле бројне тајне које је Драган Шолак дуги низ година крио како од српске јавности тако и од Американаца и Европљана, укључујући то да гаји чврсте везе са појединцима и фирмама блиским властима у Кремљу!

Што се тиче уласка Јунајтед Групе на тржиште Бугарске, све је јасно: њихов први посао у тој земљи била је куповина оператера Виваком у августу 2020. за 937 милиона евра од групе власника у којој су били проруски тајкун Спас Русев и две државне компаније из Русије - ВТБ банка и Делта Капитал Интернешенел. За овако велики бизнис наравно да су обе морале да траже и добију званично одобрење власти из Кремља.

ВТБ банка је од 2014. била обухваћена извесним “секторским” санкцијама САД и ЕУ због финансијске подршке руског рата у Украјини у фебруару 2022. компетно је стављена на црну листу. С друге стране, Делта Капитал Интернешенел је поред власничког удела државе Русије била повезана и са тадашњим властима Бугарске, преко проруског банкара и бившег министра финансија Милена Велчева.

Што се тиче проруског тајкуна Русева, он је до данас остао близак сарадник Шолака у Бугарској и умешан је у једну од највећих актуелних афера Јунајтед Групе. После продаје Вивакома, у августу 2022. појавила се вест да је фирма Вива Корпорејт, чији је власник Спас Русев, преузела компанију Булсатком, великог оператера сателитске телевизије, интернета и мобилне телефоније.

Шта је заправо било: Јунајтед Група је по основу кредита дала новац Русеву за преузимање Булсаткома, читавих 126,5 милиона евра, о чему постоји и документација, чиме је постала индиректни власник, не обавестивши надлежне државне регулаторне органе. Зашто? Па да би избегла законом предвиђену реакцију регулатора о утврђивању концентрације тржишног учешћа и стварања монопола.

И ово није само некаква медијска прича: најважнији мобилни оператери у Бугарској, аустријски А1 и чешки Јетел, поднели су званичну пријаву надлежним институцијама против Јунајтед Групе због индиректне куповине Булсаткома! Финализација посла је стопирана док се не заврши истрага, па је Шолакова хоботница кренула у званичну аквизицију тог оператера, где су наишли на жесток отпор компаније А1, из састава државне Телеком Аустрија Групе.

У саопштењу од 13. новембра 2023, Аустријанци су затражили да бугарска државна Комисија за заштиту конкуренције хитно реагује против Јунајтед Групе, како би се “послала јасна порука инвеститорима и тржишту да иста правила важе за све играче и промовисала фер конкуренција”. Уз најаву да ће о свему бити обавештене институције ЕУ у Бриселу, из компаније А1 Бугарска упозорили су да би групација Драгана Шолака, с обзиром на власништво у оператеру Виваком и медијској мрежи Нова, у случају преузимања Булсаткома стекла доминантну позицију са тржишним учешћем од 60 одсто у ТВ услугама и 40 одсто у интернет услугама.

"То би угрозило право потрошача на слободан избор телевизија, интернета и провајдера медијских садржаја… Најава директне куповине Булсаткома од стране Јунајтед Групе је покушај да се прикрије да Комисији за заштиту конкуренције нису пријавили индиректну контролу над тим оператером, због чега би морали да плате и значајне новчане казне", саопштио је А1.

Вратимо се сада на руске и корупционашке везе Јунајтед Групе и газде Шолака у Бугарској. А ту кључну улогу има проруски тајкун и политичар Делијан Пеевски, познат као "господар корупције" и најближи сарадник бившег премијера.

Управо је Пеевски имао највише користи од огромних послова које је Јунајтед Група направила у Бугарској током 2020. и 2021. године - прво аквизиција Вивакома за 937 милиона евра, затим медијске мреже Нова за 290 милиона евра, као и куповина новинског ланца са две најутицајније дневне новине и више магазина директно од Пеевског за непознату суму новца.

Одлука бугарског регулаторног тела да Драгану Шолаку у року од једва шест месеци дозволи преузимање две велике компаније, Вивакома и Нове, постала је предмет пажње јавности у тој земљи. Прштале су оптужбе да је Јунајтед Група одговорна за огромну корупцију, умешаност политике у медијско тржиште, кршење антимонополских прописа и гушење слободног новинарства.

Анализом аквизиција које је Јунајтед Група направила у бугарском медијском сектору закључује се следеће: куповина Вивакома, Нове и друге имовине није имала јасно пословно образложење и верује се да је послужила да се замагле стварни корисници у тим пословима Пеевски. Уз то, Јунајтед Група је значајно преплатила купљену имовину, знајући да ће заузврат добити политичку подршку за те послове.

Газда Шолак је куповину Нове у јануару 2021. платио чак 105 милиона евра више од суме за коју су је добили претходни власници само годину дана раније. А људи од којих је купио Нову су тајкуни Кирил и Георги Домушијев, иза којих стоји фамозни Делијан Пеевски.

Посебно занимљиво је да су невладин сектор и новинарска удружења у Бугарској оптуживали Делијана Пеевског за сарадњу са режимом Кремља и најбруталније гушење медијских слобода, што Драгану Шолаку и Јунајтед Групи нимало није сметало да са њима склапају велике послове и, извесно, уплаћују им стотине милиона евра преко тржишне цене. Трансакција са преузимањем Нове догодила се управо док су у бугарској јавности изношене оптужбе да је ова медијска компанија, са Пеевским и браћом Домушијев на челу, служила за изнуду, рекетирање и блаћење политичких противника Борисова.

Делијан Пеевски је своје електронске и штампане медије продао Шолаку и Јунајтед Групи свега пола године пре него што је, у јуну 2021, дошао под удар инидивидуалних економских санкција САД због одговорности за корупцију, трговину утицајем и гушење медија зарад контролисања кључних институција и сектора у бугарском друштву. Са сличним образложењима у фебруару 2023. против овог главног партнера Јунајтед Групе санкције је увела и Велика Британија.

Пажњу привлачи и чињеница да је Шолак правио бизнис са Пеевским док се у Софији увелико спекулисало да ће овај и званично доћи на црну листу код Американаца, из чега се закључује да је Шолак преузимањем Нове и новинског ланца практично спасио имовину “господара корупције” од западних санкција!

Што се тиче сарадње Драгана Шолака са сумњивим ликовима из Бугарске, то датира бар од 2013. године и тиче се Србије.

Априла 2013. званично је објављено да је највећу српску агенцију за трговину огласним простором у медијима Дајрект Медију купио нашој јавности непознати бугарски бизнисмен Красимир Гергов. Он је за тај посао дотадашњем власнику, холдингу Мултиком, платио 17,7 милиона евра. Медији у Софији су убрзо објавили ко је Гергов - новопечени тајкун и бивши припадник бугарске обавештајне службе! Притом, баш као Шолак, велики љубитељ голфа и дугогодишњи председник Голф савеза Бугарске.

Ова аквизиција је обављена на врло комплексан начин, типичан за Јунајтед Групу: српску компанију је званично купила фондација ЦЕЕ Медија, чији је Гергов био директор и регистрована у Холандији, баш као што је то Шолакова група.

Красимир Гергов је новац за трансакцију добио са две адресе: позајмицу вредну 9,5 милиона евра дала му је офшор фирма Сијера, а још 8,2 милиона евра добио је од швајцарског адвоката Волфрама Куонија. О чему се ради? Сви поменути били су само параван. Испоставило се да је власник Сијере такође офшор фирма Салвадор, са егзотичних Сејшела, којом је управљао Драган Шолак, као и да је фамозни “банкар Кремља” Куони његов најближи сарадник - од 2015. чак званично први човек Јунајтед Медија Нетворк АГ из Цириха, у саставу Јунајтед Групе.

Шолакова хоботница већ је од 2014. преко разних повезаних фирми почела да “на парче” преузима ову фирму за продају рекламног простора од Бугарина Гергова, да би 2018. и званично постала стопостотни власник, што је остала до данас.

Крими-афера Јунајтед Групе у Северној Македонији

Вишегодишње малверзације у вези са пословањем Тотал ТВ Македонија из састава Јунајтед Групе биле су разлог да почетком октобра ове године финансијска полиција уђе у просторије те фирме и изврши претрес, објавили су тада медији у Скопљу. Истрагом се бави чак 38 финансијских инспектора, а води се као случај могуће пореске утаје од стране организоване криминалне групе.  

Као разлог званично се наводе "одређене финансијске малверзације", а незванично ради се о утајама пореза током дугог низа година и огромним новчаним износима, с обзиром на то да је Тотал ТВ Македонија основана давне 2009, истичу из Скопља.

Притом, сумња се да је Јунајтед Група, за сличне кривичне радње, одговорна и на другим тржиштима у региону бивше Југославије. Јавност у Србији, Хрватској, БиХ, Словенији и Црној Гори већ дужи низ година бави се могућношћу да су Шолак и његови партнери, у циљу избегавања плаћања пореза и других накнада, али и зарад добијања уносних послова, умешани у тежак криминал.

Никола Тасев, директор Тотал ТВ Македонија, већ је оптужен за злоупотребу службеног положаја и овлашћења, према члану 353 Кривичног законика Северне Македоније. Против Шолаковог директора подигнута је оптужница којом се терети да је од 2015. до 2017. без сазивања Скупштине акционара закључивао уговоре и нанео штету правном лицу у износу већем од 500.000 евра.

- У овом случају нисам дошла до елемената који су потребни да предмет доставим тужилаштву за организовани криминал и корупцију. Што се тиче других могућих поступака, такве ситуације ће бити пажљиво разматране и у складу с тим ће се поступати према закону - изјавила је у мају ове године македонски јавни тужилац Лидија Раичевић.

Афера са Северном Македонијом један је од разлога зашто инвестициони фонд БЦ Партнерс, иако већински власник Јунајтед Групе, дозвољава мањинском сувласнику Драгану Шолаку да управља компанијом као да је његово лично добро, објавили су у октобру ове године медији у Грчкој.

Шолак узима новац из буџета Јунајтед Групе за свој луксузан стил живота - мултимилионске виле у Швајцарској и Флориди, приватни авиони, голф терени, куповине фудбалских клубова - и лично доноси најбруталније и најконтроверзније одлуке те групације, па се логично поставља питање зашто му званични представник БЦ Партнерс у УГ Никос Статопулос то дозвољава.

Одговор је да је Грку лакше да Шолак буде одговоран за послове на ивици или преко ивице закона, "поготово сада када Шолакове правне невоље у суседној Северној Македонији постају врло актуелне", објавио је популарни информативни сајт из Атине "Ин.гр".

"Господар корупције" сада хоће да буде премијер Бугарске

Делијан Пеевски је ових дана изјавио да има намеру да постане премијер Бугарске! "Ја бих могао да будем премијер, он то више не може", казао је Пеевски медијима у Софији критикујући актуелног председника владе Николу Денкова.

Новинске агенције су навеле да Делијан Пеевски пре тога има намеру да преузме место лидера партије Покрет за права и слободе, чији је тренутно шеф посланичке групе у парламенту Бугарске, па да се на првим следећим изборима кандидује за премијера.

Уз истицање да је овај контроверзни тајкун под санкцијама САД и Велике Британије, агенције подсећају да је Пеевски својевремено оборио неславан рекорд - у јуну 2013. је именован за шефа државне Агенције за националну безбедност, али је на тој функцији остао једва 24 сата: хиљаде људи су изашле на улице Софије у протестима који су претили да сруше владу, која га је већ следећег дана разрешила.

Бугарска јавност је долазак Пеевског - кључног партнера Драгана Шолака у тој земљи - на чело главне службе за државну безбедност осудила као драстичан случај "мешања политичке моћи и бизнис утицаја", пишу медији у Софији.