Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Фриман ЛАЖИМА о Сребреници подигао јавност на ноге: Наишао на ЖЕСТОКУ осуду америчких критичара (ВИДЕО)

06.02.2018. 22:03
Пише:
Србија Данас
Morgan Frimen
Морган Фримен / Извор: Фото: Youtube/FACE ХД ТВ

Бура се још увек не стишава

Холивудски глумац Морган Фримен у епизоди "Ми и они" (емитованој у недељу на каналу Национална географија) причом о Сребреници подгрејао је страсти на Балкану, упркос томе што је основна мисија документарне серије "Прича о нама" да разоткривањем истине проба да премости јаз између непомирљивих страна.

У епизоди "Ми и они", која се бави питањем да ли можемо да премостимо јаз између "нас и њих", у време кад поделе владају светом, Морган је посетио и наш комшилук. У Сребреници, где су га дочекали новинар и власник ''Фаце ТВ'' Сенад Хаџифејзовић и његов син Феђа, желео је да потражи силе које нас раздвајају и могућности за поновно приближавање.

Трагајући за њима међу гробовима Меморијалног центра Сребреница - Поточари, глумац на узбуђен узвик: "Шта се овде догодило?", од Хаџифејзовића добија конкретан одговор - геноцид. А на следеће питање, ко га је извршио, босански новинар одговара му јасно - Срби. 

Ипак, није то први пут да се Фримен сусреће са сличним оценама. Ејми Аматанђело, новинарка "Холивуд репортера", тврди да "Прича о нама" у односу на "Причу о Богу" има површнији истраживачки приступ.

СКАНДАЛ у Хагу! Прво га осудили на ДОЖИВОТНУ, сад признају да је НЕВИН: НЕМАМО ДОКАЗЕ против Младића! (ФОТО)

- У покушају да обради што већи број тема, Фримен је довео гледаоце у ситуацију да, у одсуству чињеница, о превише ствари сазнају премало - поручује она у критици документарца, док њен колега Брајан Лаури из магазина "Варајети" истиче да је Фрименова емисија племенита, али само у теорији.

- Немогуће је не приметити цинизам телевизија попут Националне географије, које у стварању оваквих серијала полазе од премисе да је у рукама холивудских звезда моћ да вишемиленијумска питања и религију својим ликом и гласом препакују у издање пријемчиво гледаоцима. Из те перспективе Фримен више нуди увид у маркетиншке стратегије данашњих медија него што одговара на питања о ономе што му је заиста тема.

Morgan Friman
Морган Фриман / Извор: Фото: Youtube/FACE ХД ТВ

Пол Асеј, критичар с портала религијске тематике patheos.com, пак сматра да "Прича о нама", за разлику од "Приче о Богу", нема "функцију" учитеља, нити може послужити као уџбеник о животним лекцијама.

- Фримен бира занимљиве теме и саговорнике, али уз једностран приступ. Сагледава само један сегмент далеко комплексније приче у којој је тешко наслутити праву истину. Резултат тога је да уместо "Приче о нама" добијамо Фрименову причу о нама - не тако објективна морална преиспитивања на другу лопту - поручује Асеј.

Већина гледалаца задовољна је Фрименом као домаћином, али многи од њих напомињу да "Прича о нама" не задовољава критеријум било кога ко зна нешто више о овим темама.

Прича о две Италије: Вечита трка богатог севера и сиромашног југа

- На емисији ради много стручњака, али Фримен није новинар и документариста. Он не може да понуди објективан суд. Само може камером да забележи причу саговорника која се њему учини занимљивом. А то није новинарско дело, већ сагледавање теме из једног угла - поручује једна гледатељка.

У складу са овим ставом је и мишљење домаће јавности, која осуђује Фрименов серијал у покушају да се Срби прогласе кривим за рат у бившој Југославији. У прилог необјективности епизоде иде и чињеница да је Фримен у интервјуу истом босанском новинару изјавио да му је изузетно драго што је у Босни, при чему је набрајајући републике настале распадом Југославије поменуо и Косово као независну државу.

Филмски режисер Борис Малагурски запитао се у уторак на "Фејсбуку" зашто смо шокирани тиме што је Фримен оптужио Србе за избијање рата, кад се са Клинтоном у најави за спорну епизоду могло наслутити да се ради о неолибералној пропаганди САД.

Асанж ипак неће бити слободан: Наставља се агонија

- Уместо што смо већ 30 година шокирани антисрпском пропагандом, зашто се не организујемо и покренемо пројекат ширења истине с ових простора? Има светски познатих личности које знају праву причу о нама, попут Оливера Стоуна, али где су наши документарци о томе? Србијо, пробуди се - поручује Малагурски.

Подсетимо да је објективан приступ, који је Фримен имао током добро оцењене "Приче о Богу", према мишљењу многих критичара, у новој серији изостао. Епизоде донекле одишу нотом провокације која тешко може да има функцију помирења. Ипак, занимљив одабир саговорника и тема које су записи не само дешавања на Балкану током деведесетих година, већ и догађаја у другим крајевима света које је посетио Фримен, адут је ког се продукција "Приче о нама" оправдано чврсто држи бранећи своје ставове. Али да ли је реч само једне стране довољан аргумент, поготово ако она служи за одбрану мира.