Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Гашић на обележавању дана агенције: БИА се успешно борила против свих безбедносних претњи

17.10.2017. 15:27
Пише:
Танјуг
Bratislav Gašić
Братислав Гашић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

БИА је данас уз присуство високих гостију, обележила 118. Дан безбедности и 15-ту годишњицу Безбедносно-информативне агенције

Директор БИА Братислав Гашић рекао је данас да се борба, која се у свету води за доминацију и ресурсе, прелама и на нашем простору, а да се БИА успешно борила против свих безбедносних претњи.

Гашић је као највеће претње издвојио тероризам, сепаратизам, верски, етнички и идеолошки екстремизам, прикривено деловање страног фактора и организовани криминал.

Вучић отказао долазак на обележавање дана БИА: Не пустити новинаре на догађај је бахато понашање!

- Светски поредак који је готово дотакао униполарност, поново тражи равнотежу између Истока и Запада. Рађају се нови центри моћи. Борба која се води за доминацију и ресурсе, прелама се и на нашем простору, који је кроз историју увек био турбулентан. До сада смо се, као служба, успешно борили против свих безбедносних претњи, од којих бих овом приликом издвојио оне највеће: тероризам, сепаратизам, верски, етнички и идеолошки екстремизам, прикривено деловање страног фактора и организовани криминал - објаснио је он.

ВУЧИЋ: Висок ниво сарадње Србије и Међународног комитета Црвеног крста

Подсетио је да је цео један век и једно пунолетство од како је 17. октобра 1899. године, у Министарству унутрашњих дела Краљевине Србије формирано Одељење за поверљиве полицијске послове.

Bratislav Gašić
Братислав Гашић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Од тада до данас, како је истакао, много тога се променило и много тога смо преживели, и као народ, и као држава, и као Служба која је увек делила и делиће судбину свога народа.

- Наша одговорност окренута је како нашим прецима, тако и према нашим потомцима. Али пођимо од одговорности коју имамо данас. Јачање терористичких структура, насталих као ехо вођења хибридних ратова, превасходно узрокованих економском колапсом читавих региона и верском нетрпељивошћу, све више прети да непосредно угрози мир и безбедност наших грађана - указао је Гасић.

Рекао је да је развој инжформационих технологија допринео да радикалне идеологије лакше пронађу свој пут до мрачних умова појединаца који су, без кајања спремни, да из својих поремећених разлога, изазову страшне последице, а све то користећи се средствима намењеним за свакодневну употребу, што наш посао чини још захтевнијим и тежим.

- Успели смо да обезбедимо нашим грађанима сигурност и омогућили да мирно посећују јавна места и велика окупљања, што много веће и богатије службе од наше, широм Европе и света, нажалост, не успевају - додао је он.

Гашић је указао да је током протеклих месеци, у Србији било низ високоризичних скупова који су прошли у апсолутном реду без и једног инцидента, што је управо заслуга целог безбедносног сектора Републике Србије.

- Борба против екстремизма и тероризма најбоље резултате даје управо кроз превенцију, али и кроз интензивну сарадњу и координацију унутар снага безбедности наше државе. Радује ме што могу да истакнем да је сарадња са Министарством унутрашњих послова и Министарством одбране сваким даном све боља, и овом приликом желим да им се најискреније захвалим на подршци у тој борби и раду на очувању безбедности наше домовине - рекао је он.

Гашић је указао да успешност ове борбе доприноси сарадња са страним партнерским службама у оквиру које смо изградили стабилну позицију поузданог партнера у питањима од заједничког интереса.

- У будућности више пажње морамо посветити појавама и процесима који тек након дужег деловања постају неодбрањиво угрожавајући, односно како их модерно промишљање безбедности назива – хибридним претњама. Свакако морамо се још више ангажовати на заштити наше економске безбедности, кроз прикупљање релевантних информација и борбу против корупције и криминалног деловања које угрожава економске основе нашег друштва - најавио је он.

Bratislav Gašić, Nebojša Stefanović
Братислав Гашић, Небојша Стефановић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Гашић је рекао да ће измене и допуне закона које ће усвојити Скупштина Србије, као и планирана измена унутрашње организације, омогућити БИА, да се другачије организује, да се убрза проток информација кроз Агенцију, а тиме и извештавање највишег државног руководства о појавама и догађајима важним за безбедност и развој нашег друштва и државе, како би достигли најзахтевнији савремени стандард – извештавање у реалном времену.

- То се од нас очекује – и ми смо спремни да тај задатак успешно испунимо - поручио је он.

Гашић је казао да од припадника БИА у у наредном периоду очекује још већу посвећеност послу, гвоздену дисциплину и видан допринос сваког од нас, који ће збирно подићи резултат рада Агенције у целини, а тиме и ниво безбедности Србије и свих њених грађана.

- Не можемо бирати околности у којима живимо, али можемо утицати на њих. Зато наше послове увек обављамо у складу са Уставом и законом, професионално за добробит наше лепе Србије. Овом приликом желим и да се посебно захвалим председнику Србије Александру Вучићу, на несебичној подршци Агенцији, јер је својим односом према Служби дао огроман подстицај њеном успешном раду и њеном јачању - рекао је он.

Predsednik Aleksandar Vučić
Председник Александар Вучић / Извор: Танјуг

Председник је, према његовим речима, препознајући важност рада Агенције дао свој допринос у проналажењу модуса да се, у условима фискалне консолидације, припадницима Безбедносно-информативне агенције повећају плате, да се побољшају услови рада, да се повећа број укупно запослених у служби, те да се повећа буџет Агенције, а што ће несумњиво подићи рад агенције на још виши ниво.

Пријему поводом обележавања Дана БИА присуствовали су председница Скупштине Србије Маја Гојковић, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министри Александар Вулин, Бранислав Недимовић, Вања Удовичић, Нела Кубуровић, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић и и друге званице из политичког, друштвеног и културног живота Србије.

БИА је данас, у свом седишту, уз присуство високих гостију, обележила 118. Дан безбедности и 15-ту годишњицу Безбедносно-информативне агенције.