Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Генерал Делић о петом октобру: Ако треба заузећу Скупштину, али ко пипне моје војнике БИЋЕ УБИЈЕН (ВИДЕО)

16.11.2018. 22:38
Пише:
Србија Данас
Delić
Делић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ БАЛКАН ИНФО - Званични канал/ Профимедиа/ СД илустрација

Некадашњи начелник штаба београдског корпуса генерал мајор Божидар Делић је у интервјуу за Балкан Инфо испричао шта се се све дешавало петог октобра, зашто му није било дозвољено да заузме Скупштину, како му је Тадић уништио каријеру, о чему је причао са Милошевићем у Хагу...

- Генерал Небојша Павковић ми је негде око 10 часова наредио да затворим Ибарску магистралу. Пошто сам имао имао јединицу у Малој моштаници они су стигли на то место али ме је командант те јединице известио да је колона из Чачка већ прошла и да пролазе само појединачна возила. Питао ме је да ли да затвори Ибарску ја сам рекао да онда то не треба да се ради. Потом сам добио задатак да затворим новосадски пут. Тамо су мојим људима када су стигли рекли полицајци да пут не треба да се затвара. После неких сат времена сам добио задатак да затворим у висини Бубањ потока ауто-пут. Рекли су ми да затворим само правац из Ниша. Ја сам им тада рекао да треба затворити обе траке јер ако се то не уради онда ће они из правца Ниша само ући у супротне траке и наставити ка Београду. Припадници МУП су на сваки начин хтели да увуку војску. Био сам присутан када су припадници полиције рекли војсци - Па шта чекате, што не интервенишете. Побише нас код Скупштине. Ја позовем своје људе и кажу ми да је било пуцњаве али да се не дешава то о чему полицајци причају - прича генерал мајор Делић. 

СРПСКИ ДРЖАВНИ ВРХ УПОЗОРАВА: Приштина 28. новембра формира ВОЈСКУ КОСОВА? "Очекујемо реакцију ЕУ и НАТО!"

Он је открио и зашто није тенковима заузео скупштину. 

- У једном моменту, био је цео колегијум начелника генералштаба, ја сам био позван. Тада ми је речено да ја треба да идем са мојом јединицом и да ослободим плато испред Скупштину и саму Скупштину. То ми је наредио генерал Павковић. А онда сам им ја свима рекао: Господо, ја сам се борио у три рата бранећи српски народ. Пролио сам много крви непријатеља српског народа у борби. Никада нисам пролио ни кап српске крви. Данас то вероватно неће моћи да прође без проливања српке крви... Али треба да знате када моја тенковска колона стигне пред Скупштину и заузме распоред који јој ја одредим, јер и ја ћу бити тамо, пре него што стигну сви тенкови и транспортери војска ће добити задатак да једни друге штите. Не топовима наравно, али да се штите митраљезима. Тако да свако онај ко буде пипно мој тенк или покуша да се попне на тенк, да ми дави војнике, биће ликвидиран истог момента и то без опомене. Дакле свако ко се попне на тенк и транспортер биће одмах убијен. За мене моји војници немају цену. Е онда је неко из тог колегијума рекао - Е па не може то тако, моја деца су тамо. А ја му кажем: То је твој проблем што су твоја деца тамо. Моја деца нису тамо. Али моја деца су у транспортерима и тенковима. Нико не може да пали моје тенкове и транспортере и да убија моје војнике. Само под тим условима ја идем и заузећу Скупштину и све што треба. Због тих мојих коментара ми је Павковић рекао да не идем на Скупштину већ да јединицу са Бубањ потока вратим у касарну Степа Степановић - каже Делић.

О Вуку Јеремићу

"Колико знам Вук Јеремић је служио војску у Јакову. Наводно служио... Да је макар хтео да служи цивилно војску, то би било поштено, па да га онда Тадић стави у свој кабинет. Али он је хтео да служи војску у униформи а дошао је, а то је моја јединица, у Јаково, обукао униформу и отишао код Тадића. Не знам колико је пута укупно дошао у своју јединицу пре него што се раздужио."

Говорећи о онима који су рушили власт петог октобра, Делић помиње Легијине Црвене беретке. 

- Када је прошао пети октобар, ова јединица која је прешла на страну демонстраната она је мобилисала и своју резерву, а то су биле управо Легијине Црвене беретке. Онда су ми неки рекли како ће та јединица напасти и заузети Генералштаб и још неке објекте ја сам свим својим јединицама дао задатке у вези са том јединицом ако би нешто она покушала. Довели смо шест ПРАГА. Две су биле у кругу ВМА а остале су биле у кругу Васе Чарапића али су им цеви гледале према објекту Института безбедности где су се налазиле Црвене беретке. Тада сам послао једног свог поуковника који је био из домена обавештајне службе да оде на Нови Београд. Он је отишао у један кафић где је Легија свраћао сваког дана. Пошто су се они знали, чим га је Легија видео питао је тог мог пуковника:

- Зашто је војска опколила мој објекат?

- Како опколила твој објекат? Војска се налази у својој касарни и у кругу ВМА да заштити своје објекте, одговорио му је пуковник.

- Али цеви гледају ка мом објекту а војници седе или на оруђима или су поред оруђа са шлемовима на глави, рекао је Легија а пуковник му је рекао:

- Ти пази добро шта радиш.

- Зар теби пада напамет да бих ја могао да нападнем војску?

- Не знам, али у колико би то покушао то би за тебе био крај - поручио му је пуковник.