Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Генерал Љубиша Диковић састао се данас са председавајућим Војног комитета Европске уније

19.10.2017. 13:42
Пише:
Србија Данас
Ljubiša Diković
Љубиша Диковић / Извор: Профимедиа

После церемоније свечаног дочека и обраћања јавности, генерали Диковић и Костаракос, и њихови сарадници, одржали су састанак

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас са председавајућим Војном комитету Европске уније генералом Михаилом Костаракосом у касарни „Бањица 2“ у Београду.

Изненадићете се ко је међу њима: Официри некадашње Војске Југославије биће предавачи на Војној академији

130 гостију из шест земаља: Војска Србије обележава Дан ослобођења Београда (ВИДЕО)

Ljubiša Diković
Љубиша Диковић / Извор: Профимедиа

После церемоније свечаног дочека и обраћања јавности, генерали Диковић и Костаракос, и њихови сарадници, одржали су састанак на коме су разговарали о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету.

Генерал Диковић је захвалио генералу Костаракосу што је прихватио позив да поново посети Републику Србију, овај пут као председавајући Војном комитету Европске уније.

- Наш циљ је да учествујемо у безбедносној структури Европске уније иако нисмо њена чланица, а исто то од нас захтевају и наши партнери из Европске уније - рекао је генерал Диковић, подсетивши да припадници оружаних снага Републике Србије већ учествују у четири од укупно шест мисија колико их тренутно има у свету под покровитељством Европске уније.

Београд домаћин ИСТОЧНОМ НАТО пакту: Највећи војни експерти ОДКБ у српској престоници за Дан ослобођења

Spoljna bezbednosna i odbrambena politika EU
Спољна безбедносна и одбрамбена политика ЕУ / Извор: Профимедиа

Све то указује, истакао је начелник Генералштаба, да систем безбедности Републике Србије свим својим активностима у потпуности следи и подржава стратегијско-политичку оријенатацију наше земље у придруживању Европској унији.

- Скоро смо завршили све формалности око приступања борбеној групи ЕУ „Хелброк“, а до 2020. године треба да изградимо способности за активно и равноправно учешће у тој групи, за шта имамо подршку како чланица борбене групе тако и чланица Европске уније - рекао је генерал Диковић, истакавши да ће једна од тема разговора с генералом Костаракосом бити и безбедносна ситуација на простору Балкана с посебним освртом на то шта Војни комитет ЕУ захтева од Војске Србије и шта је потребно променити у процесу придруживања ЕУ како би Србија предузела све неопходне кораке и у што краћем року постала њен члан.

Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Србија Данас

Председавајући Војном комитету Европске уније је истакао задовољство што има прилику да с генералом Диковићем води свеобухватне разговоре о заједничким стратешким циљевима Србије и Европске уније.

- Европска унија као глобални актер има врло важну улогу у заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици, у којој има свеобухватни приступ. Наша нова глобална стратегија је успоставила оквир за наше будуће активности - рекао је Костаракос напомињући да су три главна стратешка приоритета Европске уније заштита Европе, изградња капацитета и заштита и управљање кризама.

Диковић у посети Војсци Србије у Централноафричкој Републици: Реферисано о задацима и вежбама тимова

NATO
НАТО / Извор: Профимедиа

Он је пренео захвалност Европске уније Србији на кључној улози и доприносу регионалној стабилности, подсетивши да је Србија већ партнер Војном комитету ЕУ, који високо цени активно учешће припадника Војске Србије у мисијама Европске уније и борбеној групи „Хелброк“.

- Желим да искористим ову прилику и одам признање припадницима Војске Србије за професионализам, посвећеност и знање. Захвални смо српском руководству на томе што је упутило своје војнике да учествује у нашим операцијама и мисијама, што је још један показатељ да Европска унија не може бити интегрисана у потпуности као унија без Србије - рекао је генерал Костаракос, уверивши генерала Диковића да српски војници представљају своју земљу и војску с поносом и чашћу.

Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Профимедиа

Пре годину дана генерал Диковић потписао је у Бриселу ноту о приступању Србије техничком споразуму о успостављању борбене групе Европске уније „Хелброк“. Тада је Министарство одбране Србије исказало спремност да у борбеној групи „Хелброк“ учествује са водом војне полиције, тимом за цивилно-војну сарадњу и са до пет штабних официра у команди снага борбене групе. Потписивањем ноте омогућено је пуноправно укључење снага Војске Србије у ову борбену групу, што уједно представља још једну потврду привржености Републике Србије заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ. Борбену групу „Хелброк“ чине Грчка, Бугарска, Кипар, Румунија, Украјина и Србија.

У наставку дводневне посете Републици Србији генерал Костаракос ће разговарати и са министрима одбране и спољних послова Александром Вулином и Ивицом Дачићем и присуствовати приказу „Слобода 2017“ на батајничком аеродрому.