Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Главни партнер Драгана Шолака помаже Алексеју Милеру да избегне санкције САД

25.05.2023. 17:47
Пише:
Србија Данас
Aleksej Miler, Volfram Kuoni, Dragan Šolak
Алексеј Милер, Волфрам Куони, Драган Шолак / Извор: Фото: Printscreen

Како медији преносе, Волфрам Куони дуги низ година јавно и тајно ради за Гаспром и шефа руског гиганта

Главни партнер Драгана Шолака за финансијске малверзације Волфрам Куони дугогодишњи је близак сарадник Гаспрома и првог човека руске државне компаније Алексеја Милера.

"ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА ЈЕ СРБИЈА ЗЕМЉА НАДЕ И СНОВА" Сандра Божић позвала на велики народни скуп испред Народне скупштине

"ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА ЈЕ СРБИЈА ЗЕМЉА НАДЕ И СНОВА" Сандра Божић позвала на велики народни скуп испред Народне скупштине

"СРБИЈА НАДЕ, МОРА ДА ПОБЕДИ МРЖЊУ, ПОДЕЛЕ И ПОКАЖЕ ПУТ БУДУЋНОСТИ" Народна посланица Данијела Вујичић о сутрашњем историјском скупу

"СРБИЈА НАДЕ, МОРА ДА ПОБЕДИ МРЖЊУ, ПОДЕЛЕ И ПОКАЖЕ ПУТ БУДУЋНОСТИ" Народна посланица Данијела Вујичић о сутрашњем историјском скупу

ЛАЖНИ ЛИБЕРАЛИ У "ДИКТАТОРСКОЈ" ДРЖАВИ ИЗНОСЕ ФАШИСТИЧКЕ СТАВОВЕ: Слободу би ускратили свима који не мисле као они (ВИДЕО)

ЛАЖНИ ЛИБЕРАЛИ У "ДИКТАТОРСКОЈ" ДРЖАВИ ИЗНОСЕ ФАШИСТИЧКЕ СТАВОВЕ: Слободу би ускратили свима који не мисле као они (ВИДЕО)

Свакога дана са Шолака и његове Јунајтед Групе пада лажна "проевропска" и "прозападна" маска. Наша ранија сазнања да се Куони налазио на високој функцији у Јунајтед Групи док је био заменик председника Гаспром банке Швајцарска само су врх леденог брега, пишу медији.

Сматра се да Волфрам Куони директно ради за Алексеја Милера, који је под санкцијама Сједињених Држава од 2018, и да са супругом Маријом учествује у прикривању његовог богатства широм света.

Милер је генерални директор (главни извршни директор) руског енергетског гиганта Гаспром, деценијама је веома близак сарадник Владимира Путина и његова имовина се званично процењује на 2,5 милијарде евра. Американци су Милеру пре пет година увели санкције, којима се забрањује било којој фирми, институцији или појединцу да са њим послују, док је под санкцијама Велике Британије од почетка рата у Украјини и оне подразумевају заплену имовине.

Aleksej Miler
Алексеј Милер / Извор: Профимедиа

Постоје индиције да брачни пар Куони, у Швајцарској познати као "банкари Кремља", помаже Алексеју Милеру у избегавању западних санкција и скривању богатства, и то преко компаније Аспермонт са ћеркама-фирмама, између осталог, на Кипру и Британским Девичанским острвима.

Медији су објавили доказе и то изводе из међународних регистара: Драган Шолак је велики број својих малверзација са Куонијима такође обављао преко пореског раја Британских Девичанских острва, а на Кипру се његове фирме Јунајтед Медија Лтд и Еон ТВ Интернешенел чак налазе на истој адреси као Аспермонт.

Волфрам Куони је за Гаспром банку у Швајцарској званично радио од 2012. до марта 2022, месец дана од почетка руске инвазије на Украјину, када је морао да оде са функције због прашине која се дигла у швајцарској јавности. На функцији председника Јунајтед Медија Нетворк АГ, у власништву Јунајтед Групе, био је од 2015. до априла 2022. године, када га је Шолак склонио са званичне позиције у страху од реакције Запада.

Куони је, међутим, остао близак партнер са Шолаком до данас, а по свему судећи није прекинуо сарадњу ни са Гаспромом и Милером.

С обзиром на природу односа и најмање десет година партнерства Драгана Шолака и Волфрама Куонија, практично је незамисливо да "проевропски" газда "проевропске" Јунајтед Групе није имао појма да Швајцарац све ово време што званично, што у потаји, ради за руски Гаспром и његовог генералног директора. А то подразумева и период након што су Американци увели санкције Милеру.

Врло је могуће да су идентичне фирме из састава компаније Аспермонт, преко којих Волфрам и Марија Куони баратају богатством Драгана Шолака широм света, коришћене за избегавање западних санкција против Алексеја Милера. Ако би истрага државних органа САД то утврдила, уследила би њихова брутална реакција против свих послова Куонија, а они су били умешани и у Шолакову куповину виле на Флориди вредне 33 милиона долара.

Volfram Kuoni, Aleksej Miler, Dragan Šolak
Волфрам Куони, Алексеј Милер, Драган Шолак / Извор: Фото: Printscreen

Могућност америчке званичне истраге уопште не би требало искључити - као што смо раније објавили, против Волфрама Куонија су у Швајцарској покренута чак три истражна предмета, као и против његове Гаспром банке.

Италијански медији су о раду Шолаковог Швајцарца за компанију Гаспром писали још 2010, дакле пуне две године пре него што је добио функцију заменика председника Гаспром банке у Цириху.

"Адвокат руских нафтних компанија објавио рат против шефа полиције" - наслов је текста у новинама Ла Нуова Сардења (Ла Нуова Сардегна) из 6. новембра 2010. о дешавањима у ексклузивном приморском насељу Порто Ћерво на Сардинији.

Наиме, шеф тамошње полиције наредио је претрагу луксузних вила у власништву руских богаташа блиских Гаспрому у потрази за оружјем. А онда је тужбу против њега у име Руса поднео нико други него Шолаков партнер Куони.

 - Оптужницу је поднео швајцарски адвокат Волфрам Куони у име седам компанија регистрованих у Вадуцу (главни град пореског раја Лихтенштајн), а то су: "Фацт Ансталт", "Ками Ансталт", "Накита", "Рагеда", "Ганице", "Кендра" и "Емона".  Чије су то фирме? Наши извори кажу да су све повезане са руским гасним гигантом Гаспромом. Ове фирме код Порте Ћерва поседују чак девет вила, у којима су генерални директор Гаспрома Алексеј Милер и његови сарадници као код куће - објавиле су новине на Сардинији.

Dragan Šolak
Драган Шолак / Извор: Фото: Ла Верита/Принтсцреен

Локална полиција и њен шеф Пино Масала имал и су оправдану сумњу да се у овим вилама налазе веће количине оружја, због чега им није био неопходан судски налог. Извршили су рацију, али оружје нису нашли. Руси су онда поднели тужбу, преко свог човека Куонија.

- Случај би могао да изазове и дипломатски инцидент између Италије и Русије. Волфрам Куони је због понашања италијанске полиције уложио званичан протест Амбасади Русије у Риму тражећи њихову реакцију - писала је Ла Нуова Сардења.

Пино Масала је остао при својим тврдњама, рекавши да су бројни сведоци виђали наоружане стражар испред луксузних вила Гаспрома.

Ова прича са Сардиније из 2010. доступна је на интернету до данас. Волфрам Куони бар од 2013. за Драгана Шолака ради најповерљивије финансијске малверзације. Немогуће је да газда "проевропске" Јунајтед Групе није знао ни за то, тврде медији.

Ко је Алексеј Милер?

Први човек Гаспрома Алексеј Милер је на тој функцији још од 2001. године.

Важи за врло способног пословног човека у међународном енергетском бизнису, а при доласку на чело једне од стратешки најважнијих руских државних компанија сигурно му није одмогло то што је већ више од 30 година најближи сарадник Владимира Путина: наиме Милер је још од 1991. радио за Путина, док је овај био прво саветник па онда и заменик градоначелника Санкт Петербурга.

Управо људи који су за Путина радили деведесетих у Петербургу, а које је касније пребацио у Москву, важе за његове најповерљивије сараднике и данас.

Милерово богатство се званично процењује на 2,5 милијарде евра, док је оно незванично, на рачунима у пореским рајевима по свету, вероватно много веће. Шеф Гаспрома је, између осталог, власник једне од најлуксузнијих палата у Русији познате као "Милерхоф", у близини Москве, вредне око 100 милиона евра. Наводно је многима помогао да се обогате преко Гаспрома, укључујући Романа Абрамовича.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Павел Bednyakov/Sputnik/Kremlin Поол Пхото

Проваљене тајне Шолаковог партнера

Везама Драгана Шолака са Волфрамом Куонијем почели су да се баве западни медији, па су о партнерству лажног "прозападног" оснивача Јунајтед Групе и газде телевизија Н1 и Нова С са "банкаром Кремља" досад извештавали новинари у Словенији, Грчкој и Сједињеним Државама.

Брачни пар Куони (где је Марија укључена у већину мутних послова) први су раскринкали медији у њиховој Швајцарској, па су против Волфрама покренуте чак три државне истраге због сумњивих веза са руским олигарсима и политичарима блиским Кремљу.

Богаташ Константин Жеваго, у чијој је компанији Волфрам чак био члан извршног одбора, ухапшен је у Француској по потерници Интерпола коју су расписале власти Украјине због изношења 113 милиона долара из те земље.