Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ГОДИНА БИТНИХ ОДЛУКА: Какви референдуми и избори очекују Европу наредне године?!

05.12.2016. 08:47
Evropska unija
Европска унија / Извор: Профимедиа

Европску унију 2017. године очекује суочавање са последицама политичких потреса из 2016.

Након што су Британци гласали за излазак из Европске уније и Американци изабрали Доналда Трампа за предедника, референдумом у Италији није заустављен талас, јер се већ наредне године очекује одржавање референдума у Шкотксој, Каталонији и Турској.

СВЕ О РЕФЕРЕНДУМУ: Ево зашто се схвата као највиши облик ДЕМОКРАТИЈЕ и која га земља НАЈВИШЕ примењује!

Шта је референдум?!

Референдум се сматра обликом равноправног одлучивања, изјашњавања грађана о неким питањима од важности за ужу или ширу заједницу. На њему се грађани одлучују и за подвргавање предлога новог устава, уставних промена, неког закона или политичке одлуке од битног значења на државном, регионалном или локалном нивоу. Грађани се одлучују о том питању са "за" или "против" или са "да" или "не".

Шкотска и Каталонија

Странке из Шкотске и Каталоније које се залажу за независност припремају се за референдуме следеће године, а поједини аналитичари сматрају да би то могло да охрабри и друге у Европи да крену тим путем. Постоје две значајне разлике између ова два региона. Шкотска је увек била посматрана као посебна "земља" у саставу Уједињеног Краљевства, док се Каталонија позива на самоуправу која датира још из средњег века.

ДЕФИНИТИВНО ЈЕ! Парламент КАТАЛОНИЈЕ расписао РЕФЕРЕНДУМ о независности од ШПАНИЈЕ!

Влада британског премијера Дејвида Камерона пристала је да сарађује у припреми референдума у Шкотској у јесен 2014. године, иако се противи отцепљењу. Са друге стране, власти у Мадриду објавиле су да ће се борити против одржавања референдума о отцепљењу Каталоније, позивајући се на устав. Сепаратистичке каталонске странке залажу се са изјашњавање грађана у време када то буду учинили и Шкоти.

Поједини коментатори сматрају да ће ове две кампање "црпити" снагу једна из друге у наредним месецима. Свака прича у себи садржи сличан емотивни набој, практичне и економске аргументе, као и фрустрације званичника из централних органа власти. Активисти који се залажу за независност Шкотске и Каталоније наглашавају да су њихове тежње дио ширег тренда.

Турска

Турска би идуће године могла да одржи референдум о томе да ли да настави преговоре о чланству у Европској унији, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, поновивши упозорење Бриселу да мора да "донесе одлуку" о турском чланству, јавља "Ројтерс".

Tajip Erdogan
Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

У говору који је преношен на телевизији, Реџеп Тајип Ердоган је позвао Турке на стрпљење до краја године, а потом је рекао да постоји могућност да се одржи гласање о чланству његове земље у ЕУ.

Такође је рекао да ће одобрити увођење смртне казне уколико парламент усвоји закон о томе, додавши да би и то могло бити референдумско питање. Ројтерс оцењује да би увођење смртне казне у Турској вероватно покопало сваку наду у чланство Турске у ЕУ.

Очекује се да ће Турска одржати национално гласање о уставним изменама у пролеће 2017, укључујући јачање овлашћења председника како би се успоставио председнички систем по угледу на амерички или француски, закључује британска агенција.

У Холандији желе референдум о изласку из ЕУ и укидању санкција Русији

Лидер холандске десничарске Партије за слободу Герт Вилдерс предложио је да се у Холандији спроведе референдум о изласку земље из Европске уније, по узору на „брегзит“ у Великој Британији. Вилдерс сматра да након тога Холандија може да побољша односе са Москвом и укине антируске санкције. Истовремено, он је рекао да је укидање санкција неопходан предуслов за просперитетну будућност Холандије.

Председнички избори

Гласаће се током 2017. године на председничким изборима у Француској, на парламентарним изборима у Холандији и Немачкој.

Француска

Наредни председнички избори у Француској биће одржани 23. априла и 7. маја 2017. године, а парламентарни 11. и 18. јуна, објавио је портпарол француске владе. Годину дана од избора, у Француској та тема већ доминира политичком сценом, а социјалистички председник Франсоа Оланд бележи пад подршке после четири године на власти.

06.12.2014
06.12.2014 / Извор: Профимедиа

Десничарска опозиција први пут ће организовати унутарстраначке изборе, 20. и 27. новембра, за свог председничког кандидата. 

Бивши председник Никола Саркози, кога је Франсоа Оланд поразио 2012. године, још се није званично изјаснио да ли ће учествовати у изборној трци, али како наводи агенција Франс прес, има мало сумње да он жели да се врати на власти. 

Немачка

И Немачку очекују избори наредне године. Немачка канцеларка Ангела Меркел је одлучила да се кандидује се за четврти мандат на изборима 2017. године.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа/илустрација

После вишемесечних спекулација, Ангела Меркел је водећим људима у њеној конзервативној Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) рекла да је спремна да води партију на изборима који треба да се одрже следеће године, јавља Ројтерс.

Холандија

У марту 2017. године следе парламентарни избори у Холандији. Оно што је врло актуелно то је да ће се на тим изборима појавити прва европска партија миграната.

Србија

Председник Србије Томислав Николић рекао је да постоји могућност да први круг председничких избора буде одржан 9. априла, а да избори буду расписани крајем фебруара или почетком марта. 

ЕВО КО У СТВАРИ ОДЛУЧУЈЕ КАДА ЋЕ БИТИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ: Морају бити расписани до 3. марта (ФОТО)

Tomislav Nikolić
Томислав Николић / Извор: Профимедиа

Он је подсетио да по Уставу председнички избори морају да се заврше месец дана пре истека мандата актуелног председника, те да би први круг могао да буде 9. априла, а евентуални други - 23. априла.

Више вести о изборима у Србији 2017. читајте КЛИКОМ ОВДЕ!