Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Годину дана рада Владе Ане Брнабић: Повећање животног стандарда, повлаче се признања Косова, стварање шанси за младе

05.07.2018. 10:32
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Једна од најуспешнијих извршних власти последњих деценија у Србији

Влада Србије на челу са Аном Брнабић обележава годину дана рада, а једна од најуспешнијих извршних власти последњих деценија у Србији наставила је тренд напретка и развоја Србије који је започео Александар Вучић, а његова значајна улога, приметна је и сада у виду сарадње председника државе са извршном влашћу. Влада је за годину дана оставила значајан траг и видљив напредак у готово свим областима, од повећања животног стандарда грађана до решења горућих националних питања.

Повећање животног стандарда

Један од најзначајнијих параметара успеха ове владе је свакако повећање животног стандарда грађана.

Повећање плата и пензија и позитивни економски показатељи јесу непобитни показатељи доброг и преданог рада који је почео да доноси конкретне резултате за сваког појединачног становника Србије.

Plaćanje
Плаћање / Извор: Профимедиа

Пензионерима као најугроженијем слоју становништва, трајно су повећане пензије за пет процената. Плате запосленима у јавном сектору повећане су за десет одсто. Тиме су обезбеђени људи који се баве делатностима од јавног значаја, а држава је показала да на овај начин брине о њима.

Примања су повишена припадницима МУП-а, Војске Србије и безбедносних служби као стубу одбране земље. Затим, запосленима у судовима, тужилаштвима и заводима за извршење кривичних санкција. Показана је брига и за запослене у установама културе, образовном систему и Пореској управи.

Поред тога, крајем 2018. године биће укинут Закон о привременом утврђивању начина исплате пензија, чиме се укидају мере смањења пензија донете крајем 2014. године.

Економија

Србија бележи раст БДП-а од 4,6 одсто у првом кварталу 2018. године. То је највећи квартални раст остварен у последњој деценији и највиши остварен раст у региону.

Стопа незапослености је смањена на испод 12 одсто. У буџету је остварен суфицит по први пут после десет година.

vlada-srbije
влада-србије / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Прилив страних инвестиција се повећао, а долазак улагача у нашу земљу тек се очекује.

Србија је на Дуинг бизнис листи Светске банке остварила значајан напредак и сада је 43. у конкуренцији 180 земаља што је најбољи успех до сад.

Успешне приватизације стратешких предузећа и нове инвестиције

Аеродром “Никола Тесла” добио је стратешког партнера потписивањем уговора о концесији са француским “Вансијем”. капацитет Аеродрома „Никола Тесла“ повећан је са 5,5 милиона на 7,5 милиона путника пуштањем у рад новог терминала 2Б.

aerodrom Nikola Tesla
аеродром Никола Тесла / Извор: Србија Данас

Индијски ТАФЕ купио је ИМТ за 66 милиона динара.

Започета је изградња трећег блока у Термоелектрани „Костолац“.

Склопљено је 35 нових уговора са страним и домаћим инвеститорима, а укупна вредност је око 250 милиона евра.

Изградња инфраструктуре

У саобраћај је пуштено 36 километара ауто-пута на Коридору 10, успостављен железнички саобраћај на Жежељевом мосту у Новом Саду.

Безбедност

У великим полицијским акцијама "Арес", "Квадрат" 1 и 2, "Аурора" разбијене су криминалне групе, заплењено 1.107 килограма дроге, откривено 19 нелегалних лабораторија и заплењено више од 6.000 комада нелегалног оружја.

Nebojša Stefanović
Небојша Стефановић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Војска Србије набавила је шест авиона миг-29 што је прва набавка авиона за потребе војске након скоро три деценије.

Напредак у евроинтеграцијама

Србија је отворила четири нова поглавља у преговорима са ЕУ. Поглавље 6 - Право привредних друштава, 30 - Економски односи са иностранством, поглавље 33 - Финансијске и буџетске одредбе и 13 - Рибарство.

Успеси на дипломатском плану

Дипломатском офанзивом наших представника дошло се до значајних резултата на међународном плану. За првих годину дана рада владе, три земље повукле су признање Косова. Прва је била Суринам, а затим, Гвинеја Бисао и Бурунди.

kosovo
косово / Извор: Профимедиа

Министар спољних послова и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић најавио је да ће наредних дана открити име још једне земље која је повукла признање лажне албанске државе проглашене на територији српске јужне покрајине.

Дијалог са Приштином и решавање горућих националних питања због будућности

Дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ се интензивирају и очекује се да договор буде постигнут најкасније у првој половини 2019. године.

У процес решавања проблема Косова укључен је и води га председник Србије Александар Вучић, а влада даје пуну подршку, доприносећи тако јединству земље. Међутим, председник Вучић је изјавио да ниједна одлука неће бити донета без грађана који ће највероватније бити позвани на референдум.

Развој ИТ сектора и стварање услова за останак младих и образованих кадрова

Ана Брнабић је на месту председника владе наставила да инсистира на развоју ИТ сектора и дигитализације, као и развоја културе, образовања и науке, Што је радила и као министар за локалну управу и самоуправу. Премијерка се залаже за већа улагања у ове области.

Пре неколико дана отворена је најзначајнија институција српске културе, Народни музеј, после 15 година. Поред овог отворен је Музеј савремене уметности, после 11 година.

Narodni muzej
Народни музеј / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Конкурс Министарства просвете привукао је на хиљаде заинтересованих, а 1.000 младих научника добило је први посао на научноистраживачким пројектима. Први пут је уговоре за посао истовремено електронски потписало 50 докторанада.

Уведени су нови предмети у основне школе чиме је најављено даље улагање и оспособљавање Србије као лидера у ИТ сектору, у овом делу Европе. Од ове школске године у Србији су уведена два нова обавезна предмета. информатика и рачунарство.

Кроз пилот-пројекат Е-просвета уведен је електронски дневник, а од школске 2018/19. године биће уписано више од 50 ИТ одељења у гимназијама, што ће помоћи јачању ИТ сектора.

Улагање у здравство

Ниш је добио најмодернији Клинички центар у децембру 2017. године. Отворена је зграда Онкологије 2 у Београду, купљени су бројни скупи апарати који ће помоћи у лечењу оболелих од најтежих болести.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Изузетан напредак остварен је увођењем апликација које су олакшале пацијентима приступ код лекара, контакте и набавку лекова. Предано се радило на дигитализацији здравства увођењем е-рецепта и апликације “изабрани доктор”. Нова листа лекова је одобрена. У Србији је запослено више од 4.000 младих медицинских радника.

Начињени су први кораци да се услови у здравству поправе и да се спречи одлазак лекара у друге земље, пре свега у Немачку и Норвешку.

Популациона политика

Усвојене су измене и допуне стратегије за подстицај рађања и усвојен је Закон о финансијској подршци породицама са децом који се примењује од 1. јула ове године.

Резултати говоре

Досадашњи успеси не остављају никакву дилему треба ли грађани Србије да имају поверења у ову владу. Уосталом, све је речено на изборима, где владајућа коалиција узима све већи проценат гласова грађана како време одмиче.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Резултати који су иза Владе Србије, предвођене Аном Брнабић, говоре у прилог нади да ће Србија већ наредне године отићи још даље, а на крају мандата бити озбиљан и незаобилазан фактор у међународним односима и пре свега, земља у којој ће њени грађани желети да остану, напредују и остваре своје потенцијале.