Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У ЋИРИЛИЦИ: Без договора са Србијом нема столице за Косово у УН

04.12.2017. 20:33 00:09
Пише:
Србија Данас
Boško Jakšić, Sonja Biserko i Aleksandar Vučić
Бошко Јакшић, Соња Бисерко и Александар Вучић / Извор: СД/илустрација

Разговори о разним темама од европских интеграција, преко Бриселског дијалога, па све до домаћих парламентарних и локалних избора

У вечерашњем издању емисије "Ћирилица" Миломира Марића на  ТВ Хепи, у 21х гостује председник Србије Александар Вучић.

У емисији Миломира Марића преко пута председника Србије седеће спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић и председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко, па нема ни најмање дилеме да ће овај ТВ дуел бити један од најгледанијих емисија на телевизијским каналима. 

На питање водитеља Миломира Марића, када ће дати мандат за састав Владе Саши Јанковићу, председник Вучић је рекао да ће то бити када на парламентарним изборима освоји већину.

Вучић каже иако се данас многи шале са тим данас, до њега тада тај захтев није дошао, односно у време протеста после председничких избора.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/ ТВ Хепи

 -Многи су говорили о тој теми као о шали, као о глупости. Подсетићу вас на контекст о коме ме нико није обавестио – све се одиграва после убедљиве победе СНС на изборима где је разлика огромна, што се никад није догодило. Онда се изашло на улице речима “Покрадени смо”, упркос контролорима у свим градовима. Кренуле су демонстрације, нисам знао о чему се ради. Све је било праћено жестоком медијском кампањом. Курир је био информативни билтен демонстраната. РТС свако вече у ударном дневнику причао је о протесту против диктатуре... Онда је после 3 месеца Радуловић рекао да смо поштено победили - рекао је Вучић у "Ћирилици".

- Јанковић је свуда добијао двоструко мање, Бели петоструко мање. Људи су за нас рекли ок шала је шала. Од Мионице до новог сада добијали смо 20/25% гласова више. Сви који су гласали за мене, када су видели шта сам урадио за 7 дана, гласали су за мене. Људи неки не желе стабилну Србију. Многи желе мир и стабилноост, али неки не желе. Неки желе Србију која је нестабилна. Ја сам поносан што је Србија у условима глобализације, слободна и суверена земља. Не дозвољавам никоме да буду носилац суверенитета, сем грађанима Србије, без обзира колико утицаја имају. Ја вечерас говорим о озбиљним резултатиам, па ви нападните. Замислите да имате јанковића за премијера и шутановца за министра полиције, замислите колики јавни дуг бисте имали - рекао је Вучић.

Председник Вучић понудио помоћ Рами поводом поплава у Албанији

Вучић: Постоје људи који воле да пуцају, ја не волим

-  Нисам био у стрељани никог, не волим да пуцам. Постоје људи који воле да пуцају, немам ништа против њих. Кроз тај период, који је био врло тежак, када страх зацлада свуда, некада вас разједа гнев, осетите мучнину и притиснути се сас вих страна. Али Србија је толико одлучна. Ни сам ким од њих немам о чему да разговарам. Сваки дан сам слушао по 500 пута вучућу педеру. Чанак, Јовановић, Шутановац 7 или 8 милиона уложио кампању а нема покриће. Ми смо једина странка која је све рачуне платила. Ми имамо новац који добијамо од државе, нама новац од тајкуна не треба. Од чијег новца су платили Јеремић и остали кампању? И данас поставља се само питају о Вучићу и Николићу, а нико не пита о овим парама. Имате највећег кабловксог оператера који је потпуно у сврси њихове кампање. Кесић је интелегентији од политичара који би волели да будуу на власти - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/ ТВ Хепи

У наставку емисије Вучић је рекао како је "лакше живети у виртуелном свету и псовати на друштвеним мрежама, него у стварном животу." Такође, рекао је да ће на крају године вероватно поднети извештај о ономе шта је урађено јер нисам обележавао 120 дана.

У 2012. дуг је био 56,5 посто. Данас смо једна од земаља која има импресиван напредак, а сви се стиде да говоре о томе. У Београду се смањује дуг и у другим локалним самоуправама, Ниш, Нови Сад. Педесет места смо за три године напредовали што се тиче стопе незапослености.

Вучић: Плате ће бити веће, држава брине за своје грађане!

Дошао сам да представим један важан пројекат - државна станоградња, за безбедносне снаге, младе научнике и брачне парове. Први резултати ће бити за три године – прве стамбене јединице. Ми ћемо разговарати са Аном Брнабић, Јоргованком Табаковић и градоначелницима на дневном нивоу – Николић, Булатовић, Вучевић, Терзић, Мали. Око 32.000-33.000 људи нема решено стамбено питање. Немају високе плате. Плате ће бити веће, али хоћемо да осете да држава брине за њих- хоћемо да се војници и полиција дичи својим униформама на улицама. Одредићемо земљиште, нпр. изнад блокова 71 и 72, мало даље од центра значи. Ићи ћемо на тендер, па ко понуди највише - рекао је Вучић.

"Морамо помоћи обичним људима"

Како је рекао председник Србије у "Ћирилици" -  90 одсто ствари за које су ми рекли да је немогуће и смејали се, он је урадио.

- Инвестиције су огромне, ако имате 2 милиона квадрата, нек имате 500 евра по квадрату, то је милијарда значи. То ће подићи грађевинску индустрију Србије. Ми морамо о обичним људима да бринемо, онима који немају високе плате и примања. Нови Сад 30 год није добио фабрику, сад је има. Имамо фабрике које изгледају величанствено. Обићи ћемо радове у Нишу. Разлика је огромна између онога што је било и онога како је сада - поручио је Александар Вучић.

- Што се Београда тиче, показаћемо људима шта смо урадили. Показаћемо како ствари изгледају данас и како ће изгледати сутра - поручио је Вучић.

Бошко Јакшић, аналитичар, желео је да сазна више од председника Србије о ставовима наше земље када се говори о спољнополитичким односима.

- Ако се сложимо око тога да се свет мења, може ли Србија да сарађује и са једном и другом страном. Колико је то рационално? Имамо ли стратегију за нове околности које су пред нама? - питао је Јакшић.

Boško Jakšić
Бошко Јакшић / Извор: Фото: Printscreen/ ТВ Хепи

Председник Вучић је казао како су заиста промењене политичке околности, а политичка дешавања сустижу један други.

- Српска политика треба да одоли зубу времена и притисцима. Наш избор да живимо у независној земљи је најтежи избор. Ово је најтежи поступак за нас, али најповољнији. Подједнако ми не верују у Москви и у Бриселу. Подједнако виде нашу чврстину да останемо и останемо у нашим идеалима. Никог не лажемо нити обмањујемо. Видели сте и данас Столтенберга. Рекао сам пред свима зашто Србија не жели да уђе у НАТО, али – можемо да погледамо програме у којим можемо заједнички да учествујемо – поручио је Вучић.  

На питање Соње Бисерко председнице Хелсиншког одбора за људска права  - кад дође тренутак одлуке између ЕУ и Русије, како ћемо се одлучити -  Вучић је рекао да је маневарски простор Србије сужен.

Sonja Biserko
Соња Бисерко / Извор: Фото: Printscreen/ ТВ Хепи

УЗ РЕШЕЊЕ ПИТАЊА КОСОВА, ЧЛАНСТВО У ЕУ МОГУЋЕ И 2022. ГОДИНЕ

Ако би питање Косова било постављено као главни услов и као такво решено, чланство Србије у Европској унији (ЕУ) било би могуће 2023. године, а не бих искључио ни 2022.године - изјавио је председник Вучић.

- Србија се налази на европском путу, чуваћемо традиционално пријатељство са руском федерацијом. Морамо рационално све сагледати. Битно је да дамо све од себе – поручио је Вучић.

- Нисам оптимиста, видим да на Косову међу Албанцима не постоји воља за компромисом, али ни код нас ситуација није боља -имамо митски однос према прошлости. Даћу све од себе да нађемо најбоље решење – казао је Вучић.

Вучић: "Ји ми је изнео антируске ставове, све сам му отворено рекао"

У настаавку ТВ дуела, Вуичић је говорио и о односу са будућим македонским амбасадором Брајаном Хојтом Јием.

- Хојт Ји ми је отворено изнео антируске ставове. А онда сам му рекао да смо ми на путу ЕУ, али да смо пријатељи са Путином и Русима. И никога нисам слагао, то сам рекао и Туску и Јункеру и Могерини. Људи у Србији морају да разумеју да то није лако. Заступао сам нашу политику чврсто и јасно. Изнео сам апсолутно отворено све што мсилим. Желим да штитим ову нашу земљу, и то ће се наставити – казао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/ ТВ Хепи

На питање аналитичара Бошка Јакшића - Ако бисмо захтев за опредељење између ЕУ и Русије добили са ИЛИ – ИЛИ – Вучић је рекао да би одговорио исто. Један део Србије би једва дочекао једно, а неки би силно желели да чују супротно. Хоћемо у Европу, то је политика коју сам заступао на изборима! Али, желимо једнако и најбоље односе са Русијом и Кином! – казао је Вучић.

Вучић с подмлатком ЕПП: Кључна ствар је да задржимо младе у земљи

"Шалите се колико хоћете, али ми имамо мир"

- Моји односи са Меркеловом су сјајни, и чак бољи него са некима из региона. Поштујем Орбана, он је допринео унапређењу српско-мађарских односа. Поносим се тим односима, као и са Ердоганом. 2009. кад је ишао Ердоган у Нови Пазар са Тадићем, биле су катастрофалне поруке, а данас је ситуација доста другачија. Кад сам изашао на бину у Нови Пазар, било је доста публике. Било ми је тешко кад су викали “султан Ердоган”, али, упркос томе, ја сам завршио говор са “Живела Србија”, и ниједном нисам погнуо главу. То је био најбољи избор на Србију. Шалите се колико хоћете, али ми имамо мир. Тамо, у Тутину и Пазару градимо игралишта и болнице – рекао је Вучић.

Поводом историјског помирења САД са Србијом, да ли је Србија спремна да пружи руку – Вучић је казао како је Атлантски савет веома битан.

Ćirilica
Ћирилица / Извор: Фото: Printscreen/ ТВ Хепи

 Добри односи са САД су неопходни, као и историјско помирење, али Американци морају да разумеју - ма колико њихова рука била огромна, а наша мала, нешто мора да остане и у тој малој руци.

- Мислим да су сваки добри односи са САД добри за нас. 15-16 хиљада ради у америчким компанијама. Можемо још више да имамо инвестиција, али исто тако и руских и кинеских. Ако ме нешто брине, то није економија – следеће године биће 4 одсто раста, али ме само брине ситуација на Западном Балкану. Некад не знате шта да урадите, а само се питате где је ваша кривица. Некад ударају по Србији као по џаку, а џак не може да узврати. Па онда настају двоструки аршини. Криве нашег генерала Лазаревића ако би предавао на академији, а овамо ће да славе регионалне ратне злочинце! – поручио је председник Србије.

Вучић о случају Харадинај: Нема живих уста која би говорила о његовим злочинима

- Сви сведоци у случају Харадинај су убијени. Нема живих уста која би говорила о његовим злочинима. Ми имамо наше оптужнице против Харадинаја, које су прослеђене француском тужилаштву. Сведоци су чудом нестајали. Моје питање је - зашто нико није желео да прихавти наше доказе које смо пднели том суду као чист доказни материјал, кредибилан и поуздан – и то је питање за друге земље. Моја обавеза је да поштујем Србију и више ћу веровати нашем правосуђу, ружно би било да буде другачије! - рекао је Вучић у "Ћирилици".

Говорећи о односу према мањинама, Вучић је на питање Соње Бисерко рекао да је Србија много тога урадила.

- Мађари се, на пример, осећају као своји на свом у нашој земљи. Београд је космополитски град, данас то јесте за разлику од многих других градова који су ту особину изгубили - рекао је Вучић не прихватајући тезу да су сви на Балкану исти.

- Никад нисам наступао са шовинистичком реториком. Нисам одговарао на најтеже провокације. Кажите ми, ко би опет пружио руку након онаквог напада на мене у Сребреници?! -  поручио је Вучић.

Вучић је у наставку емисије говорио и о медијској ситуацији.

- Под чијим су утицајем Блиц и Курир? И то траје 4-5 година. А кад мали Лав Пајкић направи свој кратак говор, онда га називају погрдним именима, али нецу говорити о коме се ради - рекао је Вучић.

 Такође, Вучић је изјавио и да  условима политичке поларизације и постојања мултиполарног света не постоји никаква шанса да Косово добије столицу у УН, осим договора са Србијом у којем она мора да има нешто, а не да нема ништа и да буде понижена, каже председник Србије Александар Вучић.

- А што се тиче оних који мисле да је довољно да притиснете Србију и да кажете - ви морате да прихватите све, зато што је интерес јужног крила НАТО-а... Ја вам кажем да ме баш брига чији је то интерес. То није интерес Србије -  подвукао је Вучић.