Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАКО СЕ БОРИ ЗА СРБИЈУ Вучић размонтирао подвалу Вјосе Османи на седници СБ УН, цео свет чуо ИСТИНУ (ФОТО/ВИДЕО)

22.04.2024. 16:02
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Видео плус printscreen

Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН) расправља данас о новом, шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша (Антонио Guterres) о раду Мисије УН на Косову (УНМИК). Србију на седници представља председник Александар Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Танјуг Видео

Вучићева реплика: Нисам чуо бриге за седам рањених Срба

Вучић је представнику САД рекао да је акција против СРЈ била илегална, агресија против суверене и независне државе без било какве одлуке СБ УН.

"Чуо сам данас од бар осам представника бриге због "Бањске", али осим два представника СБ УН, нисам чуо бриге за седам рањених Срба у међувремену. Никога није занимала судбина младог Стојановића или Драгише Гаљка", казао је Вучић и истакао да сада слушамо бајке о кретању неких аутобуса, што је регуларна процедура која се дешава сваког дана у било којој земљи.

"Када је реч о изборном процесу, хтео сам да проследим амбасадору УК, јер овде се сви претварате да не знате шта се дешавало и зашто су Срби донели одлуку. Позвао ме је Макрон да разговарамо о изборима са 3,4 одсто излазности на северу Косова. Он је мени рекао "ти би требало само да кажеш да би требало да учествују српске заједнице на изборима, а ми ћемо да урадимо посао са Приштином". Ми смо ту петицију покренули и ти људи су сакупили више од 20 одсто укупног броја гласова, чак ни то није било довољно, онда су почели да се користе додавањем нових људи који не постоје на северу Косова и Метохије на бирачке спискове. Велики број њих су Албанци који никада нису живели на северу Косова и Метохије. Нико не може слободно да гласа, све је отворено. Хтео сам да вам кажем још једном да ће Србија да уради свој посао чак и у случају "Бањска" али никада нећемо чути ништа о протеривању Срба са Косова. И пре две године је било више од седам одсто Срба који живе на Косову, то показује њихове акције етничког чишћења. Увек ћемо се држати резолуција Савета безбедности УН и повеља УН", казао је Вучић.

Француска: Хитно потребан напредак ка нормализацији

Сматра да су споразуми постигнути у Бриселу и Охриду велики успех и захтева пуну имплементацију.

Француска ће, поручује, наставити да подржава посредовање ЕУ.

Напомиње да Београд и Приштина морају да испуне своје обавезе и поздравља конструктивне акције на обе стране.

Мора се, међутим, ићи даље, додаје амбасадор и указује да се формирање ЗСО од Приштине предуго очекује.

"Надамо се да ће бити постигнуг неповратан прогрес, у складу са аспирацијама Косова да постане члан Савета Европе", истакао је амбасадор.

Истакао је да избори на северу КиМ морају бити организовани што пре, уз учешће свих заједница.

Апелује на стране да пронађу решење у дијалогу, како би превазишли тензије које је створила одлука Приштине да укине употребу динара.

Кина подржава терориторијални интегритет Србије

Представник Кине позвао је Приштину да одустане од једностраних акција које изазивају тензије и конфронтацију. Такође, подсетио је да је важно формирати ЗСО и да се Кина нада да ће ЕУ задржати неутралност као медијатор.

"Кина подржава стране да нађу међусобно прихватљиво решење кроз дијалог у складу са Резолуцијом СБ 12 44, а српски суверенитет, независност и терориторијални интегритет морају бити у потпуности поштовани", казао је он.

Наратив "људска права изнад суверенитета" ефективно своде људска права на политичко оруђе како би се НАТО мешао у унутрашње ствари држава, што угрожава и суверенитет и обећану заштиту људских права, упозорио је он.

Он је подсетио да је Русија прошлог месеца иницирала расправу о ситуацији на КиМ 25 година после НАТО интервенције којом су, како је рекао, нападом на суверену земљу прекршене све међународне правне норме.

"Ако дозволимо да сила буде оруђе којом се дисциплинују далеко слабије земље то ће произвести несагледиве последице. Етничка питања морају се решавати дијалогом и договором, Кина остаје посвећена тим циљевима, и наставиће да подржава дијалог као једини начин решавање проблема", рекао је представник Кине.

САД: Забринути смо због застоја у нормализацији односа Београда и Приштине

Он је на седници Савета безбедности УН оценио да је с обзиром на, како је рекао, историју региона претходних година, направљен помак, али је навео да се пречесто дешавају "ескалаторне" акције Београда и Приштине, што "одлаже напредак".

Амерички дипломата није навео доказе за своје тврдње да постоје "ескалаторне акције" Београда, али је рекао да је Вашингтон забринут због одлуке Централне банке у Приштини да укине динар, која, према његовим речима, утиче на добробит и рањивост мањинских заједница и подрива пут ка нормализацији односа Београда и Приштине.

"Апелујемо на обе стране да предузму конкретне кораке кроз дијалог под окриљем ЕУ и да испуне обавезе, укључујући проналажење решења за валуту. Такође, очекујемо и напредак у успостављању Заједнице српских општина", поручио је Вуд.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Танјуг Видео

Вучић одговорио Вјоси Османи

Вучић је реаговао након изјаве Вјосе Османи која је говорила о силовањим Албанкама који су били у њеној делегацији.

Вучић је истакао да је њен говор деловао као нека врста "политичког театра", те закључио да ништа није речено о томе шта се догодило у последњих 6 месеци на Косову и Метохији.

- Довели сте људе који овде не припадају, ни дипломатском хору ни саветницима. Ово је нека врста политичког театра. Био сам у потпуности фокусиран на извештај који је дала Каролина Зијаде, а ово што смо до сад слушали, била је као да је неки судски процес за суђења Србима, ратни процес за нешто што се десило пре 25 година, ниједна реч није речена о извештају шта се догодило у претходних 6 месеци - рекао је Вучић.

Такође, као део одговора на оптужбе од стране Вјосе Османи, Вучић је показао фотографију силоване и убијене Српкиње на Косову и Метохији за време рата.

- Што нас нисте обавестили ко ће да буде члан сваке делегације? Да ли заиста верујете да није било силованих Српкиња на Косову, могу да вам покажем Марицу Минић из Бијелог Поља са Косова.

- Та жена је била силована неколико пута, а онда заклана. Али то није била тема нашег данашњег састанка, молим вас следећи пут нас барем обавестите, једног као оснивача УН, да ће неки грађани довести неке људе како би кривицу свалили на другу страну. И да вас питам једно питање, је л' сте чули да је Србија приказала неке иранске дронове у Србији, ја никада нисам видео никакав ирански дрон, то се није десило - рекао је Вучић.

- Овде смо да разговарамо о извештају и могућим последицама - нагласио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Видео плус printscreen

Обраћање Вучића

Председник Србије подсетио је да је 19. априла 2024. било тачно 11 година од Бриселског споразума.

- Један од потписника била је ЕУ. Иако су Срби испунили све тешке обавезе из тог споразума, Заједница српских општина није на видику.

Вучић је истакао да Срби имају 11 година неиспуњених обећања, свакодневних изговора и неистина и случајне или намерне неспособности ЕУ да ствари помери са мртве тачке, иако је она гарант тог споразума.

- Ових 11 година је 11 година неиспуњених обећања, свакодневних изговора и неистина - нагласио је Вучић.

- Дозволите ми да вас подсетим да је ова хитна седница одржана на захтев Републике Србије, да су привремене институције на тзв. Косову предвођене Аљбином Куртијем проузроковале тензије. Србија је Савету безбедности УН представила све што се догодило, правно насиље, физичко насиље и селективно таргетирање Срба на КиМ. Сви чланови СБ УН су проценили да су наши аргументи и поднете жалбе били у складу са чињеницама - рекао је.

- Овде се не поштују суверенитет и интегритет Србије на начин на који је предодређено.

- Запослени у институцијама који још увек тамо раде плаше се од неоснованог хапшења од стране режима Аљбина Куртија.

Председник је указао и на то да је Приштина укинула динар на Косову и Метохији, а што је кулминација продужене етнички мотивисане кампање против Срба и других неалбанаца.

- Потези приштинских власти погађају сваког подједнако, без обзира на узраст и пол и све у оквиру шовинистичке агенде усмерене ка крерању Велике Албаније - рекао је Вучић.

- Уместо да буде санкционисан, Куртијев режим је стално награђен. Срби на КиМ су мета, требало би да је ово јасно наглашено у извештају. Истовремено константна репресија, десило се 16 напада, пуцњава, застрашивања све мањег броја повратника.

Председник је подсетио и на упад РОСУ у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином потоку.

- Од 8. фебруара 2024 до данас одржано је пет разговора, једини опипљив исход ових напора било је излагање правих мотива Приштине. Главни преговарач и Куртијев партнер у прогону потврдили су да њихове намере да укину динар јесу намере да потпуно искорене српско становништво на Косову и Метохијии. Он је остао посвећен Великој Албанији и тој хегемонији. Уместо да буде санкционисан, Куртијев режим је стално награђиван.

- Истовремено траје константна репресија од стране Албанаца. Имамо 16 мотивисаних напада на Србе - напад у Грачаници, пуцњава и застрашивање српских повратника, континуирани притвори без оправдања. Насилно уклањање табли од стране полиције са називима имена на српском језику. Континуирани напади у оквиру кампање прогона Срба продубили су се, прогонитељи Срба су запленили велике количине медицинских средстава у Зубином Потоку и Косовској Митровици. УНМИК-у недостаје прецизности о догађајима из овог периода - рекао је Вучић.

- Моја је обавеза да понудим увид како бих вам омогућио обухватну слику - истакао је председник Србије Вучић наводећи бројне примере терора над српским народом на Косову и Метохији.

Вучић је подсетио и на илегалну експорпијацију српског земљишта за изградњу приштинских војних база, арбитрарна хапшења десетина утицајних Срба, стално присуство полицијских возила у мирним срединама, беспотребно пуцање, отимање имовине СПЦ, преоравање и уништавање српског гробља...

Указао је и на лицемерје оних који стално причају о Бањској, а ни реч не кажу о томе да је војник Вјосе Османи ранио српског дечака на Божић.

- Преоравање и уништавање српских гробља, онемогућавање исплата плата и пензија Србима на КиМ, средства за финансирање народних кухиња и других прихода, као и многи напади на српску децу, покушај убиства једанаестогодишњег дечака и његовог рођака, као и напад на православне објекте. Не можемо да набројимо колико је догађај у Бањској био у медијима, а ниједан мали проценат теза није искоришћен да се помене војник Вљосе Османи, који је на српски Божић пуцао на дечака. Понекад се питамо, да ли чињеница да је оптужен за мањи прекршај има то што су жртве Срби? - рекао је Александар Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Танјуг Видео

Подсетио је да је "Бањска" била последица свакодневног прогона Срба на Косову и Метохији и да је Србија јавно упозоравала да Срби трпе етнички мотивисане и систематски планиране нападе.

Вучић је подсетио на напад на Милоша и Стефана Стојановића.

- Уместо да буде санкционисан, приштински режим је и даље награђиван - казао је Вучић.

- Још један показатељ да је Аљбин Курти лагао јесте када је говорио о наводном увођењу тромесечних периода кад је реч о увођењу нове валуте, што се није десило, а стално бива награђен. А ово указује да никад нису говорили истину - нагласио је Вучић.

- Очекујемо од УНМИК-а да дају јасан и прецизан извештај о ситуацији на терену, и објективан - рекао је.

- Српска полиција, предвиђена чланом 9, замењена је Куртијевом која прети, хапси, и нико није предузео ништа да заустави тај терор - рекао је.

Подсетио је и на срамне изборе на северу Косова и Метохије.

- Нове албанске општинске власти су биле потврђене без било каквог политичког легитимитета и онда су дошли као окупатори праћени тешко наоружаним специјалцима - нагласио је Вучић.

Председник је указао на хапшење Срећка Софронијевића који је рањен на политичком протесту.

- Софронијевић је једва преживео пуцњаву, а да нико од приштинских специјалаца није кажњен. Он је човек који нема ни прекршај иза себе и све време приштинског терора је провео у својој кући - казао је Вучић.

- Не може бити помирења без ослобађања свих политичких затвореника - нагласио је.

Подсећа да Курти јавно одбија да примени Бриселски споразум, иако га је тзв. косовска скупштина усвојила са 2/3 већином.

- На терену имамо континуирано и несанкционисано прогањање Срба у формално мирнодопским условима - рекао је председник Србије.

Србија је посвећена дијалогу Београда и Приштине, додао је он. То што Приштина не примењује ниједан споразум доказ је да жели прогон Срба, објаснио је.

Вучић је истакао да је Београд испунио своје обавезе одавно.

- Срби су били изложени отвореном прогону годинама, а Приштина је одбила да испуни своје обавезе - нагласио је Вучић.

- Очигледно је да су нам хитно потребна решења која значе више Унмика, а не мање - рекао је он.

Председник Србије је подсетио на злочине који никад нису кажњени.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Танјуг Видео

Вучић открио зашто Курти није у Њујорку

Вучић је открио свима да Аљбин Курти није у Њујорку, већ је заузет подривањем регионалне стабилности јер он лично води кампању за изборе своје странке у суседној Северној Македонији.

- Замислите, најпопуларнији политичар у Македонији није Курти него председник Србије Вучић, који притом нема никакву кампању у Македонији. Извињавам се као председник Србије што наш држављанин поступа овако у међународној арени - рекао је Вучић.

- Желим да пренесем људима у Северној Македонији да мешање у њихова унутрашња питања није политика Србије, већ нашег неодговорног држављанина Аљбина Куртија - рекао је Вучић.

- Данас ћемо свакако имати прилику да слушамо бајке од оних који су наредили прогон Срба са КиМ. Као председник Србије у обавези сам да не користим еуфемизме са право стање ствари.

Вучић је нагласио да би чланством СЕ Курти био награђен политичком подршком за следеће "изборе" на КиМ.

- Морам да вас упозорим на опасност којој је изложен цео правни поредак, да се евентуално прогласи чланство Косова. Лако можемо да се нађемо у ситуацији да ће шовинистички режим да буде награђен. За стварање овог детаљно описаног система, режим Аљбина Куртија је награђен за вероватно чланство Савета Европе. Свет ћути зато што је развој демократије и мултикултуралног друштва замењен политиком консолидације Косова - рекао је и додао да би Курти добио још једну победу која се служи на тањиру.

- То би био коначни и фатални ударац Међународном праву. Ја сам готово сигуран да такви рушилачки планови неће бити спроведени - рекао је и додао да жели да апелује на земље које су подржаве чланство тзв. Косова у Савету Европе.

- Желео сам још једном да вас уверим да је Србија посвећена миру и правном поретку. Даћемо све од себе да одржимо мир и стабилност у региону и увек можете рачунати на озбиљност Србије по овом питању - закључио је Вучић.

UN
УН / Извор: Видео плус Printscreen

Каролине Зијаде представила редовни шестомесечни извештај о раду УНМИК-а

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представља специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде.

- Запазила бих да је ово моје друго обраћање ове године. Извештај покрива најновија дешавања од 19. септембра, до 15. марта. Одржала сам многе консултације, а један од кључних запажања јесте незадовољство нивоом напретка који је постигнут кроз политички дијалог и ефеката које то има - рекла је Каролине Зијаде.

- Током неколико месеци усмерени су велики напори да се реши спорно питање легитимитета самоуправа у четири општине које су углавном насељене само етничким Србима са КиМ.

- Сакупљен је довољан број потписа, да би започели опозив градоначелника који су претходно изабрани са мањим бројем гласача - рекла је и додала да су из избора произашле тензије.

Она је додала да ће наставити са подржавањем дијалога како би се дошло до решења путем консензуса.

- Ми ћемо наставити да подржавамо дијалог под окриљем ЕУ - додала је.

Ujedinjene nacije
Уједињене нације / Извор: РТС/Принтсцреен

Обрукана лажна држава у Њујорку

Испред места где седи председник Србије Александар Вучић пише Србија, док испред Вјосе Османи стоји табла на којој пише - Вјоса Османи.

SB UN
СБ УН / Извор: РТС/Принтсцреен

Вјоса Османи задржана на улазу

Почетак седнице је каснио јер је делегација Приштине задржана на улазу у зграду.

Како је појаснила председавајућа Фрејзор, реч је о правилима УН, те су поједини ученсици задржани на улазу.

Међу њима су се нашли представници Приштине, тачније Вјоса Османи.

Они су ушли у зграду пар минута након што су сви остали делегати и учесници.

Ово је само још један у низу доказа да тзв. Косово није признато као држава.

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представља специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде.

Седница је почела у 16.00 сати по средњоевропском времену, а седницу је отварила председавајућа Савету безбедности за април, Ванеша Фрејзир.

Приштину представља председница привремених институција Вјоса Османи.

Седница Савета безбедности УН о раду УНМИК-а, која је почела у 16 сати по централноевропском времену, одржава се у време појачане затегнутости између Београда и Приштине, чему доприносе спорења око употребе динара на Косову и око управљања већински српским општинама на северу Косова, као и процедура пријема Косова у Савет Европе.

Гутереш је у редовном извештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу Косова и Метохије остала крхка.

Уједно, он је указао да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Он је позвао на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутерес је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбедносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и "привођење починилаца правди без одлагања".

У октобру прошле године одржана је последња редовна седница Савета безбедности УН о раду Унмика, док је у фебруару ове године на захтев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна седница СБ УН.