Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГУБИТНИК! Представљамо: Сви порази Драгана Шолака

28.04.2023. 15:28
Пише:
Србија Данас
Dragan Šolak
Драган Шолак / Извор: Foto:YoutubePrintscreen/N1

Црна серија Јунајтед Групе и Шолака: астрономски дугови, велики минус у пословању, срозавање СББ, проваљена “руска веза”, дебакл у Европском парламенту, дебакл у Премијер лиги, срамотне медијске кампање, стални одласци најбољих новинара.

Серија несрећних случајева задесила је у последње време Драгана Шолака, и за све је искључиво сам крив!

Снимак страшне саобраћајне несреће на познатој црној тачки код Чачка: Нема седмице да неко не слети на овом делу пута (ВИДЕО)

Снимак страшне саобраћајне несреће на познатој црној тачки код Чачка: Нема седмице да неко не слети на овом делу пута (ВИДЕО)

УДАРНО: Вучић сазвао ванредну седницу Скупштине СНС

УДАРНО: Вучић сазвао ванредну седницу Скупштине СНС

ПРЕДСЕДНИК ДАНАС У КЛАДОВУ: Вучић на свечаном отварању тврђаве Фетислам - реконструкција почела пре три године

ПРЕДСЕДНИК ДАНАС У КЛАДОВУ: Вучић на свечаном отварању тврђаве Фетислам - реконструкција почела пре три године

Шолакове мегаломанске амбиције са прескупим куповинама великих оператера и медија у Грчкој, Бугарској и земљама бивше Југославије увалиле су његову Јунајтед Групу у астрономске дугове. Последњи подаци, и то једне од највећих светских банака ЈП Морган, говоре да је Јунајтед Група дужна најмање 5,4 милијарде евра, од чега је 1,5 милијарда са променљивом каматном стопом, што значи да се дуг стално повећава. А отплата мора да почне већ следеће године.

1. ДУГОВИ И ДЕФИЦИТ: Пословање Јунајтед Групе не стоји нимало боље. Према последњим доступним подацима, компаније које делују у саставу ове међународне хоботнице са централама у Холандији, Луксембургу и Швајцарској направиле су пословни минус од бар 75 милиона евра. Отплата дугова из профита, дакле, не долази у обзир, јер профит не постоји. Нити Шолак може да се додатно задужује! Аналитичари у бизнис медијима у Грчкој недавно су закључили да су "обвезнице Јунајтед групе пале на најнижи ниво, што указује да није у стању да измирује задужења". Дефицит у пословању Јунајтед Групе је повећан за најмање 25 одсто, објавили су најугледнији светски пословни медиј Блумберг и словеначки Финанс.

2. ПРЕМИЈЕР ЛИГА: Драган Шолак је крајем 2021. повукао још један потпуно сулуди потез - како би се инатио са компанијом Телеком Србија, одлучио је ни мање ни више него да купи фудбалски клуб Саутемптон, члана енглеске Премијер Лиге. Толико је био бесан зато што су утакмице енглеског фудбала са његовог Спортклуба прешле на канале ТВ Арена Спорт да је купио Саутемптон тако што је - опет позајмио велике паре! И дошла маца на вратанца. "Српски бизнисмен Драган Шолак мора до краја 2024. да врати зајам од 110 милиона фунти који је користио за куповину Саутемптона", објавио је угледни лондонски "Тајмс", а пренели сви популарни медији на Острву.

Шолаков клуб је последњи на табели и налази се пред испадањем из Премијер лиге. Ово је жесток удар на сујету Драгана Шолака, који по преузимању клуба није одлазио из свечане ложе на стадиону "светаца" и радо се сликао за британске медије. Али ово је и тежак пословни пораз: у случају одласка Саутемптона у нижи ранг такмичења, приходи и кредитна способност клуба ће бити драстично мањи, а тиме и шансе за отплату дугова. Смеши ли се Шолаку банкрот у Енглеској?

3. ГУБЉЕЊЕ КОРИСНИКА: Оператер СББ је дуги низ година био једна од ретких профитабилних компанија из састава Јунајтед Групе, а његови приходи су по правилу извлачени из Србије - силни милиони су отишли на рачуне офшор фирми широм света, делом за куповину мањих медија у бившој Југославији, а делом за лична бахаћења Драгана Шолака, куповину луксузних вила, приватних авиона и голф терена.

Међутим, СББ последњих година непрестано губи кориснике, који све више прелазе на Телеком, па тиме губи и приходе. Практично су остали без спортског програма, од атрактивнијих имају само кошарку, све остало што вреди држи Арена Спорт, продукција ТВ серија им је никаква (за разлику од Телекома), ТВ Н1 се мање гледа од конкуренције (опет на Телекому). Уз све то, квалитет интернета који нуде народу је неупоредиво слабији од оптичког интернета - погађате, који има Телеком.

4. МЕДИЈСКЕ КАМПАЊЕ: Није лако газди Шолаку! У најстрашнијем бесу због сталних пораза, пословног конкурента је прогласио за смртног непријатеља, против Телекома и генералног директора Владимира Лучића на телевизијама и порталима Н1 и Нова воде се  бесомучне кампање, свака пристојност је прекршена, сваки етички кодекс погажен.

Више од 4.000 негативних објава имали су “независни, професионални” медији из састава Јунајтед Групе против Телекома Србија претходних година, уз гласно ћутање новинарских удружења и такозваних медијских саморегулаторних тела. У последњих месец дана та кампања је достигла врхунац, па су на пример само за ускршње празнике емитована чак 33 прилога против Телекома на медијима које контролише Шолак!  

5. ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Јунајтед Група је упрегла све своје медије и купила најскупље лобисте из Лондона и Париза како би компанија Телеком Србија била што више и што негативније поменута у извештају Европског парламента о напретку Србије на путу ка ЕУ. Шта је био резултат: нови дебакл!

Гурали су Шолакови лобисти чак 12 амандмана против Телекома на извештај Владимира Билчика, усвојена су им једва два. Притом, ни један којим су хтели свог конкурента да без икаквог основа оптуже за протизаконите радње. А чак су сами постали предмет осуде парламента ЕУ! Због њихових агресивних нечасних притисака на посланике ЕП и Билчика, какви се не памте, ванредно је усвојен амандман у којем се осуђују неутемељ