Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Харадинај поново КРВОЛОЧНО ПРЕТИ! Позива на НОВИ РАТ због поделе Косова!

20.07.2018. 11:21
Пише:
Танјуг
Ramuš Haradinaj
Рамуш Харадинај / Извор: Профимедиа

Прижељкује ново крвопролиће

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај противи се идеји о, како наводи, размени територија са Београдом или подели Косова и поручује да за њега "подела значи рат", пренели су приштински медији. Како преноси приштински портал Kosovapress, Харадинај је то рекао реагујући на изаву америчког амбасадора Грега Делавија, који у синоћној изјави з КТВ није искључио могућност поделе Косова.

- Раздвајање је борба за мене, ја кажем то без оклевања и да је опасно да се сада говори о раздвајању - рекао је Харадинај на РТВ Дукађини, преноси Kosovapress.

Према његовим речима, "свако ко помиње поделу Косова изазваће трагедију на Балкану".

- Није добро спомињати поделу. Свако ко спомиње поделу, из било ког разлога, погрешно јер би то могло да доведе до трагедије на Балкану - навео је он.

У овим околностима, каже, нема поделе или размене територија.

- Нема размене, нема поделе територија, то је опасно у овим околностима - рекао је, између осталог, Харадинај, преноси приштински портал. Амерички амбасадор је на питање да ли је подела Косова опција, рекао да не жели да говори о елементима који би се могли наћи у коначном споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине.

Дачић и Јенча сагласни: УН уз Србију ка КОМПРОМИСНОМ решењу за Косово и очување мира!

Albanci
Албанци / Извор: Профимедиа/илустрација

На Београду и Приштини је да одлуче о евентуалној подели Косова, изјавио је амерички амбасадор у Приштини, Грег Делави, не искључујући могућност и поделе Косова, али о томе, каже, не жели да говори. Гостујући у емисији Рубиком КТВ-а, Делави је на питање о могућној подели Косова, рекао, за разлику од недавне изјаве да подела Косова није опција, сада одговара да не може да прича о нечему што би, како је рекао, могло бити део коначног споразума о нормализацији односа. Навео је да се америчка политика према Косову није мењала.

- Што се тиче америчке подршке Косову, нема никаквих промена. Наша посвећеност Косову је од двадесетих година била непромењена и нема никаквог знака да нова администрација планира било какву промену - рекао је Делави. На инсистирање да ли искљлучује могућност поделе Косова, амбасадор каже:

- Рекао сам да не желим да говорим о томе што може да буде део коначног споразума. Нећу да говорим о томе шта мислим како треба водити бриселски дијалог, нити шта би се десило ако би се променила форма дијалога. Ако говоримо о томе шта би требало да се деси овде то је да треба да постоји веће учешће косовских политичких представника у томе. Свако треба да буде укључен у разговор о свим питања.

БИА демантовала тврдње: Ухапшени на КиМ немају никакве везе са Агенцијом

Ramuš Haradinaj
Рамуш Харадинај / Извор: Профимедиа

Упитан да ли то значи да ће сваки споразум око којег се сагласе Београд и Приштина бити прихватљив за америчку администрацију, Делави је поновио да неће да одговори на то питање.

- Извињавам се. Ви сте врло креативни и ја када разговарам са неким поставим питање на неколико различитих начина, али опет то је исто питање и ја не желим да нервирам гледаоце - рекао је амерички дипломата.

На констатацију да се у политици САД ипак нешто променило, Делави каже да је ових дана фокусиран на подстицање приштинских политичара да покушају да буду заједно и да заједно на томе што су, како је рекао, циљеви тзв. Косова.

- Косовски политичари мора да буду заједно и да најпре утврде шта су им циљеви. Морају да се потруде да постигну консензус о тим циљевима и то су ствари на које се тренутно фокусирамо - рекао је Делави. "Косово" треба да сазна који су његови циљеви; морају се трудити да постигну консензус о тим циљевима и то су ствари за које се фокусирало за сада.

Ђурић УПОЗОРАВА: Ако се не постигне договор са Приштином, могући нови СУКОБИ!

Ма поновљено инсистирање да одговори на питање зар не би требало да постоје "црвене линије", амбасадор каже да нема много помоћи од приче о црвеним линијама, већ је указао да је се, како је рекао, тзв. Косово суочава са јединственим тренутком у историји, када одлучује о својој будућности и будућности за своју децу.

То, истакао је, значи да нервозу, напетост и неспоразуме у овом тренутку треба оставити по страни.

- Мислим да је важно да се фокус стави на то како да се направи боља будућност за све грађане Косова, и за грађане Србије и пронаћи начин да се доцје до нормализације односа на чему се ради већ дуго времена.

Амбасадор није коментарисао одлазак председника привремених косовских институција Хашима Тачија у Брисел, упркос противљењу опозиције, већ је само поручио свима онима који говоре о дијалогу Београда и приштине да "уђу у игру", учествују у дискусијама и покушају да схвате шта је то што "Косово" жели, као и како се то може постићи.

Дачића не чуди што САД наоружавају Албанце: "Стари су савезници, нећемо им то прећутати"

Упитан да ли постоји временски рок за окончање дијалога Београда и Приштине, Делави каже да не зна да ли постоји временски рок, али да зна да оваква прилика неће бити отворена заувек.

- У овом тренутку постоји енергија о дијалогу. Постоји енергија овде у Приштини, има снаге у Београду, има снаге у Бриселу и има снаге у Вашингтону. да Брисел има моћ у Вашингтону Тако да ако погледамо ка 2019., биће европски избори, нико не може да предвиди како ће они бити завршени, али знам да сада постоје људи, у Бриселу, у Вашингтону, који желе да договор буде постигнут. И зато мислим да ову прилику треба искористити - рекао је Делави.

Упитан да ли је то крај године, Делави истиче да се за преговоре никада не може рећи како ће се развијати и колико ће трајати. Немогуће тренутно предвидети колико ће дуго све трајати...