Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Хашки лекари замало да УБИЈУ Младића погрешним лековима

01.02.2018. 09:42
Пише:
Србија Данас/Новости
Ratko Mladić
Ратко Младић / Извор: Профимедиа

Одбрана генерала открила низ озбиљних пропуста у лечењу

Преживљени инфаркт, скоро свакодневни бол у грудима, шум на срцу, више оштећења мозга, прва фаза деменције и поремећај пажње - само су неке дијагнозе које су српски лекари утврдили приликом прегледа генерала Ратка Младића у притвору у Схевенингену, а које се не налазе на списку болести које су установили холандски лекари који га лече.

Закључак кардиохирурга Велибора Ристића и неуролога Горице Ђокић је да Младић због озбиљно нарушеног здравственог стања није био способан за суђење. Младићев адвокат Драган Дан Иветић каже да је то само мањи део Младићевих здравствених проблема које су открили српски лекари.

- Остало због прописа суда у Хагу не смемо да откривамо. Има још једна озбиљна болест коју нису утврдили притворски лекари, већ српски, али је од суда означена као тајна - каже Иветић.

Одбрана је на основу ових нових података и доказа у уторак у Хаг послала три поднеска. Затражили су да се генералу Младићу поништи првостепена пресуда јер није био способан за суђење. Одбрана тражи и да се Младић привремено пусти на болничко лечење у Србији на четири месеца и да се против притворских лекара поведе истрага због опструкција и лошег лечења.

Због велике количине лекова могао да умре

Иветић каже да су српски лекари утврдили да је кардиолошка слика чак много гора него што су чланови одбране на основу раније достављене документације мислили.

- Младић се ноћу буди због болова у грудима, а на то притворски лекари не реагују. Два пута је у децембру тражио да иде у болницу због великог бола у грудима, али су то игнорисали, а нама негирају да се уопште жалио. Жали се да не може да спава, а лекари кажу да је у реду. Не прима лекове које би требало, а прима погрешне или оне који не делују – каже Младићев бранилац.

Haški tribunal
Хашки трибунал / Извор: Профимедиа/илустрација

Иветић додаје да је утврђено да су Младићу на дан пресуде давали три врсте лека за избацивање воде у количини од које може да застане срце. Због тога му је било лоше и морао је да изађе из суднице. Притисак који је тад био 180 означили су као нормално стање.

Није регистрован ни шум на срцу

- Кад га је Ристић прегледао у притвору имао је притисак 204 са 95. Српски лекар је рекао да Младић има хипертензиону кризу и да мора одмах у болницу јер је то прединфарктно стање. Почела је расправа након чега су му прекинули посету и преглед. Младића су после тога оставили самог у ћелији да се смирује – каже Иветић.

Бранилац нам објашњава да је Ристић на слушалицама чуо шум у категорији између 3 и 4 на скали од шест. Ни тај шум тамошњи лекари нису никада евидентирали.

- Немогуће је да лекар не чује такав шум и не може шум одједном да се појави у тој јачини. То значи да дуже време постоји. Ристић је тражио да Младић хитно буде пребачен у болницу како би му се урадили сви тестови. До сада у Хагу му нису радили чак ни основне анализе срца - објашњава бранилац Иветић.

Ratko Mladić
Ратко Младић / Извор: Профимедиа

Бројна оштећења мозга настала у Хагу

Ни неуролошка слика није ништа боља.

- Неуролог Горица Ђокић урадила му је више тестова и закључила да има деменцију и благи поремећај когнитивне функције. Опада му пажња и концентрација, меша временске периоде и заборавља речи. То значи да не може да прати суђење. Та деменција је настајала у последњих пет до седам година. Имао је деменцију све веме док је трајало суђење, а лекари у притвору је нису установили - каже Иветић.

Бранилац каже да су српски лекари на снимцима видели много оштећења мозга која нису била видљива 2013. године. Младићева одбрана тврди да је он имао неколико можданих удара које у Хагу не признају. Прихватају само два из ранијег периода.

Неуролошке тестове раде преко преводиоца

- Мозак му не ради у пуном капацитету и мишљење докторке Ђокић је да Младић мора да се лечи у болници. Чињеница је да он не може значајно да учествује у припреми одбране. Неуролошки тестови које тамо раде су на енглеском и раде их са преводиоцем, што је бесмислено, јер морају бити на српском да би се уочили недостаци - каже Иветић.

Генералов син Дарко Младић каже нам да је сада откривен мотив зашто српским лекарима није дозвољено да га прегледају пре пресуде.

- Тада би се открило да није способан за суђење. То значи да су све време то знали али су му ипак судили - закључује Младић.

Лекари из Србије имали су одобрење да Младића прегледају два дана али оба пута су прекинути прегледи доктора Велибора Ристића. Првог дана јер је инсистирао да уради ЕКГ, а другог дана због инсистирања да се Младић пребаци у болницу због превисоког притиска.

Украли дозволу за коришћење ЕКГ-а

Младићев бранилац Бранко Лукић каже за "Новости" да је пре посете српских лекара договорено да им се дозволи коришћење комплетне опреме у притворској амбуланти.

- Међутим, доктор Фалке забранио је да се користи амбуланта, па је преглед одржан у соби са неколико столица и фотељом. Док су Ристић и Ђокић прегледали Младића, Фалке је са стола из документације узео судско одобрење за коришћење ЕКГ-а и однео га. Притворски службеник им после није дозволио да ураде ЕКГ јер немају тај папир. Иако је Ристић био поприлично упоран, пошто се Младић жалио на бол и био је идеалан тренутак да се уради ЕКГ код таквог пацијента, није му дато - каже Лукић.