Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Хистерија у БиХ не јењава: Вучић оголио неспособност политичара, а народу улио наду за спас!

04.03.2021. 20:35
Пише:
Србија Данас/СрпскаИнфо
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Instagram/Printscreen/buducnostsrbijeav/Youtube/N1

Стара народна изрека "поклону се у зубе не гледа" не важи у Босни и Херцеговини, бар ако је судити по хистерији бројних бошњачких политичара и аналитичара који су дочекали на нож донацију вакцина, које је председник Србије Александар Вучић лично донео у ФБиХ.

С обзиром на то да се цели свет бори са пандемијом, те да се набавка вакцина претворила у маратонску трку у којој је БиХ извукла дебљи крај јер не само што још није почела масовна имунизација становништва, већ је непознато када ће вакцине из Ковакс система, које су уредно платили, уопште стићи свака помоћ је и више него добродошла, пише Српскаинфо.

Уместо речи захвалности јер се бар неко сетио БиХ и одлучио донирати вакцине, бројни бошњачки политичари су тај гест протумачили као "понижење" за ову државу, посебно јер је помоћ стигла из Србије.

Осим министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић, којој је засметало што је Вучић донирао "АстраЗенека" вакцине, које је развила шведско-британска компанија АстраЗенеца с Универзитетом Оксфорд, а која се производи у Индији, реаговали су и неки други политичари.

ОДЈЕЦИ МУДРЕ ВУЧИЋЕВЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Регион је почео да се вакцинише, а главно чвориште за сарадњу је СРБИЈА

ОДЈЕЦИ МУДРЕ ВУЧИЋЕВЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Регион је почео да се вакцинише, а главно чвориште за сарадњу је СРБИЈА

БОЈАНА МАЉЕВИЋ ПОХВАЛИЛА ВУЧИЋЕВ ПОТЕЗ "Урадио је оно што нико у региону није и то се мора рећи”

БОЈАНА МАЉЕВИЋ ПОХВАЛИЛА ВУЧИЋЕВ ПОТЕЗ "Урадио је оно што нико у региону није и то се мора рећи”

ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: Главна тема борба против организованог криминала

ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: Главна тема борба против организованог криминала

– Реч је о врло доступној вакцини која се углавном користи у сиромашним државама, као што је Доминиканска Република, а која нема дозволе за кориштење у ЕУ. Овде се ради о једној потреби за афирмацијом па и доминацијом Србије у региону, па и о томе да се диже популарност Србије – рекла је Турковићева.

Сличне изјаве су дали и још неки бошњачки политичари, па је тако председник Народа и правде Елмедин Конаковић помоћ назвао понижењем за БиХ.

– Одбије помоћ БиХ за болницу у Новом Пазару у износу од 50.000 евра и назове то увредом. Након седам месеци донесе вакцине, оквирно приближне вредности и построји цело Предсједништво БиХ да га на аеродрому дочека и усхићено му аплаудира, а он каже да морамо једни друге помагати у невољи. Наши лидери немају понос, немају част, немају кичму. Данас су нас истински понизили – рекао је Конаковић.

И док су бројни бошњачки политичари помоћ Србије дочекали на нож, српски политичари су је поздравили те упитали Турковићеву и остале критичаре шта су они учинили да БиХ добије вакцине и зашто нису набавили бар те "индијске, ако су већ тако јефтине и лако доступне".

Bisera Turković
Бисера Турковић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ Н1

Да ли је појединим бошњачким политичарима и аналитичарима заиста засметало то што је помоћ стигла из Србије или је реч о фрустрацији, односно љубомори што је суседна држава успела да набави толико вакцина да могу да деле около, док БиХ не само што није набавила, већ јој нико и не нуди помоћ? И да ли би исту рекацију прекјуче могли чути од појединих бошњачких политичара да је идентичну донацију БиХ уручила Аустрија, Немачка или нека друга земља ЕУ?

Члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски сматра да иза критика на донацију из Србије вероватно стоје различити мотиви.

– Сигурно је помешан и тај некакав осећај неспособности, али и горчине због неуспеха БиХ да сама разреши свој проблем те врсте. БиХ није једина земља на свету која је у таквој ситуацији. Наравно да је штета што БиХ не може преко редовних механизама везаних и за Светску здавствену организацију, али и ЕУ, сама да дође до вакцина, али опет то није разлог да се помоћ из било које државе политизује – става је Ситарски.

Он истиче да је погрешно политизовати донације вакцина и узајамну међудржавну помоћ без обзира да ли то чини онај који донира или онај ко прима ту помоћ.

Ситарски подсећа да се веома често сумњиче Кина, Русија, па и ЕУ и њене чланице да помажу или испоручују одређеним земљама вакцине да би остварили политички утицај у њима. Тако нешто за Ситарског није прихватљиво јер је, како истиче, помоћ помоћ без обзира од кога долази. Он додаје да БиХ у оваквим моментима треба занемарити нерешена политичка питања која има са Србијом.

– Требало би хуманитарна питања и међудржавну солидарност потпуно одвојити од политичке. Исто тако би требали да се размисле сви органи ове земље зашто нису били довољно ефикасни у самосталном проналажењу вакцина преко неких редовних механизама. То може бити једно сведочанство о смањеном капацитету и функционалности наших државних органа. Не треба с тим лицитирати него то треба да буде учитељ и да се из свега извуче нека поука јер се бојим да корона није последњи такав изазов стратешке врсте са којима ће се БиХ и цели свет суочити – истиче Ситарски.

Социолог Ведран Француз подсећа да је однос БиХ и Србије комплексан већ три деценије, а томе највише доприносе одређени представници бошњачке политичке сцене. Најчешћи разлог томе јесу, како истиче он, специјалне паралелне везе Српске и Србије, као и одређена подршка власти Србије властима Српске и готово хармоничан однос по питању важних српских националних питања у регији.

– Свакако да Вучић, као регионални лидер, данас изазива нелагоду код оних који се нису успели наметнути као лидери. Прекјучерашне реакције су добрим делом изазване фрустрацијом и сујетом због својих неспособности да грађанима, превенствено Федерације БиХ, обезбеде неопходне вакцине – каже Француз.

Додаје да је лавина одређених коментара на друштвеним мрежама подстакнута управо тим политичарима који су са својим изјавама желели скренути пажњу са свог "бетерлука" (седи, лези, узми, понови).

– Скретањем пажње са хуманог чина и потеза Вучића и истог представити у негативном светлу је ништа него скидање одговорности са себе. Колико су те негативне реакције биле апсурдне довољно говори чињеница да су многи грађани из Федерације БиХ осудили те који су се побунили против вакцина из Србије – каже Француз.

Пораз домаћих политичара

И друштвене мреже су у уторак биле преплављене бројним коментарима на донацију Србије. Многи су Вучићев гест прокоментарисали као пораз домаћих политичара, посебно оних у Федерацији БиХ чије институције нису самостално набавиле нити једну вакцину за грађане. Низ јавних личности из ФБиХ је у коментарима на друштвеним мрежама истакао како је Вучић својим гестом потврдио своју "лидерску супериорност и сналажљивост у Ковид кризи, док су домаћи политичари показали своју инфериорност и овисност о другима".

– Вучићеве вакцине су најбољи доказ атрофије нашег система – један је од коментара на друштвеним мрежама.