Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХИТНО ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА: Познато када ће председник обавестити нацију о ВАЖНИМ одлукама

28.09.2022. 11:44
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да очекује да ће се председник Србије Александар Вучић обратити нацији највероватније 8. октобра.

Обраћање ће уследити након важних сусрета у предстојећем периоду, као и да ће говорити о будућем политичком курсу Србије и формирању нове Владе.

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СКЗ: Председник објавио нове планове за помагање институцији (ФОТО)

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СКЗ: Председник објавио нове планове за помагање институцији (ФОТО)

"ОДНОСИ СРБИЈЕ И ЈАПАНА ТРАДИЦИОНАЛНО ДОБРИ И ПРИЈАТЕЉСКИ" Ана Брнабић се састала са јапанским премијером Кишидом (ФОТО)

"ОДНОСИ СРБИЈЕ И ЈАПАНА ТРАДИЦИОНАЛНО ДОБРИ И ПРИЈАТЕЉСКИ" Ана Брнабић се састала са јапанским премијером Кишидом (ФОТО)

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СКЗ: Председник објавио нове планове за помагање институцији (ФОТО)

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СКЗ: Председник објавио нове планове за помагање институцији (ФОТО)

Селаковић је, гостујући на Телевизији "Хепи", рекао да ће председник Вучић 1. октобра бити у Бугарској на састанку са бугарским председником Руменом Радевим, да ће се састати са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, као и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

- Већ 3. октобра председник Вучић треба да се састане у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном и канцеларом Аустрије Карлом Нехамером. После тога, 5. октобра имаћемо покушај тзв. Косова да отпочну процедуру пријема за чланство у Савету Европе, против чега се грчевито боримо - рекао је Селаковић и навео да ће Вучић 6. октобра присуствовати првом самиту Европске политичке заједнице у Прагу.

Шеф српске дипломатије је навео да не сумња да ће на самиту у Прагу Србији бити упућени притисци и поруке да промени своју спољну политику и позицију, иако не могу да нам одговоре на питање које је поставио председник Вучић, а које се односи на то зашто вреди више територијални интегритет Украјине од територијалног интегритета Србије.

Nikola-Selaković
Никола-Селаковић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

По повратку из Прага, како је рекао министар Селаковић, председник Вучић ће бити на отварању нове фабрике МТУ, немачке компаније која се бави поправком мотора на Ербасовим авионима, а реч је о инвестицији вредној 107 милиона евра.

- Очекујем највероватније да ће се већ 8. октобра Вучић обратити нацији и да ће говорити и о политичкој ситуацији - рекао је Селаковић.

На питање о потписивању Плана консултација министарстава спољних послова Србије и Русије, Селаковић је навео да је реч о двогодишњем плану консултација и о папиру који нема правну важност, као и да је реч о нечему што потписујемо са много држава у свету.

Према његовим речима, то је нека врста распореда састанака на тему билатералних односа и мултилатералне сарадње, што је важно јер је Русија чланица Савета безбедности УН и брани интересе Србије када је реч о Косову и Метохији.

- Није реч ни о каквој политичкој завери, злој намери, штавише реч је о ономе да је ово чист покушај дисциплиновања Србије, коришћења неког довољног разлога да се Србија нападне и да се нападне наша спољнополитичка позиција која је принципијелна и изазовна за друге. Имамо разлог што водимо такву политику, разлог лежи у прошлости и политичким чињеницима које се тичу наше специфичне позиције по питању Косова и Метохије, на првом месту - рекао је шеф српске дипломатије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Реутерс

Како је нагласио, говор председника Вучића на 77. заседању Генералне скупштине није ништа друго него сублимирана његова политика и политика Србије, која је врло јасна, разумна и поткрепљена чврстим аргументима.

- Србија није мењала свој принципијелни став. Нисмо уводили санкције јер и ту имамо свој рационалан приступ. Када је реч о поштовању принципа неповредивости граница, а ту је и питање Украјине, ту је наш став јасан и нема дилеме и тај став се не мења. Ако би Србија мењала такав став, Србија би пуцала себи у ноге, пљунула себи у лице, како онда да одбраните позицију опстанка КиМ у Србијиј Онда бисмо пљунули на Резолуцију 1244 која је наш најчвршћи ослонац у борби за КиМ - нагласио је министар Селаковић.

Упитан о еветуалним покушајима да се Русија избаци из Савета безбедности УН, министар Селаковић је навео да то што немали број представника држава говори о томе, значи да неко ту идеју има у глави.

- За нас је од суштинске важности останак Русије у Савету безбедности УН - рекао је Селаковић и навео да би евентуално искључивање Русије за нас била катастрофа и да се нада, верује и жели да до тога не дође.