Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ХРИСТОС ВАСКРСЕ: Сви хришћани данас славе најрадоснији празник!

16.04.2017. 07:51
Uskršnja jaja
Ускршња јаја / Извор: Профимедиа

У Србији обележавање Васкрса почело је поноћним литургијама којима се завршавају дани жалости и почиње празник Васкрсења.

Хришћани широм света данас обележавају највећи хиршћански празник - Васкрс. У Србији обележавање Васкрса почело је поноћним литургијама којима се завршавају дани жалости и почиње празник Васкрсења.

ОВЕ ОБИЧАЈЕ ОБАВЕЗНО ИСПОШТУЈТЕ! Ево шта ПРВО треба да урадите на васкршње јутро!

БОЖЈЕ ЧУДО ЗАСИЈАЛО У ЈЕРУСАЛИМУ: Најежићете се од призора из Цркве Христовог Гроба (ВИДЕО/ФОТО)

Uskršnja jaja
Ускршња јаја / Извор: Србија Данас

Патријарх српски Иринеј пожелео је у посланици да са овим празником васкрсне и Србија, и васцели српски род и од Бога пожелео да људи који воде и чувају државу буду надахнути духом Васкрсења и духом вере у победу добра над злом. Живимо у времену када се зло покушава прогласити добром, а добро злом, а грех нечим модерним и прихватљивим, поручио је патријарх у Васкршној посланици и указао да се омладини уместо примера врлине и честитости нуде идоли и антихероји, непослушност родитељима и одбацивање сваког ауторитета.

ВАПАЈ КОСОВСКИХ СРБА ПОВРАТНИКА: Албанци нам порушили куће, трешња процветала, али ко ће да је једе...

Патријарх је, такође, указао на велику одговорност Цркве, али и свих просветних институција, јер, како је рекао, треба помоћи омладини да пронађе пут аутентичног живота и васкрсења. Поручио је да са тугом и болом у срцу морамо рећи да данашњи свет не иде путем васкрсења већ више путем смрти и безнађа.

Patrijarh Irinej
Патријарх Иринеј / Извор: Профимедиа

Ове године сви хришћани истог дана обележавају Васкрс, а београдски надбискуп Станислав Хочевар поручио да је тај празник једина снага која може да обнови заједницу, сједини народе, човечанство усмери, свима да смисао, радост и наду. Он је рекао да данас живимо брзим начином живота и да око нас ођекује толико различитих гласова, позива, музике и гласних звукова, од којих тешко можемо да будемо у стању да се саберемо и ослушкујемо нежни глас своје душе и своје савести.

Хочевар је у Васкршњој посланици казао да нападна моћ толиких реклама још више усмерава једносмерним путем, а непрестани подстицаји са свих страна - да уживамо у најбољој храни, најбољем пићу, најбољем одмору, најлепшем путовању, додатно нас приземљују.

Stanislav Hočevar
Станислав Хочевар / Извор: Танјуг


 

"Како и не би, кад око себе имамо толико различитих понуда - лекара, психолога, психијатара, терапија, фабрика лепоте, фитенса...Сви ти небројени процеси чине нас самодовољнима, безвољнима и често без идентитета", рекао је Хочевар. Васкрс је један од највећих хришћанских празника, којим се прославља Исусов повратак у живот - васкрсење. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти, односно прве недеље после Великог петка.

Ову једну ствар НИПОШТО не смете да урадите са чуваркућом од прошле године

Верници се тог дана поздрављају речима "Христос воскресе", а отпоздрављају са "Ваистину воскресе". Најважнији хришћански празник спада у ред "покретних" светковина, а то значи да се не прославља увек истог датума, већ је само исти дан - недеља.  Свештеник Радомир Поповић каже да је Васкрс највећи хиршћански празник и сама срж хришћанске вере и објашњава: "Ако хоћемо са две речи да кажемо шта је суштина хришћанства, ми кажемо Христос васкресе". 

Васкрс свечано се прославља и на Косову и Метохији

Васкрсење Христово свечано се прославља на Косову и Метохији литургијама у Грачаници, Високим Дечанима, храму Св. Димитрија у Косовској Митровици и другим манастирима Епархије рашко-призренске. Свечаном поноћном литијом око храма Св. Димитрија, празничним песмама и црквеним звонима у Косовској Митровици обележен је почетак празновања Васкрсења Христовог.

Uskrs
Ускрс / Извор: Профимедиа

У непосредној близини храма Св. Димитрија могу се видети и припадници Косовске полиције. Литургију у манастиру Грачаница служио је Епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством епархије и сестринством манастира.

На Косову је у петак вече полиција почела да примењује посебан оперативни план због могућих терористичких напада. Повећали су мере безбедности, што је подразумевало и више полицајаца у близини манастира.

Срби прослављају Васкрс и у Аустрији

У свим храмовима Српске православне цркве широм Аустрије, уз присуство значајног броја верника, данас се прославља најрадоснији хришћански празник  - Васкрс. Служењу прве поноћне празничне Свете Литургије у суботу увече присуствовало је више стотина верника  у сва три храма српске православне цркве у Бечу.

Ове године био је мањи број верника у црквама у Бечу пошто је велики број Срба отпутовао за ускршње празнике у домовину, пошто се "поклопио" православни и католички Ускрс. У поноћ између суботе и недеље у  храмовима "Светог Саве", "Успенија пресвете Богородице" и "Васкресења Христова" у Бечу  верници су присуствовали бдењу и  пратили традиционални опход око цркве.

Слављење Васкрса почиње јутарњом Васкршњом литургијом, коју ће у Храму "Успенија пресвете Богодорице" служити епископ аустријско-швајцарски Андреј. Након служења Васкршње литургије подиће се верницима васкршња јаја, а прослављање Васкрса биће настављено традиционалним међусобним куцањем офарбаним васкршњим јајима  поздрављањем "Христос Воскресе - Ваистину Воскресе" и  празничним трпезама у кругу породице.