Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ХРВАТИ ДАЛИ ОБЈАШЊЕЊЕ: Срби враћају војни рок, само из једног разлога

30.01.2017. 17:16
Пише:
Телеграф
Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Профимедиа

Служио би се три недеље или највише месец дана, и то само у летњем периоду

Одлука о поновном увођењу обавезног војног рока у Хрватској практично је већ донета и само треба проћи потребну процедуру како би се почело с њеном применом, а то ће потрајати неко време.Још увек постоји више варијанти и идеја како нови обавезни војни рок да се осмисли, колико ће трајати, где ће се обуке спроводити, које инструкторе треба ангажовати и колико ће то све укупно коштати.

Служење војног рока укинуто је 2008. године и отада Хрвати имају само добровољно служење које траје 14 недеља и обавља се на полигонима Слуњ и Гашинци.

СКАНДАЛОЗАН ГРАФИТ ОСВАНУО У ХРВАТСКОЈ: Српска деца, дошла ватат зеца, убиј децу...

Кад је таква одлука пре девет година донета, услови су били сасвим другачији. Свет још није био закорачио у терористичку кризу, осим уобичајених кризних жаришта у свету готово и није било ратних сукоба.А с друге стране, пише Слободна Далмација, хрватски младићи масовно су избегавали одлазак на тромесечно служење редовног војног рока сматрајући то – често и с правом – губитком времена јер би највећи део рока у касарнама провели бесциљно, све потребно научили би врло брзо већ за неколико недеља.

Стога су у великом броју бирали цивилно служење војног рока. Осим тога, превладао је став како им војна обука и не треба јер имају НАТО, па је класични војни рок убрзо и стварно постао непотребан.

ХРВАТСКА ВРАЋА ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК: Како ће Србија реаговати?

Vojska Srbije, vojnici
Војска Србије, војници / Извор: Србија Данас

Међутим, ствари су се драстично промениле.

Доналд Трамп је првим изјавама окрњио стабилност НАТО-а, па није више мудро ослонити се на себе и своје савезнике.

На неопходност поновног “одласка у војску” упућивала је све компликованија сигурносна ситуација у Европи. Мигрантска криза, али и терористичке претње, показали су како све државе морају подићи спремност на обрану.

ПОНОВО ОБАВЕЗАН ВОЈНИ РОК У СРБИЈИ? За седам дана позвано 1.200 пунолетних Срба да кажу свој ОДГОВОР

– Осим тога, у свету се, али и у нашем суседству све озбиљније почело звецкати оружјем, па и махати борбеним заставама. Из Србије чак стижу и отворене претње, премијер Вучић шаље изасланике који без пардона, усред Загреба, прете ратом – пише овај лист, упућујући на то да ни у БиХ није боља ситуација те да је цео Балкан нестабилан, због чега се свугде разматрају опције поновног увођења обавезног војног рока.

Вежбе (само)помоћи

У Хрватској су тренуно у току завршне анализе у Министарству обране, али ништа још није званично. У сваком случају, највише изгледа за усвајање има план по ком би се војни рок служио три недеље или највише месец дана, и то у летњем периоду (како би обука мање коштала), од задње трећине јула па до августа, у две туре.

ПРОДУЖУЈЕ СЕ ВОЈНИ РОК У СРБИЈИ? Добровољци ће у униформи остати три месеца дуже

Војни рок би био обвезан за све младиће, а девојке би ишле ако то желе. Дакле, чим заврше средњу школу, пријављују се на факултет и упишу га. Мирни су све до октобра, и у том међупериоду могу да иду у војску.

Hrvatska vojska
Хрватска војска / Извор: Профимедиа

У том раздобљу ће се 21 или 28 дана организовати обука током које ће се млади упознавати с оружјем, вежбати пуцање, свладати прву помоћ, научити да ископају ров или да се склоне од експлозије и савладају сличне практичне вештине.

У Министарству обране предвиђају један сасвим модеран приступ тој војној обуци, без испирања мозгова или бесмислених маршева. Савладале би се технике које људима могу помоћи у преживљавању, ако им затреба, а тиме ће помоћи и другима, па и обрамбеној способности државе.

Наиме, током те обуке радила би се и селекција међу младим војницима (и војникињама), уочавали би се потенцијални кандидати за будуће професионалце, па би се њима понудио стални посао у Хрватској војсци, уз даље школовање.

ВОЈНИ РОК У СРБИЈИ: Нови систем од децембра, ево КОЛИКО ће трајати служење!

Војска би се служила у постојећим војним објектима, у тренутно празним државним зградама којих има много. Будући да је реч о врућима летним месецима, неће се трошити на грејање, а ни опрема и одећа војника неће бити захтевна. У сваком случају, биће знатно јефтинија од зимске варијанте.

Министарство и Главни стожер Оружаних снага тренутно анализирају могућности и дају предлог садржаја обуке након чега ће се проценити хоће ли се ићи у такве промене. А да све неће остати на предлогу потврђује и чврст став председнице Колинде Грабар-Китаровић која инсистира на враћању служења обвезног војног рока, пише Слободна далмација.