Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХРВАТСКИ ПРЕДСЕДНИК "ИЗГУБИО КОМПАС" Због љубоморе према Србији и Вучићу најбруталније вређао нашу земљу

09.05.2021. 22:53
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Vulić i Zoran Milanović
Александар Вулић и Зоран Милановић / Извор: Профимедиа/илустрација

Хрватски председник испрозивао нашу државу тврдећи да смо неуспешни и да истински не желимо у ЕУ. Сручњаци пак оцењују да Хрвате боли то што смо их у много чему престигли

Хрватски председник Зоран Милановић не престаје са провокацијама и нападима на Србију и председника Александра Вучића. Након што је Хрватска најавила подизање војног кампа на Косову, Милановић сада тврди да је Србија неуспешна земља, која намерно не улаже довољно труда да уђе у Европску унију, јер би тада "садашња власт морала да тражи другу домовину". Саговорници оцењују да су Милановићеве изјаве неутемељене, те да нису ни вредне озбиљног коментара.

ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ: "На Ђиласовом порталу, Милановић дрско лаже!"

ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ: "На Ђиласовом порталу, Милановић дрско лаже!"

СВЕЧАНОШЋУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ Вучић одрецитовао "Крваву бајку" па поручио: Сваком будућем Хитлеру Београд ће рећи НЕ

СВЕЧАНОШЋУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ Вучић одрецитовао "Крваву бајку" па поручио: Сваком будућем Хитлеру Београд ће рећи НЕ

ХАНДКЕ ЕМОТИВНО: Кад помислим на Србију, увек се сетим иконе Белог Анђела и буде ми драго у срцу

ХАНДКЕ ЕМОТИВНО: Кад помислим на Србију, увек се сетим иконе Белог Анђела и буде ми драго у срцу

Тешке речи

Све је почело у суботу по подне, када је Милановић као из топа испалио арсенал увреда на рачун наше земље и државног врха.

- Ја сам председник републике, који је изабран на исти начин као и он (Вучић), али моја овлашћења су тачно толика колика треба да буду, а он је господар државе, једне државе која није успешна, која не зна шта би са собом, која не зна да ли би у ЕУ. Не би, јер они све раде да не уђу у ЕУ, а као преговарају. То је напросто залуђивање. Једна врста стоун волинга - рекао је Милановић и додао:

- Ми смо члан ЕУ, они нису. И ако желе да уђу, морамо да разговарамо. Нама није падало на памет да се тако безобразно и дрско опходимо с државама, са Словенијом, која је мања од Хрватске, али је била члан ЕУ. Хрватска не жели да тај положај користи за уцењивање, али имам утисак да на другој страни уопште не постоји стварна амбиција да Србија за 15 година уђе у ЕУ. То је можда зато што би сви који сад владају Србијом морали да траже домовину негде другде.

Zoran Milanović
Зоран Милановић / Извор: Профимедиа

Замерке као одликовање

Милорад Пуповац, заступник у хрватском Сабору из редова Самосталне демократске српске странке (SDSS), која је део тамошње владајуће већине, оцењује да изјава Милановића да Србија нема интересе да уђе у ЕУ не одговара стварности.

- Србија је на путу према ЕУ, с тим што ЕУ, нажалост, нема више отворена врата као некада за процес проширења, а додатно стање на подручју југоистока Европе је такво да ЕУ није улагала довољно велике напоре да се нека од отворених питања реше, те да се земљама које приступају озбиљно помогне. Но, сада видимо да постоје назнаке да се то промени и да се земље подрже у процесу приступања, пре свега по питању изградње инфраструктуре, јачању економија и политичком дијалогу између земаља у регији. То је стварно стање и то су стварне тежње, а све друго не сматрам вредним коментара - каже Пуповац.

Потпредседник СНС Миленко Јованов поручује да ни Милановић, ни остали хрватски политичари не могу Вучићу да опросте што је Србија и војно и економски успешна, што је у неким областима не само сустигла него и престигла Хрватску:

- Отуда њихова оптерећеност Вучићем и овакве изјаве, а с друге стране, за њих је прихватљива само Србија која пузи, као и политичари из Србије који су се за све и свашта извињавали, који су сањали светионик на Јадрану и којима је више стало до Северининог аутограма него до интереса Србије. Са Вучићем могу да забораве на то, а све што му замерају, Вучић може да носи као одликовање, јер то најбоље говори да за Србију и српски народ ради одличан посао.

aleksandar-vulin
александар-вулин / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Александар Вулин

Ако се у ЕУ иде преко Хрватске, онда ништа

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изјавио је да Загреб подржава европски пут Србије, али је истовремено упозорио и да тај пут "иде и преко Хрватске". На то министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин одговара - ако је услов да Србија постане члан ЕУ да нашим ћутањем и понижавањем лечимо хрватске комплексе, онда боље да не будемо никада члан ЕУ. - Ако пут у ЕУ води преко Хрватске и њених услова, боље да и не путујемо - каже Вулин.

Анкица Мамић

Грубо и атипично

Хрватски стручњак за комуникације Анкица Мамић напомиње да су обојицу председника, и српског и хрватског, једнако на изборима бирали грађани, те су и један и други легитимно изабрани:

- А што се његових изјава тиче, наш председник је познат по свом особитом комуникацијском стилу. Он је и у кампању ушао под слоганом "Председник с карактером", те тако и управља и влада, као особа која нема никакве задршке у својим мишљењима, што некад свакако изгледа грубо и атипично. Он тако комуницира и са нашим премијером.