Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХРВАТСКО ЛУДИЛО НЕ ПРЕСТАЈЕ: Вучић и Порфирије раде по налогу Путина, СПЦ је параполитичка институција

06.10.2021. 08:35
Пише:
Србија Danas/Kurir.rs
Vučić i Porfirije
Вучић и Порфирије / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

У листу Слободна Далмација појавила се колумна у којој се тврди да "руски свет" и "српски свет" имају идентичне методе и да се врши удар на свештенике који нису по мери Москве

Након низа суманутих потеза и изјава уследио је нови напад - овога пута дословно тврде да председник Србије Александар Вучић и патријарх СПЦ Порфирије раде по налогу руског председника Владимира Путина, те да је инструкције за њихово делање у Москви недавно добио владика бачки Иринеј Буловић.

Наиме, како се тврди у колумни Ивице Шоле у Слободној Далмацији, Путин не одустаје од заговарања "руског света" и претња су му сви који су против Москве и Руске православне цркве, односно све вође других цркава, с посебним акцентом на цариградског патријарха Вартоломеја и Украјинску православну цркву. Помиње се и недавни скуп у Москви "Светско православље: примат и помирење у светлу православног наука", којем је присуствовао владика бачки Иринеј Буловић, који је том приликом "добио упуте за даљње "дејствовање" Вучића и Порфирија на Балкану, па ускоро можемо, под покровитељством Москве, очекивати нове шпоркарије од тандема Вучић-Порфирије".

"Немају озбиљне аргументе, не знају шта ће са собом, па лажу" Вучић говорио о Јовањици

"Немају озбиљне аргументе, не знају шта ће са собом, па лажу" Вучић говорио о Јовањици

НИШТА НЕОБИЧНО - ТО ЈЕ НАШЕ: УЕФА у званичној најави ЕП у Немачкој Косово означила као део Србије! (ВИДЕО)

НИШТА НЕОБИЧНО - ТО ЈЕ НАШЕ: УЕФА у званичној најави ЕП у Немачкој Косово означила као део Србије! (ВИДЕО)

СНИМЉЕН РАЗГОВОР ВУЧИЋА И ШЕШЕЉА: Председник Србије открио - лидер радикала је СВЕДОК

СНИМЉЕН РАЗГОВОР ВУЧИЋА И ШЕШЕЉА: Председник Србије открио - лидер радикала је СВЕДОК

- Тако Путин, уз помоћ руског патријарха Кирила, којег због силне имовине и раскоши неки називају "Кирил од светог ролекса", креће у жестоки противудар с циљем рушења свих непослушних патријарха по целом свету, па и Вартоломеја, и све да их потчини Москви. То је руска варијанта "српског света", где би руска политика по целом свету, и на Балкану, уз помоћ Руске (и Српске) православне цркве, остваривала своје геополитичке интересе - наводи се у поменутој колумни и додаје:

- Глобалне империјалистичке претензије, посебно у земљама бившег СССР, које Путин спроводи уз помоћ Руске православне цркве чувајући "руски свет", идентичне су методи "српског света" коју овде примењује Вучић уз помоћ и сарадњу Српске православне цркве и патријарха Порфирија. И "руски", па онда и "српски свет" темеље се на византијској "теологији симфоније" у смислу да су световна и црквена власт прст и нокат, па су у том смислу и Руска и Српска православна црква параполитичке институције у сврху експанзионистичких и националистичких апетита својих световних деспота.

Саговорници медија оцењују да су све ово небулозе. Саво Штрбац из Веритаса каже да се у региону у последње време такмиче ко ће више измислити неке наводне претензије које, по њима, све иду из Србије и СПЦ.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Не чуди ни што су сада пред Уставним судом Хрватске затражили изјашњавње о уставности закона о попису становништва, јер је изостала рубрика "припадник Хрватске православне цркве". Циљеви су им само да одвоје Србе од Србије и СПЦ како би њима лакше владали - каже Штрбац.

Председник ИО СНС Дарко Глишић оцењује ово као - усташка посла:

- Њих боли што их Вучић побеђује на свим пољима и што ће Србија у годинама које долазе постати економски јача од њих. То уноси нервозу у иначе мржњом према Србији опијене Хрвате, па онда пишу овако идиотске колумне које као да је писао Зоран Милановић, а суфлирао му Мило нечастиви.

Последњи напади из Хрватске

- Заговарање идеје поновног стварања Хрватске православне цркве, која је постојала само у усташкој НДХ

- Захтев за протеривање СПЦ из Хрватске

- О председнику Вучићу у једном дану објављено 120 текстова

- Упорно прете да ће условљавати Србију на путу ка ЕУ

- Договорили се о наоружавању Приштине

Милановић опет прети

Председник Хрватске Зоран Милановић јуче је поново запретио Србији. Коментаришући речи премијерке Ане Брнабић да је невероватна његова изјава да је председник и хрватских држављана из БиХ, Милановић је рекао да не слуша ни њене изјаве ни "било којег јунака доба злог у Србији".

- Једина особа која говори је председник Србије, остало су његови портпароли. С њима нема смисла улазити у полемику. Ми смо ЕУ, а не они. Ако се буду тако понашали, неће ни бити - рекао је Милановић.