Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИНТЕРВЈУ Александар Јовићић: Председник Општине Палилула о плановима за 2019. годину

01.01.2019. 12:46
Пише:
Србија Данас
aleksandar-jovicic
александар-јовициц / Извор: Србија Данас

Александар Јовичић, председник општине Палилула у интервјуу за портал СрбијаДанас говори о плановима Општине за 2019. годину, шта ће Општина урадити са буџетом који је добила, о понашању опозиције.

Што се тиче односа према мајкама и породиљама до сада сте на општини Палилула доста радили. Шта вам је план за 2019. годину по том питању?

То нам је план за наредне године које долазе, а не само за 2019. Што се тиче наше политике коју водимо према најмлађим суграђанима и пре свега према родитељима који имају малу децу и који ће тек добити децу, ми смо ту одмакли подалеко и сходно нашим могућностима у буџету, ми ћемо наставити са тим акцијама и у наредном периоду. Сваки брачни пар који добије новорођенче на територији наше општине добиће од нас колица за бебе. То је један мали поклон, али и снажна порука коју шаљемо - а то је да је наталитет у нашој земљи веома важан да би све ово што ми радимо имало прави смисао за неких 10 или 15 година. Такође, организујемо доста представа огроман број представа за наше најмлађе суграђане и њихове родитеље. Сваке године обезбеђујемо средства за новогодишње пакетиће и пре неколико дана имали смо акцију у бившој хали ''Пионир'' која је окупила преко 7500 малишана у два дана, и то је из године у годину акција која је добро пропраћена. То је прелепа манифестација која омогућава деци да им општина Палилула у децембру поклони нешто лепо и укључује представе, сликање са Деда Мразом и пакетић који је изузетно квалитетан, али најважније у свему томе је дружење које ми организујемо са њима.

aleksandar-jovicic
александар-јовициц / Извор: Србија Данас

Како то функционише, каква је процедура? 

Неопходно је да деца буду пријављена на територији општине Палилула. То је једини услов. Ми у свих 34 државна вртића шаљемо ваучере и тамо већ отприлике знамо колико деце има. Деца која не иду у државне већ приватне вртиће, неопходно је да њихови родитељи само један формулар попуне овде којим доказују да је дете рођено на територији општине Палилула и то је све што се тиче процедуре.

Буџет за следећу годину града Београда биће преко милијарду евра. За Општину Палилула ће бити повећан знатно. Шта вам је циљ и шта планирате са тим средствима?

Пре било чега, ја сам захвалан и задовољан што су се по први пут усвојили критеријуми на основу којих општине добијају средства. Општина Палилула је територијално највећа општина, а са друге стране је једна са највећим проблемима у смислу инфраструктуре. По први пут су сви критеријуми унесени у базу на основу чега се после добијају средства, а то подразумева степен развијености, број становника, број запослених и незапослених, број јавних институција, недостатак инфраструктурних делатности неопходних за живот. И када све те податке унесете у компјутер ви ћете сазнати да општина Палилула има неупоредиво већа средства него прошле године. Палилула данас има преко милијарду динара буџет за 2019. годину што ће нама омогућити да имамо више асфалтираних улица, више водоводне мреже, да реконструишемо вртиће, да инвестирамо у школе и да наставимо да обезбеђујемо простор за нашу децу где ћемо градити дечје паркове, игралишта и теретане на отвореном. То су пројекти који су за нас важни. С тим што се за велике капиталне пројекте и даље ослањамо на подршку града Београда. Очекујемо да ћемо у фебруару потписати коначно зајам Европској инвестиционој банци за канализацију на левој обали дунава. Ту је неопходно одвојити 40 милиона евра за комплетну канализацију која ће се градити у годинама које долазе и за Дом здравља у Борчи који ће са радовима отпочети у марту 2019. године и простираће се на 7000 квадратних метара.

aleksandar-jovicic
александар-јовициц / Извор: Србија Данас

Лева обала се последњих десетак година интензивно развија. Очекујете ли да ће се и даље том брзином развијати?

Она једног дана може да прерасте у општину. Она тренутно има највећу перспективу за развијање због густине насељености и радне површине територије. То је будућност Београда. Ми имамо најаве да ћемо у наредним годинама ту имати комерцијалне и стамбене садржаје и оно што је најважније, то је да ћемо градити са партнерима из Кине инустријски парк на територији општине Палилула. Ми смо омогућили да врата наше општине буду отворена не само нашим инвеститорима, већ и инвеститорима из Кине и других земаља. Ми почетком 2020. године очекујемо и почетак изградње новог моста преко Аде хује и ту ћемо такође имати отворена врата за инвестиције и очекујемо да ће Палилула бити једна од најбогатијих општина у наредних 10 година.

Како коментаришете насиље које се дешава у последње време од стране опозиције, а које је кулминирало у Лучанима?

То је говор мржње и опозиција се једино тиме служи због недостатка било какве идеје на који начин да се унапреди положај и економски стандард у нашој земљи. Ми смо то од њих видели безброј пута тако да нас то више не изненађује али забрињава, с обзиром да када би они дошли у ситуацију да поново воде државу, не само да би урушили, као што су то успешно знали да раде, опљачкали и упропастили јавна предузећа, оставили нам огроман јавни дуг од 79 одсто и готово потпуну неизвесност да ли ћемо наредних неколико месеци успети да исплатимо плате и пензије, они би сигурно прибегавали једној репресији угњетавања жена и политичких неистомишљеника иако они тврде супротно. То су показали у прошлости неколико пута. Не дозволимо да се врате они који су нас довели у ситуацију једног понора. Трамп је у писму које је послао нашем председнику препознао лидера у региону и то је истакао два пута кроз то писмо.

aleksandar-jovicic
александар-јовициц / Извор: Србија Данас

Да ли мислите да је могуће укључивање САД, Русије и Кине у дијалог о КиМ и да ли би то утицало да се дијалог убрза и да се постигне за нас неки позитиван ефекат?

Што се самог писма тиче, то јесте тачно. Председник Вучић засигурно јесте лидер региона. Пре свега због једне одговорне политике коју води према својој земљи, али и због политике коју води у региону, не желећи да наруши мир и стабилност који су за нас изузетно важни. Немамо ништа против да САД буду укључене у преговоре, али такође желимо да и Русија буде укључена, а наравно и Кина и ЕУ и да се нађе решење које ће бити прихватљиво за све. Србија као земља је изузетно зрела и ми не желимо да нас ико гази, али не бежимо од дијалога и тешких питања.

Шта бисте пожелели грађанима у новој години?

Грађанима Србије бих, пре свега, пожелео оно што је важно, а то је здравље, толеранција, љубав и брига једних о другима. Да не окрећемо главу онима којима је тешко и да се заједно боримо за бољи живот у нашој земљи. Желим им да подржавају и даље перспективу наше земље јер све ово што радимо имаће неког смисла за генерације које долазе за пет,десет или петнаест година.