Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИНТЕРВЈУ Миленко Јованов: Србија ради на томе да ојача своју позицију и захваљујући Вучићевој озбиљној политици ми можемо да говоримо о озбиљним резултатима

07.01.2019. 18:51
Пише:
Србија Данас
milenko-jovanov
миленко-јованов / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Миленко Јованов, потпредседник Српске напредне странке у интервјуу за портал SrbijaDanas.com говори о успесима СНС у 2018. години, о плановима за нову годину, о понашању опозиције и протестима.

Како је бити један од потпредседника највеће странке у Србији?

Дугујем огромну захвалност Александру Вучићу који ми је указао поверење и част да будем потпредседник највеће странке у Србији и заиста се увек и трудим да аргументима, борбеношћу и радом оправдам поверење које ми је указано. То подразумева озбиљан рад, озбиљан труд, јер неки људи желе да омаловаже, да деградирају рад, циљеве и политику Александра Вучића и Српске напредне странке. На нама није да се са њима препиремо, него да грађанима који желе да гледају својим очима, укажемо на то колико се Србија променила на боље од када Александар Вучић учествује у доношењу одлука у Србији.

Како бисте сумирали 2018. годину са аспекта Српске напредне странке и Вашег политичког аспекта?

Још једна успешна година за нас. Ми смо у том контексту постигли, као држава, огромне резултате. Поново имамо економски раст од 4, 5 одсто, што је заиста добар резултат и преко свих предвиђања која су долазила из земље, али и из иностранства. Имали смо у првих десет месеци око 2,2 милијарде евра страних инвестиција, отворио се велики број фабрика, повећане су плате и пензије, све су то показатељи да политика Александра Вучића итекако даје резултате. Оно што је у економији често проблем, јесте то што за резултате треба времена. Ми данас убиремо плодове неких потеза које је Александар Вучић повукао храбро и одговорно, јер није било лако донети одлуку да се уђе у тешке реформе. Можемо бити апсолутно задовољни резултатима које смо постигли 2018. године, а као странка посебно можемо бити задовољни што смо и 2018. године победили свуда где су се одржавали избори. Народ препознаје политику Александра Вучића, подржава оно што он ради и веома добро види ко ради у његову корист, а ко само покушава да привуче пажњу не би ли опет дошао на власт и ставио државу у потпуни колапс. Њима је било битно да своје џепове напуне, да своје фирме ојачају, да Драган Ђилас на своје фирме пребаци 500 милиона евра, тај новац би препородио Србију, а он је тај новац пребацио на рачуне својих фирми, али народ препознаје њихове намере и Вучићев рад и резултате.

milenko-jovanov
миленко-јованов / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Шта је то што бисте желели да промените у следећој години?

Ми, 2019. године морамо да наставимо истим темпом као што смо радили 2018. Србија мора да настави тај економски раст, јер нама треба економски раст у континуитету, не од годину и две дана, него у озбиљном континуитету. Пре свега треба да сачувамо стабилност у Србији, она је та која је омогућила све резултате, нема економског раста у друштвима која нису стабилна, тамо где су турбуленције, преврати, рат, тамо нема ни инвеститора ни инвестиција, а ни нових радних места ни економског раста. Тада се покушава да се криза сведе на неки блажи ниво, да се турбуленције спусте, како би ствари почеле да се враћају у нормалу. Морамо да сачувамо стабилност и уверен сам да ћемо и у 2019. години имати и економски раст и економски развој. Добар буџет је усвојен, 220 милијарди динара се улаже у капиталне инвестиције, у велике пројекте, обнављају се клинички центри, очекујемо нови раст плата и пензија, јер су грађани Србије то заслужили. Својим радом пре свега су то заслужили, као и пензионери својом трпељивошћу и разумевањем за тешку ситуацију у коју је Србија доведена, не њиховом грешком, већ неодговорношћу неких који су били на власти и који су довели земљу на ивицу банкрота.

Како коментаришете то што опозиција говори о незадовољству, а уопште нису изашли у три од четири општине на локалним изборима?

Они имају идеју да због тога што немају подршку народа иду на делегитимизацију свега у Србији, и институција и избора и свега осталог. Они не могу да победе не зато што их неко спречава, него зато што их народ неће. Разлика између њих и СНС, нпр. у Лучанима је 50 процетних поена, они су имали 9 одсто, ми преко 50 одсто.

milenko-jovanov
миленко-јованов / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Имали смо један догађај у Скупштини Војводине, где је Бора Новаковић на једну моју опаску реаговао тако што је упао у Скупштину и почео да "урла", да би је после тога напустио. Неки дан касније имали смо ситуацију где је Драган Ђилас довикивао нашем шефу одборничке групе Мирковићу да је 2магарчина" и после тога Ђилас је увређено напустио заседање. После тога, имали сте бежање Лутовца са РТС-а, као и догађај у Лесковцу и на Чукарици где њихове одборничке групе напуштају локалне скупштине. То је њихов образац понашања.

Колико су опасне те њихове лажи?

Наравно да су опасне, јер ви када кажете да хоћете власт, а нећете изборе, шаљете поруку да хоћете државни удар или пуч.

Ко је ту проблем, они који пласирају такве лажи или народ, који је био сведок абнормалне пљачке власти и радили су све да их скину са власти?

Проблем је у томе што се дискусија у овом смислу и размена политичких аргумената не води на пољу чињеница, конкретних резултата, него се води на пољу емоција или утисака. Рећи ћу вам пример за Кикинду, где није отворена фабрика више од 50 година, затворили су све што је могло да се затвори. Кикинда је била индустријски центар, сад је све уништено. После 50 година, захваљујући озбиљној Вучићевој политици, добили сте инвеститора, италијански "Зопас", где сад ради око 800 радника који примају плату која није мала. И онда ови из опозиције, који су својевремено све фабрике затворили, кажу - ми мрзимо Вучића и чим је Вучић довео фабрику, то ништа не ваља. Опозиција је рекла врло јасно да ће отерати све те стране инвестиције, да ће да национализују компаније, они директно поручују грађанима који су се запослили за време власти СНС-е, да ће остати без посла. Пошто се дискусија води на пољу емоција, онда су ту разне подметачине и манипулације могуће. Управо о томе се ради.

milenko-jovanov
миленко-јованов / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Какав је захтев ових којих излазе на улице? Да ли можемо очекивати нове изборе?

Ту постоје 2 проблема, они су свесни да немају подршку грађана, а исто су тако свесни да хоће власт. Мислим да ће ово бити први протести на којима ће опозиција узвикивати пароле "Нећемо изборе". Народ је препознао о чему се ту ради, и они немају шта да траже на изборима. Та прича о нелегитимитету избора, о изборним притисцима, а ниједан једини приговор на записник у Лучанима нису поднели. То је важно да се подвуче. Они су имали своје контролоре и ниси поднели ниједан приговор. То само указује да су избори били чисти. Други проблем је тај што су они створили једну малу групу истомишљеника. Они се само крећу у том кругу и онда их изненади суочавање са стварношћу, као што је да Твитер није стварност и да не можеш да се бавиш на Твитеру политиком. Они су сами себе прогласили елитом, и они кажу да не зна народ добро да изабере, они кажу: "Ми треба да будемо власт, а не они које народ хоће"

Да ли смо сазрели као једно демократско, парламентарно друштво - имамо протесте, власт не гуши протесте, свако има право да изрази своје незадовољство нечим?

То је комплексна прича. Србија као млада демократија, прави прве кораке практично, дуг је то пут.

milenko-jovanov
миленко-јованов / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Имамо парадокс, да се на Јавном сервису прича о томе да не постоји слобода медија, и да се у медијима прича о томе како не постоји слобода медија, за говорницом скупштинском се прича о томе како опозиција не може да прича у Скупштини, на улици се прича о томе како је диктатура, да се вређа Вучићева породица. Ми смо растегли демократију тако да нема правила. Медији ако су поштени нека причају каква је демократија била када је Драган Ђилас преко својих компанија директно утицао, тј. имао власништво у једном дневнику, заједно са Мишковићем.

Последњих дана имамо и протесте у Бањалуци, да ли је то покушај дестабилизације целог региона? Да ли је то притисак и на нас, да можда председник попусти за неке захтеве Запада?

О овоме можемо да причамо у две равни. Прва, они који најстрашније пљују сарадњу Србије и Републике Српске, који Републику Српску зову Република шумска, који је називају геноцидном творевином, који са гађењем говоре о Републици Српској, одједном постају највећи заштитници слободе права Републике Српске, који се директно мешају у догађаје у Републици Српској.

Кажу, дошло је 10 аутобуса специјалаца из Београда, значи они су прошли границу између Србије и БиХ, и то нико није приметио. То је озбиљна лаж, и неко је покушао на тај начин да Србију повеже са догађајем. И ту долазимо до друге равни и питања да ли је то све последица чињенице да Србија не прихвата идеју да се ситуација са Косовом реши тако што ћемо ми да решимо независност Косова и да кажемо "То је за нас завршена прича", него напротив, Србија ради на томе да ојача своју позицију и захваљујући Вучићевој озбиљној политици ми можемо да говоримо о озбиљним резултатима које је Србија постигла у одбрани Косова и Метохије.

milenko-jovanov
миленко-јованов / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Зар стојите у интересу државе када кажете "Ма то је нека острвска земља повукла признавање Косова". Они треба да знају да то није острвска земља, него чланица Уједињених нација. Ствари су се убрзале после неуспешног покушаја Косова да уђе у Интерпол.

Србија је превише ојачала за укус многих. На нама је да указујемо народу шта се дешава, и на њима је да поверују нама или оним другима. Ми ћемо у наредном периоду да радимо још више, да би Србија била још јача. То је интерес Србије.

Шта бисте пожелели грађанима и нашим читаоцима у Новој години?

Пре свега пуно здравља, то је најважније, среће, личног успеха њима и њиховим породицама, посебно желим среће и успеха нашем народу на Косову и Метохији, који, надам се да види да ће Србија увек бити за њих, и да ће се борити за њихове интересе, као и да издрже у овој борби. Уверем сам да ћемо даљим радом да омогућимо даљи раст српске економије, да ће грађани у наредној години моћи да виде побољшања. Свесни смо да је дуг пут до оног што наши грађани желе, али чаробни штапић нема нико да може ствари да промени преко ноћи, то је процес. Сви показатељи показују да Србија иде у добром правцу и уверен сам да ће и следеће године бити тако.