Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЛАТЊАВИ ПУТЕВИ, СРАМОТНА ПРОДАЈА ВОДЕ ЗА ПИЋЕ И ГРАЂАНИ ПРВОГ И ДРУГОГ РЕДА: Овако је пре пар година изгледао живот на Вождовцу, а ево како изгледа данас

25.07.2019. 12:37
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Savić, predsednik opštine Voždovac
Александар Савић, председник општине Вождовац / Извор: Фото: Општина Вождовац

Председник општине Вождовац Александар Савић говори за портал СрбијаДанас о пројектима који су завршени на тој општини и плановима који ће остварити у будућности

Познати сте по томе што одржавате свакодневну комуникацију са грађанима, шта је то што највише мучи становнике општине Вождовац? 

Пре него што сам дошао на место председника општине Вождовац, обављао сам функцију члана општинског Већа где сам могао у те четири године, да сагледам који су проблеми наслеђени. Могао сам да увидим које проблеме је СНС преузела од Демоктратске странке и њеног руководства. То су били комунални и инфраструктурни проблеми, а они су основни проблеми који су тиштили грађане Вождовца. 

Да ли сте задовољни напретком Општине на чијем сте челу и која је кључна промена коју сте увели доласком на ту функцију?

Пре него што је СНС преузео општину Вождовац, у време демократа једно од највећих села чак у целој Србији, Рипањ, није имао воду, односно само пет посто грађана тог места је имало воду. У то време продавала се вода грађанима Рипња и то у 21.веку. Нечувено! Сви имају право да имају воду. Ту смо највише урадили. Базирали смо се на крупне пројекте, који су нама и грађанима наше општине битни, јер ако покренете крупне пројекте на време онда знате да их не можете решити за годину, можете их решити за три, четири, пет... Ми смо се тиме руководили и сада у Рипњу можда само пет посто грађана нема градску воду. У Рипњу смо изградили црпну станицу Драженовац где смо довели велику количину воде, коју смо касније транспортовали по улицама заједно са грађанима Рипња који су учествовали својим финансијским средствима. Уз пројекте које су правили Општина и “Београдски водовод и канализација” и уз њихов надзор изграђено је стотинак километара те мреже, што је једна од битних ствари.

Подавалски део наше општине имао је проблем са инфраструктуром, односно - нису имали инфраструктуру. Затекли смо ситуацију да имамо негде око сто километара некатегорисаних путева. То су они путеви који су били блатњави, између насеља где су људи правили куће неплански у протеклих 30 година. Ми смо те некатегорисане путеве све обишли и средили. Сваке године смо радили између 20 и 30 километара.

У ПРИЛОЖЕНОЈ ГАЛЕРИЈИ ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГРАФИЈЕ САМО НЕКИХ РЕНОВИРАНИХ ОБЈЕКАТА
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Трећа ствар која је такође битна, а коју смо ми сагледали по доласку на власт на општини Вождовац, је то да су наше школе биле тотално девастиране. Донели смо закључак да морамо да реконструишемо све тоалете у школама, што смо и урадили. Поправили смо или поставили нове ограде око скоро свих школа, а у плану су радови на пар преосталих. Уградили смо и видео надзор у свим основним школама што је јако битна ствар из разлога безбедности наше деце. Изградили смо потпуно нових шест здраствених станица на нашој територији и то из финансијских средстава општине Вождовац. Реконструисали смо здраствену станицу у насељима Кумодраж и  Кумодраж 1 и у Улици војводе Степе 226. Подигли  смо нове објекте у насељима Степа Степановић, Прњавор у Рипњу и у Јајинцима. 

Обезбедили смо средства за тоталне реконструкције јос две здравствене станице, Рипањ Центар и Кумодраж село, тако да ћемо укупно имати реконструисаних осам одељења. У плану имамо и здравствену станицу у Шумицама, ту ће се, такође, урадити реконструкција, и неке ситне радове у здравственој станици Браће Јерковић.

 Заједно са ЈКП “Градско зеленило”, Општина је реконструисала преко 40 игралишта и спортских терена. Из сопствених средстава Општина је реновирала и изградила четири спортске сале - потпуно нову спортску салу у Јајинцима при ОШ “Јајинци”, спортску салу у Рипњу при ОШ “Војвода Путник”, потпуно нову спортску салу у селу Зуце при ОШ “Васа Чарапић” и четврта у ОШ “Војвода Степа” у Кумодражу, где смо направили и 13 нових учионица, малтене потпуно нову школу са великом салом. Што се тиче тога стварно мислим да је урађено доста.

Истовремено, трудили смо се да сагледамо и проблеме  грађана који живе у градском делу. Један од проблема целог града је паркирање. На Бањици код пијаце, код “пет солитера”, направили смо потпуно нови паркинг где има стотинак места да би омогућили људима да имају своје паркинг место. То смо урадили и у насељу Медак 3. На исти начин површину која је била запуштена претворили смо у паркинг места и омогућили грађанима да се лакше сналазе што се тиче паркирања. 

До сада смо на иницијативу наших грађана и председника месних заједница средили негде око 300 улаза у зграде. Поставили смо потпуно нова алуминијскиха врата из разлога безбедности, на чему су људи захвални, јер до сада нико није водио рачуна о томе. Последњи у низу, веома важан пројекат који радимо јесте гасификација насеља Рипањ, Пиносава, Бели поток и Зуце.

Који су наредни пројекти које ћете спроводити како бисте унапредили живот грађана?

Имамо намеру да решимо питање канализације. У сталној смо комуникацији са грађанима, кроз коју нам они износе своје проблеме и потребе и на тај начин нас упућују шта и како треба да радимо. Једном годишње спроводимо истраживање о квалитету живота грађана на Вождовцу. У том истраживању, које смо радили и прошле године, високу оцену грађана добили смо када је у питању реновирање школа, али смо на скали ниско када је у питању канализациона мрежа. 

На прагу смо решења да се заврши уређај за пречишћавање отпадних вода у Пиносави, чиме ће се стећи могућност да се на њега прикључи секундарна канализациона мрежа, која је већ изведена на 95 посто територије Пиносаве. 
Такође, и у Белом потоку чекамо изградњу уређаја за пречишћавање отпадних вода и прикључење секундарне канализационе мреже.

Aleksandar Savić, predsednik opštine Voždovac
Александар Савић, председник општине Вождовац / Извор: Фото: Општина Вождовац

У селу Зуце смо још 2014. године направили уређаје за пречишћавање отпадних вода и то је једино село које тренутно има регуларну канализациону мрежу. На жалост, између 5 и 10 посто улица нису покривене мрежом, нису ископани ровови, нису постављене цеви, надам се да ћемо то у следећој годину успети да саградимо.

У току су радови на “Јелезовачком колектору” у Јајинцима који је на неки начин ''жила куцавица'' и који ће омогућити да се секундарне канализационе мреже из насеља Јајинци, једног дела села Раковица, једног дела општине Раковица, Сунчани брег, прикључе на колектор, а самим тим се стичу услови да ми можемо да радимо секундарну мрежу у Јајинцима и Кумодражу. Ми тај пројекат већ имамо, урађен је 2018. године. Сада чекамо да се заврши та мрежа и да обезбедимо средства за изградњу секундарне мреже. И ту смо доста одмакли, мислим да би за годину дана Вождовац требао да буде потпуно прекривен канализационом мрежом што сматрам великим успехом ове општинске власти. Једино ће нам бити непокривено село Рипањ које је доста разуђено, са великим бројем становника и кућа, где треба урадити велику студију, један огроман и озбиљан пројекат да би се тамо урадила канализација.

Општина Вождовац једна је од ретких општина која на својој територији има и урбано градско језгро, али и сеоско. На који начин повезујете потребе различитих друштвених групација и на који начин ће се развијати подавалска насеља општине Вождовац?

Бивша власт имала је идеју да раздвоји подавалски од градског дела. Мислим да та подела није поштена јер грађани авалског дела нису грађани другог реда.  За мене је био изазов и мислим да смо сада и те грађане из подавалског дела на неки начин сврстали у грађане првог реда, набрајајући вам све ово што смо урадили. Тај јаз ће бити све мањи и мањи, те због тога мислим да то не треба раздвајати авалски део од градског. То је најлепши лепи део Вождовца, којим можемо да се поносимо - са Авалом, са потенцијалима које поседује Авала у туристичком смислу.

У градски део улажемо у зграде, помажемо људима око тих ствари. Улажемо у зоне између зграда, нпр. Браће Јерковић, тамо имате путиће који су направљени када су и зграде направљене и никада их нико није одржавао, ми смо скупштинском одлуком овде направили да ми преузимамо одржавања тих путева. Ми те путеве третирамо као некатегорисане и ми их радимо. То су оне стазе где баке, деке шетају са својим унуцима, и родитељи са својом децом, ми смо доста тих приступних саобраћајница урадили у самим тим насељима. У овом моменту радимо у 84 локалитета у градском делу. У приградском делу био им је проблем неасфалтираних улица, запостављених школа, воде и то се решава.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДА РЕНОВИРАН ПРИЛАЗ ИСПРЕД ЗГРАДЕ У БРАЋЕ ЈЕРКОВИЋА
На који начин радите на развијању социјалног аспекта код старијих суграђана на Вашој општини?

Социјални аспекат у којима излазимо у сусрет најстаријим становницима и дозвољено нам је да можемо да обезбедимо финансијска средства, да их барем један дан одведемо на неки пристојан излет, да упознају Србију и да се удаље од свакодневице коју имају, да се посвете себи. Претходних година смо водили хиљаду најстаријих суграђана и ове године је отишло скоро 2.500 људи, и планирамо још толико. Ако знамо да Вождовац има око 35.000 пензионера онда је наш план да сваком пензионеру понудимо ту варијатну - да оде један дан да проведе са својим ''saborcima''.

Како функционише сарадња општине Вождовац и Града Београда, који су заједнички стратешки пројекти?

Општине су везане за град Београд, ми нисмо јединице локалне самоуправе, немамо управљачка права које имају друге јединице локалне самоуправе у Србији. До сада смо имали изузетно добру сарадњу. У последњих 6-7 година урадили смо заједно много добрих ствари. За време Драгана Ђиласа и власти Демократске странке, општина вождовац, иако трећа општина по величини у Београду, што се диче расподеле средстава у буџету била је на чак на петнаестром месту. Сада смо се изборили да добијемо већи буџет који је прилагођен величини општине и броју становника који живи на општини. За време демократа велике буџете имале су централне београдске општине, те зато нисмо имали путева и воде у рипњу. Једноставно нису водили рачуна о свим грађанима Београда. Сада се то променило.

Дакле, до сада је сарадња била изузетно добра и биће све боља и боља како се буду решавали круцијални проблеми који нас тиште, онда ћемо моћи да размишљамо о неким другим и лепшим стварима, нпр. да се више посветимо култури. 

Aleksandar Savić, predsednik opštine Voždovac
Александар Савић, председник општине Вождовац / Извор: Фото: Општина Вождовац

Причали смо о много пројеката које сте остварили до сада, али и пројектима за будућност. На шта сте ви лично најпоноснији што се урадили као председник општине?

Најздовољнији бих био да до краја мандата завршим уређаје за пречишћавање отпадних вода, јелезовачки колектор, уређај у Пиносива и Белом потоку и да ту канализацију сведемо на најмању могућу меру, значи да укинемо септичке јаме на Вождовцу и на добром смо путу да то решимо. Вождовац мора да буде еколошки чиста општина, то је циљ, то је прва и основна ствар којом се водим, здрав живот треба промовисати, а здравог живота нема ако имамо септичке јаме, ако имамо загађене изворе, појаву толике количине комараца и да могу да се размножавају тамо где су фекалије. За мене је највеће сатисфакција што смо решили то питање.

Председник Вучић завршио је кампању “Будућност Србије”, можете ли нам рећи шта је будућност општине Вождовац?

Будућност наше општине су деца, под број један. Зато смо пре шест година покренули реконструкцију школа, да бисмо деци омогућил нормалне услове за школовање, то је први приоритет, јер тамо где нема деце, не можете ништа очекивати. Председник Александар Вучић по централној, јужној, западној Србији отвара фабрике и доводи инвеститоре, да би тамо остала наша деца, да би имала кору хлеба, да не морају да долазе у Београд. Многи га критикују због тога, али не разумеју политику, јер ако немате грађане немате ни територију. Он је то јако добро разумео. И мени је драго што је у тим руралним делима, отворено је преко 100 фабрика. Данас људи имају посла и у Сурдилици и у Врању где некада нису постојале фабрике, где су некада људи радили за 10.000. Сада је у тим местима другачија ситуација, сада људи раде за 40.000, а то је успех Александра Вучића. Он је отишао у свако село, причао са људима, једноставно је омогућио да се ту млади људи запосле, да остану, створе своје породице, а не да одлазе било где друго ''за кором хлеба''. Мислим да је то једина политика која држава треба да спроводи и ја сам дубоко захвалан председнику Вучићу што за ових 6 година имамо изузетну добру сарадњу.