Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Интервју председника Србије за Инсајдер: Ја сам човек који је борац, који не жели да одустане и преда се

03.11.2017. 21:01 22:55
Пише:
Србија Данас

Вучић одговара на питања Бранкице Станковић

Председник Србије Александар Вучић испунио је своје обећање дато средином месеца октобра.

Подсетимо,  председник Србије Александар Вучић пре две недеље рекао је на конференцији за новинаре, одговарајући на питања новинарке Инсајдера, да не може на конференцији да одговара на додатна питања и јавно обећао да ће дати интервју редакцији Инсајдер.

ИНТЕРВЈУ СА АЛЕКСАНДРОМ ВУЧИЋЕМ: Данас је дуг који је оставила прошла градска власт ПРЕПОЛОВЉЕН 

Једини „услов“ председника је био да разговор буде емитован без монтаже и скраћивања. Питања нису послата унапред већ је Вучић, као и сви саговорници Инсајдера у протеклих 14 година, добио оквирне теме, без питања и потпитања.

На самом почетку аутор Бранкица Станковић је рекла да што се тиче његовог интервјуа да је ту испуњено обећање, али како је рекла, имали смо прилике да чујемо да "председник обећава народу и оно што не може да испуни", на шта јој је председник одговорио:

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube/Insajder Видео

-  Не знам о чему говорите, јер оно што сам обећао сам и испунио. У својим камапњама сам ретко и обећавао, тако да нисам обмањивао народ, увек сам говорио о тешким мерама и раду, те да је гласове које је зарадио, зарадио захвљујући посвећености и раду. 

Више о томе читајте кликом ОВДЕ.

- Никада нисам причао бајке и лагао народ. Када сам говорио о Београду на води, фискалној консолидацији, многи су ми се смејали. Београд на води је наводно била само макета, која никада неће бити спроведена у дело. За разлику од неких који нису израдили ни ту макету, ми смо успели да Београд спустимо на реку и изградимо најлепшу променаду у граду -  изричит је био Вучић, након чега је Станковићева почела да га прекида потпитањима.

Председник је замолио новинарку да му се обраћа као новинар, а не као политички противник.

Плате и пензије

У наставку дебате председник говорио и о Београду наводи, те је рекао да у првој фази изградње Београда на води инвеститори улажу 150 милиона евра. Светло на крају тунела је и те како видљиво, подвукао је Вучић, а плате и пензије се полако повећавају.

Ствари иду на боље

- Ствари иду у добром смеру, то кажу ММФ и Светска банка, кажу да смо најбољи по привлачењу страних инвестиција. Успели смо много и то ће остати, поносан сам на ту врсту политичког наслеђа. 

- Веома је важно да кажем да сам увек говорио истину. Некада није све онако како ја желим, али је данас резултат да ће сви у јавној управи имати веће плате него што су икада имали. Данас је важно и да нам приватни сектор буде динамичнији. Данас је просечна плата 406,26 евра, а биће 440 већ у марту, а крајем 2018. близу 500 евра - рекао је Вучић, додајући да ствари иду у добром смеру. 

На констатацију Бранкице Станковић, да је председник 2014. године рекао да неће смањити пензије, а да су шест месеци касније ипак смањене, Вучић јој одбрусио да смо могли да бирамо: или да не смањимо или да држава банкротира.

- Чак 60 одсто пензионера није дирано. Ста мислите што би то неко радио ако не мора? Мислите да је неко толико глуп да би желео сопствену пропаст? Наша држава би пропала, а заштитили смо најугроженије пензионере - изјавио је председник.

Вучић је рекао да су плате и пензије морале да буду смањене, као део реформи, будући да је претходна власт оставила пустош у Србији.

- Не можете рећи да назадујемо. Они који говоре о враћању пензија, траже да у ствари смањимо пензије за 87 одсто људи. То им нећемо дозволити и то има политички предзнак да обмањују народ да су пензије ниже - рекао је Вучић. 

Бранкица Станковић је рекла да се стиче утисак да се Вучић "љути" на новинаре када га не хвале, међутим, председник јој узвратио контрапитањем.

Он се запитао да ли постоји политичар који би пристао да одговара на свако питање и истакао да поштује сваког новинара, без обзира на то из које куће долази. 

- Ја сам једини човек у овој земљи који одговара сваком новинару и на свако питање. Никада нисам бежао од одговора на питања. Увек сам доступан и то зато што сам сигуран и верујем у оно што радим. Знам колико радим за Србију, колико се трудим за мир и стабилност у региону, за сарадњу са истоком и западом и знам да имовине имам исто као и пре доласка на власти. Ја сам човек који је борац, који не жели да одустане и преда се - рекао је председник.

Он је запитао може ли новинар који се не допада Саши Јанковићу или Вуку Јеремићу да уђе на њихову конференцију. 

- Мислим да сам фер и да медији имају информација више него икада, иако такође сматрам да у бројним областима може да буде транспарентније и да министри говоре отвореније - истакао је Вучић. 

Финансирање СНС

Говорећи о финансирању кампања, СНС је, како је истакао, чистих руку и чистих финансија.

- Најважније је да смо финансијски чисти јер то показује поштовање према грађанима. Српска напредна странка има армију људи који је подржавају и донирају. Питање је одакле Вуку Јеремићу седам милиона евра, Јанковићу 2,5 милиона евра за кампању - запитао је Вучић, додајући да је на агенцији за корупцију да реши све "мутне радње". 

О изборима

На констатацију да је најавио ванредне парламентарне изборе, Вучић је објаснио да није најавио ништа. 

- Нисам најавио ништа. Новинар ме је питао и ја сам рекао да смо о томе причали. Један део људи је за, разговарао сам са потпредседницима, ту је био и Небојша Стефановић и још неки важни људи из странке. Они су листом за изборе, ја још нисам па ћемо разговарати даље. 

Када је Бранкица Станковић рекла да није довољан аргумент то што "опозиција тражи изборе", већ то да ли је влада стабилна или не, Вучић је рекао да то и јесте "његов аргумент пред људима из СНС". 

На питање о томе да је разлог за ванредне парламентарне изборе то што СНС жели да их веже са београдским, Вучић није одговорио, већ је рекао уз осмех да ће "став Бранице Станковић заговарати у СНС". 

- Ја ћу да кажем то што ви кажете, да нисмо чули довољно аргумената за изборе, сагласан сам са тим - рекао је Вучић с осмехом, а затим још једном додао да "су београдски избори већ изгубљени". 

Бранкица је наставила да прекида председника у одговорима, те је упитала да ли држи власт у својим рукама и да се прави утисак да када би он отишао у пензију да би Србија стала, Вучић је покопао: 

- Ни сами не верујете у то. Никада неће Србија зависити од једног човека. Ми живимо у демократији, у систему где постоје законодавна, бицефална извршна власт и неефикасну и независну судску власт. Демократију увек морате да чувате, да се борите за њу, помаке смо направили. Друго је то што некима смета снага моје личности и моја марљивост.

Brankica Stanković
Бранкица Станковић / Извор: Фото: Youtube/Insajder Видео

Говорећи о опозицији Вучић је рекао да би "волео да имају неку политику", а да се не сведе на "мрзим Вучића".

Како је истакао, Србија је демократска држава, а демократију увек треба држати и чувати је као мало воде на длану.

- Опозиција уноси динамизам у државу, а борба је неравноправна јер неко ради 45 минута дневно, а неко 25 сати. Опозиција ми је бескрајно симпатична и драга, а увек молим чланове СНС да, када нас вређају, не одговарају увредама. Волео бих само да знам зашто нас критикују и говоре "мрзим Вучића". То ми и не смета јер обичан народ сигурно каже сам себи "какав год да је тај Вучић, он барем нешто ради" - каже председник.

- Поносан сам што ништа нисам украо и поносан сам што радим свој посао. Једино што је остало је да врше криминализацију моје породице. Никада нисам одбио да дам одговор било којој телевизији, само ми дајте право да мислим својом главом - рекао је председник.

Апсолутна слобода у Србији

Вучић је упитан и да ли му смета када га зову диктатором, на шта се насмејао, а исто тако је и одговорио.

- На то се насмејем, јер је то ноторна неистина. Друштвене мреже, оно што користи 78 одсто грађана на различите начине, апсолутна слобода, за разлику чак и од демократске Немачке. Имамо кабловског провајдера највећег, који са својом телевизијом у 80 одсто кућа у Србији 24/7 води кампању против мене. Ви можда не видите, али грађани виде - рекао је Вучић. 

Како је рекао тамо му се "не постављају питања", већ је то "све време кампања". 

- То што неко зове теме о јавном интересу, подсетићу на једну која је скупо плаћена, а то је ноторна лаж о испумпавању воде из Колубаре. То је чак и Светска банка потврдила да је лаж, а за то су добијене паре споља, да би се говорило лоше о влади. То није спорно - рекао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube/Insajder Видео

На питање, шта је идеја када то говори, он је рекао "само да народ то зна". Вучић је рекао и да "други деле медије" и шиканирају их. 

- Ви их делите тако да кажете да има оних који раде за владу. То ви радите, а не ја - рекао је Вучић. 

"Поставите сва питања, и о брату"

Затим, након питања о томе шта ради његов брат у СНС, Вучић је рекао да "чим се изгуби у аргументацији", одмах се крене на његову породицу. 

- Шта са мојим братом? Нисам љут, желим да поставите сва питања. Он је од почетка са нама, члан је ГО, никакву јавну функцију нема, ништа није добио или узео, и даље плаћа кредит у швајцарским францима за стан који је одавно купио и не знам шта вас још занима? - рекао је Вучић. 

Говорећи о старој изјави из 2008. о томе да ће "радити код брата", Вучић је рекао да су тада планирали да се баве приватним бизнисом. 

- Међутим, ја сам поново ушао у политику - објаснио је Вучић. 

Херцеговачка

Због рушења у Херцеговачкој, уредница Инсајдера је упитала зашто није смењен министар полиције Небојша Стефановић, Вучић је одговорио да то мора да се каже судском пресудом, а те зато што то неко каже.

- Постоји унутрашња контрола, па иде пријава и отказ. Полиција је тај посао већ обавила. Ево, све сам сагласан са вама, ја сам за то да се разреши - рекао је Вучић. 

Рекао је и да га тужилаштво није позвало, као и да није рекао да "зна" ко је то радио, већ да "мисли" да је то урадила градска власт. 

Што се тиче Синише Малог, председник је поновио ранију изјаву, да Мали више неће бити градоначелник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube/Aleksandar Вучић

- Ево сад ћемо на изборе па неће бити више градоначелник. Ја сам погрешио што га нисам боље заштитио. Исто као и ви тражим да се то разреши. Ви не можете да знате шта ја знам, а морате да питате тужилаштво шта се дешава са случајем - рекао је Вучић. 

Упитан је и за смену Братислава Гашића и изјаву да је бивши министар "издржао годину и по без функције". 

- Он је ћутао и радио добро, добио је заслужену казну, важно је било да служи као упозорење. Наградио сам га касније за друге ствари. 

Председник је замолио Станковићеву да му постави питања о породици, уколико их и даље има, на шта је онда упитала "А Вулин?"

- Он није мој члан породице - рекао је Вучић.

О Вулину

Говорећи о случају “тетка”, Вучић је навео да има поверење у министра одбране Александра Вулина и да све што се догађало са станом било пре него што је он био на власти. 

- За мене је било тешко, не улазећи у суштину. Рекао сам му да је о теткином каучу говорио Божидар Ђелић, кога народ памти као једног од највећих лопова, иако ја то не би тако рекао. Рекао сам Вулину 'где си баш нашао тетку'. Он је рекао да је то истина. Питао сам га зашто није искористио аргумент да се то десило пре него што је ушао у власт. Веома је важно што је то било пре него што је био на власти. Ја имам поверење у њега да ништа није украо, а надлежне институције молим да ураде свој посао - рекао је Вучић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Дебата је завршена након нешто мање од два сата емитовања, а разговор окончан у пријатељском маниру.