Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИНТЕРВЈУ СА АЛЕКСАНДРОМ ВУЧИЋЕМ: Споразум о аеродрому је посао ДЕЦЕНИЈЕ (ФОТО)

14.01.2018. 20:32 23:36
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/ Printscreen

Први човек Србије је говорио о бројним темама

Председник Александар Вучић најавио је крајем децембра да ће 2018. година бити политичка прекретница за Србију, а ови први дани су то и доказали.

Одржана ИЗНЕНАДНА седница Председништва СНС: Усвојена листа за београдске изборе

Јапански премијер сутра у званичној посети нашој земљи: Испред Палате Србија дочекаће га Александар Вучић

Најпре је француска компанија Ванси "изнајмила" београдски аеродром у наредних 25 година за новац, који наговештава да би ово могао да буде један од најбољих економских послова ове деценије. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Потом се из Црне Горе огласио митрополит црногорско приморски Амфилохије који је оптужио председника Србије Александра Вучића да његова политика "води издаји Србије и Косова" а да то није став Цркве показао је патријарх српски Иринеј који је у Бањалуци благословио борбу председника Србије за Косово и Метохију.

Очи у очи са Трампом: Вучић на Светском економском форуму у Давосу

Какви су ставови председника лично када су ове оптужбе у питању, али и Владе Србије, какви су планови за Космет, да ли ће се срести са Доналдом Трампом и која су очекивања од посете јапанског премијера Шинзоа Абеа, али и о најбитнијој теми на домаћој политичкој сцени, председник Србије говориће отворено у интервјуу на Јавном сервису Србије.

Србију никад није посетило оволико великих државника

Од посете премијера Јапана Шинзо Абеа се очекују значајне инвестиције, увећање трговинске размене која је према речима председника до пре неколико година била готово непостојећа – око 10, 20 милиона евра.

- Увек имам трему пред долазак неког државника. И када слушамо химне да не погрешите нешто у протоколу, да гост иде са десне стране, да се са праве стране окренете, да нигде своју земљу не обрукате, а да не причам о ономе што је садржајније од форме, а то су суштински разговори - истакао је Вучић.

Šinzo Abe
Шинзо Абе / Извор: Реутерс

Говорећи о односима Србије са Јапаном и Кином, а у светлу проблема које те две земље имају међусобно, Вучић је рекао да, иако Кина и Јапан имају неке своје спорове и различита виђења око појединих ствари, Србија води рачуна о својим интересима. Како је рекао, када се припремала посета јапанског премијера, био је најављен прво долазак три, па шест, а на крају ће у Србију доћи представници 16 моћних јапанских комапанија.

- Очекујемо значајније инвестиције у наредном периоду, увећање трговинске размене, која је била готово непостојећа, 10 или 20 милиона евра, а сада је око 155 милиона. Јапан је један од највећих донатора био и остао - рекао је Вучић.

Велике фирме већ послују у Србији

Он је подсетио да су јапанске фирме већ присутне у Србији, попут Јапан Тобака, Јазакија у Шапцу, док са француском компанијом јапански Иточу чини конзорцијум који ће кроз јавно-приватно партнерство решити проблем Винче, један, како је рекао, од горућих проблема Беоргада и еколошки проблем Србије.

Додао је да ће нам из Јапана доћи у наредном периоду стручњаци у разним областима.

- Ми смо једина земља у региону у коју долазе и људи у Србији треба да буду поносни на своју земљу - истакао је Вучић.

- Ми водимо рачуна о својим интересима пре свега. Очекујемо и спремамо се за посету јапанског премијера, а поред бројних послова нас очекује још бројних споразума са Јапаном. Ми смо једина земља која није чланица Европске уније, а да је посећује јапански премијер.

Београдски избори у марту

- Сутра ће бити познато када ће се одржати избори у Београду. Не знам да ли ће бити 4. или 11. марта, знаће се сутра. Људи праве листе "против Вучића" и ја ћу им дати своје име, нема проблема.

 За нас је ово кључно питање, наша листа је састављена у складу са потребама Београђана. То није листа Српске напредне странке, јер нигде неће писати њено име, ово је листа људи која жели убрзани напредак града. На тим изборима ће се водити борба између оних људи из прошлости који су спроводили пљачкашке приватизације и оних који желе да воде Београд у будућност.

 Први на листи биће Зоран Радојичић, генерални директор и хирург на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој улици. 

Више о њему можете прочитати ОВДЕ.

Zoran Radojičić
Зоран Радојичић / Извор: Фото: Youtube/ Printscreen/ ТВКоперникус

Иза њега на листи ће се наћи балерина Аја Јунг, др Љиљана Марковић са Филолошког факултета, декан Правног факултета Сима Аврамовић, спортисти Милан Гуровић, Милана Николић, Драгана Пешић Беларић, Душиа Бојић, Ирена Вујовић, Андреја Младеновић, Жика Николић, Бранко Миливојевић, као и друга имена.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Синиша Мали је смањио јавни дуг града за 500 милиона, учинио да јавни дуг буиде 212 милиона евра нижи него у тренутку када је дошао на место градоначелника, а то је нешто што многи покушавају да сакрију и не признају му. Не само да се не стидим његовог рада него сам веома поносан што је његово име на овој листи. 

Његово име ће се наћи на листи, као што је већ најављено, али неће бити носилац исте.

- У првих 25 имена неће бити 3-4 представника странака - изјавио је Вучић.

Очи у очи са Трампом: Вучић на Светском економском форуму у Давосу

На питање да ли је заиста нудио место градоначелника Драгану Ђиласу, председник Вучић је одговорио питањем:

- Замислите да ја нудим било коме место првог човека града поред Синише Малог?

Не брине ме Љубиша Прелетачевић Бели

Немам проблем са тим да објасним како су сви они који су глумили да се не баве политиком заправо под шињелом једног тајкуна узимали новац од деце. Мене брине ако неко каже како не види наш напредак и то да смо постали земља у којој се побољшава кредитни рејтинг, а пад јавног дуга (57, 9 одсто на данашњи дан) као и пад незапослености.

Најновије истраживање: СНС скочио на 39,6 %, Ђилас и Шапић у паду!

- Ми се сада сви боримо за гласове и кренули смо у кампању са неких 30 одсто и покушаћемо да сами однесемо победу. Уколико не успемо, ми имамо странке са којима имамо добру сарадњу са којима ћемо моћи да направимо коалицију.

Шта се очекује од Давоса?

- Сигуран сам да ћу се срести са председником Француске, Емануелом Макроном. Он ће ове године и посетити Србију, што је већ најављено. Што се тиче Доналда Трампа, првог човека Америке, не волим да се гурам. Не знам да ли ћемо се срести. Америка нам је потребна као партнер и ми морамо да разговарамо. Они проблем око Косова и Метохије, као и Босне и Херцеговине виде на другачији начин од нас, али је неопходно да одржимо добре односе са њима.

Додао је да нема потврду вести да ће Брајан Хојт Ји бити амбасадор САД у Сарајеву. Ипак, за медијске наводе о могућем именовању Боцана Харченка за амбасадора Русије у Србији, уместо Александра Чепурина, рекао је да је то “вероватно“.

Bocan Haračenko
Боцан Хараченко / Извор: Фото: Youtube printscreen/ ТВ1 ХД

- Он је истакнут, оштар, снажан дипломата, рекао бих, један од руских дипломатских специјалаца - рекао је Вучић.

На питање какву би порука била тиме послата одговорио је да је “сасвим очевидна“, док је на питање да ли је са руским председником Владимиром Путином разговарао о Српско-руском хуманитарном центру у Нишу, одговорио је да “не може да износи у јавност оно о чему се разговарало у четири ока“.

О односима у региону

На питање како коментарише односе са Хрватском Александар Вучић је одговорио:

- Веома нам је стало до добрих односа са Хрватском. Сматрам да би било изузетно лековито да се видим са председницом Хрватске што пре. Уложио сам огроман напор да то буде тако. Морате да знате да сам огроман напор уложио и да имамо добре односе са БиХ, са Бакиром, али и са Ердоганом. То је страшно важно, за нас и за регион - изјавио је председник Србије.

REDZEP-TAJIP-ERDOGAN,-ALEKSANDAR-VUCIC
РЕДЗЕП-ТАЈИП-ЕРДОГАН,-АЛЕКСАНДАР-ВУЦИЦ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Приликом посете Санџаку сам добио громогласан аплауз, говорио сам о ономе што је одговорна и озбиљна политика. Не трпам се да штитим Републику Српску јер Милорад Додик то одлично ради. Међутим, да дозволим да било ко покушава да напада Републику Српску, нећу дозволити. Нисам био 9. јануара на прослави Дана независности, јер је требало да путујем у Њујорк тог дана, као и због још нечега о чему сада не могу да говорим. 

Бакира Изетбеговића ћу увек у шаху победити

- Кад год будем играо шах са Бакиром Изетбеговићем, победићу га. Међутим, сада ми се не игра шах са њим.

Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović
Александар Вучић и Бакир Изетбеговић / Извор: Профимедиа

 

- Са свима из региона су нам потребни добри односи. Румунија се муњевито пење на листи по броју туриста, данас је изванредан партнер Србије и унапређена је међусобна сарадња и трговинска размена.

Са Мађарском имамо изванредне политичке односе, рекао је Вучић и навео да је у то много уложио, као и председник и премијер Мађарске.

Такође, навео је одличне односе са Грчком и Бугарском и додао да ускоро одлази у посету Бугарској.

Погодиле су ме речи митрополита Амфилохија

Мислим да је на изјаву митрополита Амфилохија најбољи коментар дао патријарх Иринеј и био сам на ивици да пустим сузу. Није мене погодио апел који потписују лидер Двери, Обрадовић, Маршићанин и остали. Погодиле су ме речи митрополита Амфилохија. Погодиле су ме и речи владике Теодосија, уколико је заиста потписао тај апел. Ево ја питам владику јавно "Када је ико кроз државне фондове помогао српске цркве, а да то није био Александар Вучић?"

Amfilohije Radović
Амфилохије Радовић / Извор: Профимедиа

- Могу да покажем шта је држава урадила за светиње на Косову и Метохији. Изгледа да су највећи родољуби они у чије време је Црна Гора добила независност. Није за време владе Александра Вучића Косово прогласило независност, него за време оних који су данас највећи критичари. Већина земаља је признала независност и то у време њихове владавине. У претходних пет година немамо ниједно убиство Србина на Косову и Метохији, од како имамо Бриселски споразум. Да ли је боље то или је требало да ударим песницом Хашима Тачија? Ко се борио за Богдана Митровића? Знате ли колико би провео у затвору да није држава Србија јака? Четири последње године број Срба није смањен на Косову и Метохији и ја то сматрам изванредним резултатом. На крају, ја митрополиту Амфилохију не желим да одговорим. Њему ће одговорити моја дела- рекао је Вучић.

САД су створиле косовску независност!

- Наш једини партнер на том путу је Европска у нија, али ми са Америком морамо имати добре односе, као што сам већ нагласио. Ја сам већ рекао председнику Владимиру Путину, уколико Америка уђе у причу око решавања питања Косова, онда очекујемо да се прикључе и наши руски пријатељи, што је он прихватио.

Споразум о аеродрому "Никола Тесла" посао деценије

- Пре мало више од годину дана смо кренули у овај посао и то због тога што они могу оно што ми не можемо. Донели смо одлуку после неуспеле приватизације "Телекома", а још ме душа боли што сам подлегао притисцима и нисам истерао то до краја. Ми смо већ добили 501 милион евра, а просечно ћемо добијати 9 милиона евра на годишњем нивоу и то током ових 25 година колико траје откуп.

aerodrom Nikola Tesla
аеродром Никола Тесла / Извор: Србија Данас

- Стручњаци попут Шапића и Ђиласа кажу да је требало сами да управљамо аеродромом. Просечан профит од 2002. до 2013. године је 8,2 милиона евра. Ми сада добијамо 501 милион, не чекамо 25 година дакле, и то је већ сада за 100 милиона више и преко тога 228 милиона колико најмање морамо да добијемо преко ове цифре. И то им је мало? Не дам им да отимају од Србије као што су раније то радили. Хтели су у своје џепове да ставе 1,060 милијарди евра тражећи да се задужујемо за аеродром. Нећемо се задуживати, и не дам им да пљачкају Србију додатним кредитима, који би довели до раста јавног дуга, а ја желим да пада - казао је он.

Према речима председника Вучића, у наредним годинама биће изграђене нове зграде, нови терминали, у Србију ће стићи многи туристи. 

Председник Вучић дао интервју на потпуно ГЕНИЈАЛАН НАЧИН

- Концесионар неће уништити Ер Србију и ми штитимо нашег авио превозника. Имаћемо права да развијамо наше аеродроме. Концесионар неће подићи цене карата, јер би то значило да ће изгубити путнике. Њихова моћ се мери бројем путника, тако да до тога неће доћи.

Указао је да држава сада више нема проблема са аеродромом и да не мора да убацује државне паре. Истовремено је казао да ће држава наставити да води рачуна о националном превознику, а да Ванси рачуна да ће 40 до 46 одсто од укупног броја операција бити везан за Ер Србију. 

Градоначелник Београда о предстојећим изборима: Нису важна имена, већ резултати

- То показује да рачунају на националну компанију - истакао је он додајући да Ер Србија добро функционише иако ниједној компанији није лако, а као пример навео је Lufthanzin Ер Берлин. 

Такође је навео да је уговором заштићен раст регионалних аеродрома Ниш, Краљево, Поникве, за које ћемо имати право да их даље развијамо. 

ГО СНС реаговао на прозивке ДС: Смета им фирма са којом су радили од 1999. године

Истовремено је указао да у Нишу нису разумели да све време смањују капацитете Београда, јер највећи број путника тог аеродрома су Срби. 

Уверен је да Ванси неће повећати цене за аеродромске таксе, јер не би било раста броја путника, а њихова моћ се мери бројем путника.