Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗБОРНА НОЋ КОЈА ЈЕ ПРОМЕНИЛА СВЕ! Овако су напредњаци ПОЧИСТИЛИ демократе, ОВАЈ ДЕТАЉ нико није знао

06.05.2022. 10:25
Пише:
Србија Данас/Српски Телеграф
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Члан Председништва СНС Владимир Ђукановић сведочи да није било нимало лако постићи такве резултате.

Пре 10 година Српска напредна странка послала је у политичку историју бивши режим, који је предводио тадашњи ДС Бориса Тадића.

ВУЧИЋ ДАНАС НА ЈОШ ЈЕДНОМ ВАЖНОМ САСТАНКУ: Председник ће разговарати са Сержом Брамерцом

ВУЧИЋ ДАНАС НА ЈОШ ЈЕДНОМ ВАЖНОМ САСТАНКУ: Председник ће разговарати са Сержом Брамерцом

ДАНАС НАЈВАЖНИЈЕ ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ДОСАД: Вучић о горућим темама тачно у 18 сати

ДАНАС НАЈВАЖНИЈЕ ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ДОСАД: Вучић о горућим темама тачно у 18 сати

"СРБИЈА ЈЕ ГАРАНТ МИРА" Притисци на нашу земљу све јачи и озбиљнији, али Вучић има САМО ЈЕДНУ ПОРУКУ

"СРБИЈА ЈЕ ГАРАНТ МИРА" Притисци на нашу земљу све јачи и озбиљнији, али Вучић има САМО ЈЕДНУ ПОРУКУ

На парламентарним изборима 6. маја 2012. први пут учествује СНС, основан четири године раније, и осваја највише мандата у парламенту, што је печатирано 14 дана касније, када је у другом кругу председничких избора Тадић са око 71.000 гласова разлике изгубио од напредњака Томислава Николића. 

- Тај 20. 5. 2012. био је чаробан дан... Дан који је Србија дуго чекала. Победа истине над лажима, победа Србије која жели да буде модерна и снажна, али поносна на своју славну историју. То вече никада нећу заборавити. Тренутак када је Александар Вучић објавио победу нашег председничког кандидата Николића. Потпуни преокрет - прича потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. 

Нема одустајања

Србија је, после деценије власти СНС, који предводи Вучић, економски препорођена - веће су плате и пензије, стабилан је раст БДП, спасени су посрнули гиганти, изграђен стотине километара (ауто)путева, а и даље се улаже у инфраструктуру, културу, здравство, образовање, стижу директне стране инвестиције у милијардама... Држава је политички, војно, безбедносно стабилна, кредибилан партнер у региону и свету... 

Члан Председништва СНС Владимир Ђукановић сведочи да није било нимало лако постићи такве резултате, али је порука свима да никад не одустају. То се, каже, показало и маја 2012. 

У протеклих 10 година у Србији  

  •  отворено више од 200 фабрика 
  •  обновљено око 190 школа 
  •  привучено више од 21 милијарде евра инвестиција 
  •  незапосленост са 25,5 одсто 2012. сведена на историјски минимум - девет одсто 
  •  међугодишња инфлација у Србији у 2020. била 1,3 одсто, док је 2011. била чак 11 одсто 

- Тада сам био члан РИК. Био сам у згради Скупштине, у Улици Краља Милана, у некој соби два са два. И сећам се као да је јуче било - стижу први резултати из Рипња и видим Николић убедљиво победио Тадића. Следећи су били резултати са Врачара - Тадић тесно победио. Нисам знао шта ме снашло! Ту срећу не умем да опишем. Знао сам да побеђујемо! Нисам могао да се суздржим, па сам на Твитеру написао само једну реч - Победа! Знао сам да је победа! Остало је историја - навео је он. 

Спонтано славље

Победу су, присећа се, прославили спонтаним изласком на тргове. 

- Касније те ноћи отишли смо на сплавове на Ади Циганлији и прославили победу. Није наша борба била лака. Нарочито што смо увек били надомак победе, која је годинама измицала. Али нисмо одустајали. И тада, тог маја 2012, између два председничка круга, око 98 одсто напредњака противило се учешћу у другом кругу. Јер у првом је Тадић победио, плус је атмосфера била напета - додао је Ђукановић. 

Говорило се и о поништење избора због, како су из СНС указивали "организоване крађе" гласова, на шта је указивао џак с гласачким листићима пронађеним поред контејнера у Панчеву. 

Izbori 2012
Избори 2012 / Извор: Профимедиа

- Највећу заслугу за победу и овакав ток историје има Александар Вучић јер је од истакнутих функционера једино он тада био за то да се иде у други круг и бори. Испоставило се да је у праву. И заиста, порука је да никад не би требало одустајати и да се увек треба борити. Победа дође кад-тад. Поштен рад, посвећеност, одговорност и труд се исплате - закључује Ђукановић. 

Кнежевић: Предан рад, грађански набој, понос... 

- Победа СНС пре 10 година није за мене била изненађење. Две године пре тога предано смо радили, били на терену с грађанима, разговарали, осетили набој и жељу за променама, које су се, на срећу, тада и десиле. Систем је тад био у шкрипцу. Поносан сам што сам био у Вучићевом тиму и у три мандата био министар и тако допринео да се ствари поправе набоље. Нарочито у економији, о чему сведоче сви показатељи, упркос тзв. увезеним кризама, прво због КОВИД, а сада ради сукоба у Украјини. И верујем да ће се ситуација само поправљати и да ће ускоро, како је најављивано, просек плата бити 1.000 евра, а пензије 500 евра - испричао је напредњак Горан Кнежевић. 

Aleksandar-Vučić
Александар-Вучић / Извор: Србија Данас

Залечене ране земље која је била пред банкротом 

Јадранка Јоксимовић, интернационални секретар СНС, сећа се изборне ноћи, када су прослављали победу, али и одговорно разумели велику подршку грађана Србије странци десног центра, која је, како прича за Српски телеграф, не само указивала и критиковала неспособност и корупцију, као и проблеме и неискоришћене шансе које је продуковала тадашња дугогодишња власт ДС и његових различитих коалиционих партнера, већ смо нашом, већ тада уобличеном белом књигом, програмом до промена, унели одговоран програмски приступ једне политичке странке секторским политикама: 

- Мислим да смо за ову деценију, наравно уз разумљиве корекције програмских начела које су пратиле померања у светским, самим тим, и домаћим токовима, успели да најважније структурне ране које смо затекли, залечимо и ревитализујемо нашу државу и друштво. Уместо земље пред банкротом, какву смо затекли, створили смо отпорну развојну стабилну економију, значајно подигли животни стандард људи, смањили незапосленост, створили нову инфраструктуру у свим сегментима, повезали Србију, оспособили здравствени сектор, научне центре, реновирали и коначно отворили најважније музеје и културне институције и знатно повећали углед Србије у свету. А све то не би било у тој мери изводљиво да нисмо уозбиљили европску идеју и процес у Србији, отворили преговоре, спроводили реформе из свих домена, тиме привукли европске инвестиције, појачали коришћење европских фондова и обезбедили, уверена сам, јасну европску будућност Србије - наводи она.