Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОВДЕ ЈЕ КАО НА АЛИЈАНЦ АРЕНИ" Величанствени стадион у Лесковцу је ДОКАЗ ПОСВЕЋЕНОСТИ државе будућности и деци (ФОТО/ВИДЕО)

02.12.2023. 12:29
Пише:
Србија Данас
Gradski stadion Dubočica
Градски стадион Дубочица / Извор: Фото: YouTube Printscreen/Televizija Лесковац

Велика улагања државе у спорт потврђују посвећеност будућности и деци. Нови, величанствени стадион у Лесковцу у који је уложено 2,5 милијарде динара то јасно показује.

Тренутна власт у Србији, на челу са председником Александром Вучићем, остварила је позамашна улагања у спортску инфраструктуру, тиме указујући на то да је несумњиво препознала моменат и значај инвестирања у спорт.

Улагањем у инфраструктуру ове врсте, "држава улаже у здравље грађана свих узраста и унапређење квалитета провођења слободног времена у свим крајевима Србије" како је нагласио Вучић, осврнувши се на велике и многобројне пројекте, који ће унапредити спорт у Србији и поставити је у низ водећих земаља у свету, у поменутој друштвеној области.

Оно што је истакнуто као план, сада је за Србију постало стварност. На њеном тлу већ годинама "ничу" многобројни стадиони, захваљујући сарадњи локалних органа и државног врха.

Пројекат који је свакако најзначајнији је градња импресивног Националног стадиона у Београду, али градња спортских објеката широм Србије показује да је приоритет власти равномеран развој свих крајева и да нова спортска револуција неће заобићи ниједан део наше земље.

Лесковац добио величанствени стадион

У склопу тих великих улагања изграђен је и нови стадион у Лесковцу. Тако је некадашњи српски Манчестер, како су почетком 20. века звали Лесковац, у августу месецу добио свој "Олд трафорд". 

Наиме, тада је отворен стадион "Дубочица", чија је градња почела две године раније, у јулу 2021. 

Стадион плени једном од најмодернијих фасада, којом доминирају наизменично смакнути мрежасти панели у златној боји који праве динамику и занимљиву игру сенки, те целокупна грађевина, споља и изнутра, одише дахом савремености и иновативности.

Састоји се од четири трибине чији је укупни капацитет 8 136 места, што представља готово дупло повећање у односу на стари Градски стадион. 

Foto: Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ (STF)
Фото: Танјуг/НЕМАНЈА ЈОВАНОВИЋ (СТФ) / Извор: Фото: Танјуг/НЕМАНЈА ЈОВАНОВИЋ (СТФ)

Да се током изградње мислило о свему потврђује и чињеница да је у оквиру овог пројекта укључено постављање независних улаза за особе са посебним потребама, што додатно испуњава неопходности грађана Србије, и оних из осетљивих групација.

Стадион има широку намену. Осим наступа локалног клуба моћи ће да служи и за припрему репрезентације и екипа, јер ће поред терена имати и додатну салу за припрему играча. На њему ће моћи да играју млађе и „Б“ репрезетативна селекција, с обзиром на то да ће испунити одређене стандарде УЕФА.

Укупна вредност пројекта била је 2,5 милијарде динара. 

Stadion Dubočica
Стадион Дубочица / Извор: Фото: YouTube Printscreen/Televizija Лесковац

Вучић: "Овде је као на Алијанц арени"

Неколико дана након отварања стадион је обишао и председник републике Александар Вучић

Вучић је тада најавио да ће "српски Олд Трафорд" добити и компанију која ће водити рачуна о њему, како стадион не би пропадао и како би био исправно одржаван.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Прокоментарисао је и злонамерне коментаре из региона:

Кажу Хрвати не можемо да отворимо стадион у Зајечару због УЕФА сертификата, е, па, да обавестим моје хрватске пријатеље, 15. до 20. септембра добијамо УЕФА сертификат за отварање стадиона у Лозници, као и што "Београд на води нећемо имати, јер ће да се потопи...

 - Баш је леп стадион, овде је као на Алијанц арени, видим ове фотеље у ложи - додао је Вучић. 

Заједно са председником Вучићем стадион је обишао и председник Републике Српске Милорад Додик који је рекао како Лесковац има овакав стадион а Бањалука још нема. Нагласио је и како Вучић мења Србију на боље. 

Стадион "Дубочица" донео срећу репрезентацији

Подсећамо читаоце да је фудбалска репрезентација Србије ремизирала са селекцијом Бугарске (2:2) на новом стадиону Дубочица у Лесковцу.

Била је то драматична утакмица два суседа и непоновљиво ватрено крштење за лесковачки "Олд трафорд". Екипу Србије водио је Драган Стојковић Пикси и право са Дубочице обезбедио Србији дуго очекивани наступ на Европском првенству. 

Тако је Пикси постао први човек који је наш национални тим одвео и на Мундијал и на смотру најбољих селекција Старог континента.

Утакмици је присуствовао и председник Александар Вучић.

- После 24 године, српска застава ће се вијорити на Европском првенству у Немачкој! - прокоментарисао је након утакмице.