Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ ЈЕ ЈАСНО КАО ДАН Извештај ОДИХР показао: Нема НИ ГОВОРА о изборној крађи, смањена могућност за излазак на биралишта на пролеће

28.02.2024. 22:30
Пише:
Србија Данас/Курир
Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Shutterstock

Опозиција види другачији извештај

Добар део чланства и функционера владајуће коалиције сматра да нема потребе да се у престоници одрже нови избори, те поручују да треба формирати градску власт како би Београд могао неометано да ради.

ВУЧИЋ НА СВЕЧАНОЈ ВЕЧЕРИ У ТИРАНИ: Окупили смо се овде да разговарамо о темама које су од животног значаја за Западни Балкан (ФОТО)Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ НА СВЕЧАНОЈ ВЕЧЕРИ У ТИРАНИ: Окупили смо се овде да разговарамо о темама које су од животног значаја за Западни Балкан (ФОТО)

"УСПЕЛИ СМО СВОЈИМ УГЛЕДОМ ДА ВОДИМО МУДРУ, ПАМЕТНУ И ДОБРУ ПОЛИТИКУ" Вучић из Тиране: Зеленски је показао поштовање према СрбијиAleksandar Vučić

"УСПЕЛИ СМО СВОЈИМ УГЛЕДОМ ДА ВОДИМО МУДРУ, ПАМЕТНУ И ДОБРУ ПОЛИТИКУ" Вучић из Тиране: Зеленски је показао поштовање према Србији

Прелиставање дневних новина за 29. фебруар 2024. годинеPrelistavanje

Прелиставање дневних новина за 29. фебруар 2024. године

Мисија ОЕБС за праћење избора ОДИХР објавила је јуче коначни извештај о децембарским изборима у Србији и Београду и потврдила да нема ни говора о било каквим неправилностима у изборним процесу. Добар део чланства и функционера владајуће коалиције зато сматра да нема потребе да се у престоници одрже нови избори, те поручују да треба формирати градску власт како би Београд могао неометано да ради.

Стављена тачка

Након вишемесечне кризе, коју су креирали одређени медији, покрети, НВО и структуре пласирањем хиљада лажи сваки дан путем неких медија и мрежа, коначно нам је стигао финални извештај ОДИХР о изборима у Србији 2023. Овај извештај ставља тачку на све лажи и бесмислице о крађи избора - истакла је премијерка Ана Брнабић.

Она је потврдила и да зато бројни чланови и функционери владајуће коалиције инсистирају да се не расписују нови београдски избори.

- Огроман је притисак чланова СНС да се формира већина у Скупштини Београда, јер имамо већину и сматрају да би избори били губљење времена, а ми времена за губљење немамо. Имамо пуно посла до 2027. Још ће се разговарати, мислим да се неће одлучивати 1. марта, већ у складу са законским оквирима 2. или 3. марта - казала је Брнабићева.

Ana-Brnabić
Ана-Брнабић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Наиме, председник Србије Александар Вучић у Србију се враћа у петак, 1. марта, а треба очекивати да ће коначна одлука о евентуалним поновљеним изборима бити донета у недељу, 3. марта, када истиче и законски рок за формирање већине.

Притом, треба напоменути и да би нова београдска кампања значила и додатни трошак од око 638.000 евра, колико је у те сврхе било издвојено и за децембарске изборе.

Председник Вучић: Ако не буде градске власти, избори 21. или 28. априла

Председник Србије Александар Вучић јуче је истакао да у извештају ОДИХР нико не помиње крађу, нити може да је помиње јер је, каже, није ни било.

- Наша обавеза је да поступамо у складу с тим препорукама. Верујем да ће надлежни органи добро то разумети и почети да раде по тим препорукама. Неко мора да се бави чињеницама, а не лажима појединих медија и неспособних политичара. Они ништа не разумеју, као открили су Америку, Вучић спрема изборе у априлу. Зна се да рок истиче 3. марта, ако нема власти, ти дани избора могу да буду само у два датума. Може да буде у мају ако се формира већина за председника Скупштине града, онда ти избори могу да буду до краја маја. Али ако нема власти, онда избори могу да буду у два датума, 21. или 28. априла. И то нема везе ни са ЕУ, ни са Светим Петром, ни с Мариником, већ само са законом, а Србија мора да се држи закона и Устава - поручио је Вучић.

Нема разлога

Социолог Владимир Вулетић каже да не види разлог за одржавање нових београдских избора.

- Чисто политички гледано, ако имате већину, каква год она била, онда формирате градску власт. Нећете никада имати ситуацију, а не би ни било нормално, да једна странка има 70 одсто па да се каже да је чисто. Ако имате већину, имате, а ако не, идете на изборе. У супротном се поставља питање зашто се иде на изборе, да би се обезбедио некакав легитимитет, који имате самом чињеницом да имате већину, а да ли ће неко спочитавати да сте купили одборника, па неко може да спочитава да сте купили и целу странку - наводи Вулетић.

И професор Факултета политичких наука Милан Петричковић каже да нема разлога да се организују нови избори у престоници.

- Више пута сам указивао да је западни естаблишмент врло битан фактор, јер покушава да утиче на дешавања у Србији. Зато мислим да се због евентуалног притиска и покушаја осуда сачекао овај извештај, који је врло рационалан и једна је врста потврде одустајања западних моћника од тога да прелазе границу и на силу утичу на дешавања у нашој земљи. То је добар знак, јер имајући у виду шта је све пред нама, од капиталних инвестиција до утицаја догађаја у свету, сваки дан је значајан и не треба нам одуговлачење с хватањем укоштац са свиме. У интересу је и Србије и Београда да се што пре формира власт, што је продуктиван потез који би имао за циљ и велике уштеде, имајући у виду колико све то кошта - казао је Петричковић.

Иначе, опозиција као да је имала увид у потпуно другачији извештај, јер тврди да је он показао да је било крађе избора.

Реакције

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Профимедиа

Александар Вулин, оснивач Покрета социјалиста:

- У извештају, на десетинама страница, има пуно празних прича и покушаја да се оправдају дневнице, али ниједног доказа, па ни тврдње о покраденим изборима. Не знам чему се радују квислинзи из НАТО партија, али знам да би председник Вучић, коме је Србија дала апсолутну подршку, требало да престане да се осврће на покушаје да се заустави изборни процес и да помогне да се власт конституише и на републичком, и на покрајинском, и на градском нивоу. Грађани Србије су гласали и никаквих комисија, па ни поновљених избора не треба да буде.

Тома Фила, кандидат СПС за градоначелника Београда и најстарији одборник:

toma-fila
тома-фила / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Од почетка сам говорио да не треба да се иде на нове изборе у Београду, већ да се конституише Скупштина. А пошто се распао покрет Ми - глас из народа Бранимира Несторовића, ти одборници могу да пређу код кога год хоће. Зато и мислим да би било боље за Београд да крене да ради све оно што привремени орган не може да реши и да не губимо време.

Ивица Дачић, министар спољних послова и председник СПС:

Ivica-Dačić
Ивица-Дачић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- И овај извештај ОДИХР је показао све оно што причамо већ месецима, да неправилности и крађе избора није било. То што неко не може да се помири са својим резултатом није разлог да Београд иде поново на изборе и да се троши и време и новац. Престоница треба што пре да почне с радом и посвети се решавању свих проблема и реализовању пројеката.

Владимир Орлић, доскорашњи председник Народне скупштине и високи функционер СНС:

Vladimir-Orlić
Владимир-Орлић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Након коначног извештаја ОДИХР није остао више ни камен на камену од лажи тајкунске булументе из партија бившег режима и њихове лажне деснице. Ни њихови бирачи више неће да гутају пресне лажи као изговоре за убедљив пораз на изборима. А за Београд, као и за целу Србију, најбоље би било да не трошимо драгоцено време, али ни народни новац без преке потребе, већ да све то искористимо за рад у интересу грађана. Зна се ко је победио и шта народ очекује.

Др Нада Мацура, посланик СНС:

Nada-Macura
Нада-Мацура / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Ми смо као странка апсолутно спремни сваки пут за изборе и сваки пут ћемо победити. Понављање београдских избора само је губљење времена јер нас толико обавеза и рада чека.

Извор: Србија Данас/Курир/Ивана Жигић/Пренела: Т.М.